Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Hát ez remek. Ezek szerint legújabb véleményed szerint melegen lesz szorosabb. A múltkor azt írtad, hogy ha melegen jó, akkor hidegen meg fog szorulni. Ahogy írtam már többször is, hidegen és melegen is 5 századot tudtam rajta emelni, és nagyon könnyen forgott hidegen és melegen is. 3000-es fordulaton sem melegedett.
Ma 1/8-ad fordulatot hóztam az anyán, ez ,02 mm-rel csökkentette a hézagot, most kényelmesen kb 50 kiló erővel 2,5 századot tudok rajta emelni a csapágyház kb 27,5 fokos volt amikor ezt mértem. Nekem nem lötyög hidegen sem, ezért a lötyög-nemlötyög próbával semmire sem jutottam. Én csak mérni tudok, századmilimétereket meg kilókat, ilyen mértékegységben meg eddig sehol sem láttam leírva a csapágyhézagot sajnos...

000000000

Azt azért nem feltételezem, hogy egy 2 század miliméter helyett írt 2 mm-t nem tudsz önállóan korrigálni olvasás közben. Természetesen zagyvaság a 2 mm, helyesen 2 század miliméter a gyártáskori max. homorúság.

KoLa

Na akkor tévedtem , valójában olyan sokáig bírja ha be van állítva hogy már nem is tudtam hogy volt valószínűleg az zavart meg az emlékeimben hogy egyszer amikor a műszak vége felé állítottam rajta akkor másnap reggel nem bírta az 1500-as fordulatot a hideg olaj viszkozitása miatt nem volt elegendő a kenés és hirtelen a bronz túlmelegedett, ez okozta a beragadást, egyébként én még olyan E 400-al nem találkoztam ami 3000 rpm fordulatú , úgy tudom és ez biztos hogy 1500 a max fordulat, és egy ilyen csapágyazáshoz és kenéshez sok is lenne a 3000!

KoLa

4um5b65d

Lehet azt hátra is tenni.
Előtte lemélyíted a kontakt felületet 10 hosszon kb 1mm-ert aztán oda teszed az 5-6mm szélességű gyűrűt.
Egészen a végére. Ekkor marad kés kifutásnak 4-5 mm-ed ami bőven sok aztán a késsel meg magad felé veszed a pár századokat menet közben.
Ha kővel megy a művelet akkor meg keskenyebb gyűrűt teszek hátulra és egy keskeny (max 6-7 mm-es)  nagyon enyhén domború palástú kővel csinálom
Egész tökéletesen meg lehet csinálni.

3m9kaxws5

Kola,megkaptad a kúpot?

000000000

Gyárilag az enyém is 1500-at fordul, ennyi is van ráírva a váltókar alatti táblán. De ha tegyük fel egy 2800-as fordulatú villamonymotor kerülne bele véletlenül? Nem vettem észre, addig, amig 33-as fordulatot nem kapcsoltam. A motoron nem volt semmi adat, azt hittem 1400-as fordulatú, de 2800-as. Ez csak ideiglenesen van rajta, amíg a kupplungot felújítom az eredetin.

000000000

A kéziszán tekergetés hozta a várt ereményt. A tokmány közelében a legkopottabb, ha a kéziszánt hára tekrem, és ezzel a hossz szánt a tokmány közelébe kényszerítem, így lesz a leginagyobb a kúpozás  mértéke (lesz legkisebb az átmérő a tokmáynelőtt). Ha középtájon állok, akkor csökken, és a teljesen hátra tekerem a kéziszánt, akkor zéróig le lehet csökkenteni a kúpozást. Persze azt a zérót úgy tudtam csak elérni, hogy az orsóházon fordítottam. Nem gyáti állapotú ágynál muszáj kompromisszumot kötni. Ha a tokmány közelében akarok kupozásmentesen esztergálni, hátra kell tekernem kicsit a kéziszánt. Jelenleg esztergakés és megfelelőminőségű vasanyagok hijján 3 centi szélességben tudok 5 ezrednél nem nagyobb kúpozást produkálni közvetlenül a tokmány előtt. A varratos vascsövek sajnos nem alkalmasak, másom meg jelenleg nincs 30 feletti átmérőben. Az egyetlen késem lapkája gyakorlatilag nullára kopott, már nem lehet megköszörülni sem, mert nincs mit.
Néhány kést kénytelen leszek beszerezni. Azt hiszem az első egy tokmánypofa szabályzáshoz alkalmas furatkés lesz. Gondolkodtam azon, hogy használt váltólapkát lehet-e forraszani négyzetvasra? Ezzel eléggé fel tudnám dobni a kés választékomat:)

000000000

Mr megint összekevertem ... Középtájon csökken, teljesen előre tekerve a kéziszánt pedig zéróig csökkenthető a kúpozás.

4um5b65d

Én a helyedben nem nyúltam volna az orsóházhoz.
Gondban leszel a dörzsárazással, fúrással.

KoLa

A kéziszánt hogyan állítottad be? olyan pontosra hogy ahhoz méred az ágyazat kopottságát!?
A kéziszánt ki kell hagyni a pontossági beállításokból mert az szögben állítható és általában kopottabb mint az ágyazat,mert nincs leedzve, vagy már megtusíroztad?Ezt a mérési eredményt a kéziszán szögben állása is okozhatja.

KoLa

000000000

Igen, mindennek meg van az ára. A tervezett munkákhoz fontosabb a tokmány közelében végezhető pontos illesztés, szegnyeregből dörzsárazés egyelőre nincs a láthatáron. HA később mégis megváltozna ez a helyzet, semmi sincs elveszve, vissza lehet állítani, most már egész jől meg, negyed óra alatt elvégezhető egy állítás-bemérés ciklus. Az állítás előtti állapotot felmértem, videó is készült róla, vissza tudom állítani. Másfelől semmi bizonyíték nincs arra, hogy mielőtt hozzánltam eredeti gyári állapotban volt. Eddig minden részben a nortonszerkénytől a lakatszekrényig találtam szakszerűtlen beavatkozásra utaló nyomokat. Ha at ágy és a szán tökéletes gyári állapotban lenne, nem is nyúlta volna ehhez az eszközhöz. Az viszont tűrhetetlen volt, hogy egy csapágy illesztésnél századokat kúpozzon 1 centin. Ezt én így tudtam megoldani. Van esetleg jobb ötleted?

000000000

Sziasztok!
Nem lehetne ezt a kúpolási problémát úgy megoldani hogy a tokmányba befogni egy köszörült (köracél)anyagot(legyen 20cm) azt tökéletesen nullára(ütésmentesen)behangolni.A késtartóba egy mérőóra,tapintóval megérinteni a tokmányba fogott anyagot és a szánt mozdítva a mérőórán leolvasható a kúpolás mértéke és a főorsó házat állítani míg a mérőóra mutatója 0-a elmozdulást nem produkál.Csak egy ötlet.  

000000000

Figyelem a hozzászolásom csak Laslie előző javaslatával együtt olvasva értelmezhető, enélkül könnyen félreértheted. De azért megpróbálom megmagyarázni a bizonyítványt:
A kéziszánt csupán arra használtam, hogy az ágyon kiválasszam azt a 3 centi hosszó mozgási halyet, ahol lehetőleg nem annyira kopott. Tehettem volna úgy is, hogy egy hosszan a tokmány felé (balra) kinyúló kést használok ahelytt, hogy kitekerebm előre (balra) a kéziszánt). Annak semmi jelentősége nem volt, hogy a kéziszán párhizamosan áll-e pontosan a forgástengellyel, minden próba esetén új fogást vettem és végigesztergáltam a 3 centis darabot, természetesen a kéziszán esztergálás közben nem mozgott, hanem elég szorosra húzva állt.