Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Evodiron

Tudod, az aminek minden baja volt... :D A kis sárga festésű.
http://picasaweb.google.com/feher.bali/Esztergam#
http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/

Ez kap egy:
-3 fázisú 1-1,5kW-os motort (még nincs meg)
-frekiváltót (Varsa féle Yaskava G5)
-16x5-ös golyós orsót a hossz-szánhoz 3,5 Nm-es léptetővel (áttétel 1:2 lesz talán)
-golyós orsót a kersztszánhoz (még nincs meg) 2Nm-es léptetővel

Utána már csak be kell állítani a főorsót párhuzamosra az ággyal, majd a tokmánytárcsát felszabályozni, majd a pofákat is fel kell szabályozni.....
A prizmának milyen keménynek kell lennie? Reszelő viszi? Mert a szélét kicsit meghúztam, de nem tűnt túl ellenállónak.

Evodiron

10s alatt 20mm előtolás, vagyis 2mm/s. Ez nem valami sok, akkor bőven benne kell lennem a léptecs nyomaték görbéjének elején. Szal nincs para, köszi. :D

hostya

Én is így jártam az első próbálkozáskor...
Nem szabad a lemezt egyből rákényszeríteni a formára.
Be kell tartani a fokozatosság elvét...
Hidd el,  lehet alakítani a lemezt a "levegőben" is. (oda-vissza)
Ha megnézed a YouTube-s videókat sehol nem próbálják egyből a kész formát kialakítani, és ezért nem is ráncosodik.
Kis gyakorlat után rá lehet érezni, hogy mit bír a lemez.

KoLa

Nem szedi szét ha le van edzve és polírozva a rádiuszos vége, vagy görgő is lehet a szerszám végén. gyakorolni vastagabb lemezt vegyél elő.

3m9kaxws5

És mekkora a fordulat? Én teljes fordulattal csináltam 2160.

3m9kaxws5

Alu lemez is jó? Mert a réz aranyárba van. Na nem mintha az alu sokkal olcsóbb lenne. Gondolom vassal v savállóval meg se próbáljam pedig az van dögivel. Eg csapégy is jó lenne görgőnek?

4um5b65d

Ha edzett ágyas akkor nem viszi a reszelő, de valszeg neked sima öntvény ágyasod van. Akkor lesz mit csiszolgatnod.

4um5b65d

Viszi mindkettőt, csak nehezebben.
Persze 6-os rozsdamentessel ne próbálkozz. :)

3m9kaxws5

Akkor 0,8-as rozsdamentest próbálom az van sok a cégnél.[#nyes]

Evodiron

Én is a sima öntvényesre szavazok, de mit kell azon csiszolgatni? (nincs kopás rajta, szerintem nem volt használva)

KoLa

A csapágy nem igazán jó mert vág a széle, de meg lehet kicsit esztergálni, vagy egy gyűrűt ráilleszteni 6-8 rádiusszal,Alut nem próbáltam még de ott nagyon sokféle lehet a minőség, kaptam egyszer olyat hogy az élhajlító eltörte.

hostya

Én 500 és 1200 között próbálkoztam.

4um5b65d

Ja, ha nincs kopás akkor semmit nem kell vele csinálnod.
:)

3m9kaxws5

Köszönöm a tanácsokat![#worship] Jó éjt.

Evodiron

Akkor jó. [#smile] Amúgy meg nem csiszolgatnám, amikor ott a flex is. [#hehe]