Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

A lakatszerénnyel is majdnem kész vagyok, ezért egy újabb kérdésem van.
Az alábbi képen látható két edzett acél persely tarja meg a vezérorsót a lakat (fél) anyával szemben. Ezek milyen méretűek eredetileg, és miből szoktál ilyen perselyeket csinálni, ha cserélni kell. Azt írja akönyv, hgy edzett, de mennyire kemény? Csapágy gyűrú, vagy valami puhább való ide? Azért a vezérorsőnál keményebbet talán nem kéne oda tenni.
A vezérorsó 32-es, a persely kicsit nagyobb, de mennyivel?  A lakatanya beállllításának módja le van írva, de az nem, hogy mekkora legyen a hézag, vagy valami támpont, hogy mennyire állítsam szorosra a vezérorsóhoz az anyát.http://img8.indafoto.hu/6/7/36577_f37ef71e570a8c693cac4cfca7654f8e/9662681_4371c49c78e1bcacde6ef446c709002c_m.jpg" border=0>

svejk

Nem EAN1000, azon van nortonszekrény, meg az teljesen más :(

4um5b65d

Hát ezen is van.....
Legyen ez mondjuk Norton doboz... :))

svejk

Hmmm...biztosan igazad van.
Nekem az a jellegzetes forma van a szemem előtt...

000000000

De föleg teljesen más [#eplus2][#eplus2]

Evodiron

Ha van egy hegyes váltólapkás kés (a rombusz alakú), akkor azzal lehet olyat csinálni, hogy időspórolás miatt nem húzzuk vissza a hosszszánt a kiindulási állapotba, majd utána fogást veszünk, és megint forgácsolunk, hanem oda-vissza forgácsolunk, miközben a 2 végállapot között x-el "szúrunk" be? (a kés bal oldal felöli vágóéle párhuzamos lenne az x-el.)  

Evodiron

Pl. ha egy 30-as átmérőjű anyag egy részéből 20mm-es átmérőjűt akarunk csinálni.

Robika37

pl. egy fogás [#eplus2]

Evodiron

De gonosz valaki! [#hehe]
Akor legyen 50-ről 10mm-re, C-45 acélon. Ekkora fogást már csak nem vesz senki. :D

Robika37

[#eplus2]jaja ezt fúrni szoktam  10 ről 50-re egy lépésben.
hüleséget félretéve, ha olyan lapkád van emelyik nem döntött hanem aláköszörült típus akkor lehetséges amit akarsz, de hagyományos gépen amelyiknél nincs négy irányú előtolás kapcsolás egy mozdulattal ott  szerintem kicsit macerás.
amennyiben kézzel tekergeted akkor meg mind1.
Tehát lapkafüggő....
Robika

4um5b65d

Az attól függ, hogy milyen a késed.
Ha aláköszörült lapka való bele, az-az a lapka alja vízszintesen áll akkor tudsz vele ilyen trükköt csinálni, de mivel nem látjuk a kést így kicsit homályban vagyunk...
Ehhez az is kell, hogy a haladás irányával ellentétes oldalon van e támasztása a lapkának.
Valószínűleg van, de ha nincs akkor a leszorító csavart terheled és annak nem lesz jó vége.

4um5b65d

Na bakker, Robika megelőzött....
Annyit vacakoltam az írással.

Robika37

Igaz a csavarkérdés meg sem fordult a fejemben nékem ilyen típus csak simító geometriával van ott meg nincs más hátra mint előre..

Evodiron

Köszi a válaszokat! Igazából csak kíváncsi voltam, hogy lehet-e, vagy, hogy van-e értelme ilyet csinálni. Csak elmélkedésnek szántam, nincs konkrét lapkám. :)

Evodiron

Jah, a másik kérdésem az lett volna, hogy mekkora sebességgel szoktatok leszúrni? Szóval arra lennék kíváncsi, hogy ha majd a kis eszergám cnc-sítve lesz, akkor mekkora fordulatszámmal számoljak maximum a léptecsnél. Mondjuk max 50-es átmérőt nézzünk, acélra. (főorsó fordulat mennyi legyen kb?)  
A másik kérdésem, hogy a leszúrás sebességét szokták cnc-n állítani? Mármint ahogy halad előre a kés és kisebb átmérőn forgácsol, akkor ugye a vágási sebesség változik, ha állandó az előtolás értéke. (hagyományos gépen x mm/ford előtolás van, oszt' szevasz, ott nem lehet ilyet állítani :D)