Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

Szalai György

"A boltban az eladó elbeszélésa alapján és a szakkönyvben szembesültem vele"

Akkor neked nincs is tűzvédelmi szakvizsgád?
Ajjaj. . .

A zsíros, olajos rongy a műhelyben, oxigén nélkül is bizalmasan kezelendő, mert öngyulladhat.
Lefedett tetejű fém edényben kell tárolni.
Én is így lefedve tárolom, az udvaron a szalonnasütőben.
Nagyon jó vele papír helyett begyújtani a fát.

Talajszint alatti helységben meg tilos is gázpalackot tárolni.
Talajszint felett se legyen a közelében pinceajtó vagy csatorna lefolyó.

Ajánlom figyelmedbe, legalább egyszeri átolvasásra.

Szalai György

Megtaláltam ezt is.
(Épp tegnap volt belőle az ötévenkénti ismétlő vizsgám.)

J-Steel

A palackot egy földszinti műhelyben tartom, közel az ajtóhoz, a műhely nem teljesen zárt jól szellőzik. A palackot a falhoz láncoltam. Az épület egyszintes, különálló, nem lakóépület.
A reduktort le szoktam venni, mert egyelőre nagyon ritkán használom, így nincs az, hogy nekimegy valami és leszakítaná. Használat után a palackra a sapkát visszateszem.

fpd0kbd4

Az általad említett tecnikáról szívesen megnéznék egy videót. Főleg az érdekelne, hogy a megkezdet vágás közben a gáz elzárása után milyen hosszon tudsz még vágni,és milyen az anyagvastagság? Vagy félre értem az egészet amit írtál? "a nagynyomású tiszta oxigén átvisz a vágáson" Ezen nem igazán tudom, mit kell érteni.

fn47xk7ei

Ja..ja ..[#eljen]Még cnc gépen is néha előfordult hogy vágás közben "elhagyta" a dúsítás nélküli lángot a gép és megszakadt a vágás .Pedig ott tényleg egyenletes a vágási sebesség . De valójában nekem is tetszik a lángvágó , vastag anyagnál is aránylag szép derékszögű vágási felület érhető el olcsón .

fpd0kbd4

Ha most kezded ezt a tevékenységet, azt javasolnám a visszaégés gátlókat ne spórold ki. Tapasztalatból tudom,milyen amikor megolvad és lekonyul a vágópuska(pedig még el sem élveztél[#nevetes1])

fn47xk7ei

"lekonyul a vágópuska(pedig még el sem élveztél)".. ojjééé.. most már értem , hogy az egyszerűbb akt rajzokon miért csak egy tollvonással rajzolják a sunit ![#taps][#nevetes1]

robroy007

az éghető gázra csak addig van szükség amíg el nem éred azt a hőmérsékletet ahol a vas égése már magától képes fenntartani a folyamat hő szükségletét

én kiscsikó kezdő koromban mikor első alkalommal kipróbáltam a lángvágó cuccom, rendre ahogy megindult a vágás elzártam a gázt és csak szépen "fújtam" kifelé az olvadt vasat a vágatból

persze após szólt is hogy miért így csinálom, aztán rájöttem, hogy nem muszáj elzárni [#nyes]
aztán azóta se vágtam kézzel

cnc lángvágón viszont igen 2 hétig
hevítés, átlövés aztán vágás
amikor már szikrázik a munkadarab hevítéskor na onnan még egy picike és lehet lőni neki az oxigént, persze nem árt olyankor kicsit távolabb vinni a puska végét, ne égjen vissza rá a fröcskölő fém

jani300

Megkérdezem a gyermekem a videóról :)
Fent lehet a ytu n , mert ő is ezt mesélte hogy a melegítőláng már nem is kell ha beindult a vágás az oxigénnel . Pont néhány napja .
Nem vitatkoztam ...

J-Steel

Megvettem a visszaégés gátlókat a pisztolyra. Javasolták, hogy inkább arra vegyem meg, mert ha a reduktorra teszem, akkor a csöveket a visszaégés tönkreteheti. Mivel félelmetesen hangzik, hogy a gumicsőnek baja lesz, és a gáz kijöhet, ezért döntöttem így.

Mit jelent az, hogy megolvad a vágópuska? Mikor van visszaégés?
 Az a baj, hogy ezek is ilyen mítoszok, amikről szó van, de sem videó sem pedig további információ nincs róla a szakkönyvben.
 Miért konyul le a vágópisztoly?

jani300

A vágópisztolyról teszel fel képet ?
Kíváncsi vagyok milyen .
Ami 3 csövön viszi a markolatból a fejhez a gázokat ,azok elég jók .

fpd0kbd4

Hát most nem rohanok ki "játszani" de alkalomadtán kipróbálom.
Ha ez normálisan működik,(értem ezalatt a vágási minőséget is) az anyagi vonzata csábító.Nem olcsó a gáz,főleg az acetilén.

jani300

Mekkora gáznyomásokat állítasz , honnét tudod menyire kell ?
Az oxigénnek nagyobb a nyomása , ha valamiért nem tud kimenni keres magának utat ...
Szerintem is jó helyre szerelted a visszaégés gátlókat .
Tudod az nagy szerencse hogy nem acetilénnel próbálkozol elsőre szerintem , pedig jobb ám .

fn47xk7ei

Nem kell annyira félned mivel mint írtad propán-bután gázt használsz annak meg az égési sebessége harmada az acetilénéhez képest . Propános visszaégésről én még nem hallottam bár szándékosan biztosan elő lehet idézni .[#nemtudom]

J-Steel

Ilyet vettem használtan:

https://hegesztescentrum.hu/langhegesztes-es-vagas/bk-20-vago-keszlet.html

Ha összerakom a felső és alsó részt, akkor kb 500mm a hossza.