Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

svejk

Működik, de ettől függetlenül a régi vágópuskáknál sem zárod el a gázt, mert ha elakad valamiért akkor nem tud újragyulladni.
Az oxigén tisztasága is lényeges összetevő.

D.Laci

Csöveket úgy vágtuk ki, hogy a hegesztő keverőszár ami épp benne volt (általában 3-as) megmelegítettük a csövet, acetilént elzártuk, oxigént kicsit jobban kinyitva simán kilehetett vágni. Oválisan vágtuk ki, két szélét vízpumpa fogóval kitágítottuk és már lehetett hozzáhegeszteni a másik csövet. Helyszíni szerelésnél  elég hasznos volt.

ywathzay

Akkor elméletileg az acél széntartalma elég a művelethez. Ma is tanultam valamit.

ANTAL GÁBOR

Sásdi kolléga beírást figyeld !  A vas is ég ( a széntartalma lényegtelen .  Amikor ég akkor oxidálódik .. Amikor lassan oxidálódik akkor rozsdásodik [#kacsint]   A keletkezett termék :vasoxid  ( a rozsda is )

jani300

Ellentmondást érzek a hozzászólásodban.
Az addig rendben van hogy elvileg vág melegítőgáz nélkül .
Csak tiszta legyen az anyag , de az ember miért tolna ki magával ha nem muszáj .
Ami nem tetszik : ha egyszer már felmelegedett , és beindult a vágóoxigénnel a vágás , akkor miért nem mindegy hogy acetilént vagy Pb - zártál el ?

Csuhás

Dehogy a széntartalom adja a vágáshoz szükséges hőt! Simán egyszerűen az acélban levő vas ég el. A keletkező alacsonyabb olvadáspontú vasoxidot pedig kifújja a résből az oxigén. A vágás alsó részén általában ott a kicsepegett vasoxid maradéka a reve.

jani300

ELNÉZÉST KÉRNÉK ELŐRE IS :)
Hát izé ,miért is nem lehet vágni az öntöttvasat ?
Szerintem a nagy széntartalma miatt , de nem fogok most utána keresni .

ANTAL GÁBOR

Normál széntartalomról beszélek( acél) . Én is arra akartam felhívni Kopirnyák figyelmét ( mint Csuhás)  hogy nem a széntartalom miatt ég . A vasban szerintem ötvözőként van a szén az öntöttvasban meg másképp ( grafit formájában ) . .

Hogy miért nem lehet öntöttvasat vágni azt nem tudom  DE .  Próbáltál már kokszot meggyújtani ?  Tiszta carbon és szinte lehetetlen   ( Küldök kokszot ha kísérletezni akarsz )  
Én próbáltam  dissouval oxigénnel  , hát nem sikerült ,  Ugyanakkor ( lebontották már ) volt egy termokoksz kályhánk amibe apám októberben begyújtott oszt márciusig égett benne a koksz  ( persze rakni kellett [#kacsint])

jani300

Utána kerestem .
Nem lángvágható fémes anyagok:
1. Öntöttvas, mert
- a vágandó anyag gyulladáspontja nem alacsonyabb az olvadáspontjánál,
- a salak olvadáspontja nem kisebb a vágandó anyag olvadáspontjánál.
Nem villogni akartam , csak méhes környezetben ez köztudott :)
Ne erőlködjenek a fiatal , szépreményű fórumtársak .
Még egyszer bocsi , nem akartam tiszteletlen lenni .

000000000

"acélban levő vas ég el" Ez a lángvágás összes lényege ...[#taps]

Arany János

Ez csak az "ébresztés" ideje volt!
Nem fényképeztem mindent, csak a fontosabb pillanatokat!
És azt is csak mgamnak.
Azóta már 5200x2000 a munkaterület. Ennyit enged a műhely, ha az enyém lett volna a döntés, akkor ajtó elé kerül a masina és 10000x2000 lenne a megmunkálható tábla mérete.

J-Steel

Öntötvasat átvágja a lángvágó, csak azon a részen ahol már elhaladt ott mögötte újra összeolvad.
 Létezik olyan lángvágó technológia, ahol a lángvágással egyidőben homokot fúj a résbe, így az nem tud összeolvadni.

Arany János

"Öntötvasat átvágja a lángvágó"
Mit értessz öntöttvas alatt?

jani300

Linkeld már be ezt a dolgot .
Szerintem életem végéig szóló belépőt ér ha megmutatom a méh tulajának :)
Az öntvényt törik !
Nemrég láttam elővettek egy plazmavágót savállóhoz .
Következő héten meg azt hogy olvasztgatják lángvágóval a saválló csöveket  :)
Ott nem igen számít a pénz , ha van mód az öntvény gazdaságos darabolására ...

J-Steel

Én azt mondanám, hogy 2%-os széntartalom felett, de most nincs nálam a könyvem nem tudom, pontosan hogyan fogalmazott.