Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

ebalint

Végigolvastam a témát.

Elpárologtatóra nem gondoltál?

Szerintem van rá legális, üzembiztos megoldás.

Arany János

Azthiszem, hogy erre nem!
De jó lenne egy vázlat, mert nem nagyon tudom elképzelni!

ebalint

A folyékony halmazállapotú gázt párologtatja el a szükséges mennyiségben.

Így nem a palackban párologtat és veszi el a hőt, hanem egy külső elpárologtatón keresztül.

Gondolj a cseppfolyós nitrogén, stb. kisebb-nagyobb méretű tárolókra, ahol a nyomás is állandó szinten tartható a cseppfolyós tárolóban.

A PB-re vonatkozóan nincs tapasztalatom, de talán megéri utána járni.

Egy link : PDF

remrendes

Autos LPG reduktor hasznalhato lehet ilyen celra?

ebalint

Nem tudom, ilyenben nincs semmi tapasztalatom.

fn47xk7ei

Én csak egy ilyen mezei PB reduktor beszerzését tervezem + egy hegesztéstechnikában is használatos reduktorra szerelhető gyári fűtőpatront . Az én tapasztalataim szerint alig van gázelvétel vágás közben , inkább a terítékelésnél kell odafigyelni , hogy több átkötés áthidalás legyen a munkadarabok között azaz minél kevesebb átköpés .

Arany János

Ehez a megoldáshoz fejre kellene állítani a palackot!
Ekkor tényleg működne!!!

Arany János

A PB a palackon belül "gázosodik". A szelep után már csak légnemű állapotban jelenik meg! (jó esetben, mert ha kilépéskor is folyékony akkor már rakétahajtóműre hasonlít a hangja)
Az utólagos melegítésre hegesztéskor van szükség hogy ne hűtse a varratot (co2).

Arany János

Azért lassan elgondolkodom: ez csak nálam jelent problémát?
Még disznóvágáskor is "melegíteni" kell a palackot.
Más nem szokta a PB-t teljesen kiüríteni?

fn47xk7ei

De mint írtam az előzőekben is lehet és gyakorlatban meleg levegővel deresedést elkerülve így folyamatosan tudtunk vágni téli hideg körülmények között is .De nem érdemes átesni a ló másik oldalára sem ( drága komolyabb párologtató beszerzésére gondolok). Egy PB gáztűzhely sütőjének is nagyobb a gázelvétele mint a lángvágó vágás közbeni teljesítmény igényének .Hevíteni dús lánggal én meg 3 percnél hosszabb ideig nem próbálkoztam , azaz elég volt az átlövéshez. Szóval érdemes szerintem a helyén kezelni a dolgokat - a legegyszerűbb ,olcsó és praktikus megoldás (mint telefonon is beszéltük) lehet neked a két palack közös üzeme mert egy palackkal eleve nem lehet üzemszerűen dolgozni . Azaz csere palack meg mindig kell ami nem hiszem , hogy gondot jelentene egy cégnek 3-4 darab 23 kg-os PB palack megvétele vagy bérlése .Nálad  inkább nagyobb probléma a munkavédelmis kolléga helyes útra való terelése . Ja .. kiürítés .. nekem ez úgy volt a legjobb , hogy a palack közvetlen a gépkezelő pult mellett volt elhelyezve . Néha kézzel megmozgattam ( hogy megnyugtassam magam ) no meg amikor már érezhetően nagyon kevés volt benne akkor jobban odafigyelni és megfelelő helyen még le lehetett leállítani a vágást .De tudom neked ebben már nagyobb gyakorlatod van , mi csak kezdők vagyunk hozzád képest.A téma felvetése is inkább diskurzusra volt jó mert biztosan meg tudod oldani az adott helyzethez igazítva .De jó lenne ha aktív maradnál itt és közzétennél egy-két komolyabb videót a gép üzemeléséről .[#integet2]

fn47xk7ei

Jó az a fűtőpatron mert a hideg gáz nem mindig jó a szoleonid szelepeknek bár...még azt sem tudom én milyeneket fogok felhasználni . Ahogy ismerem magam [#zavart2]bontott lesz és azok közül is a jobb minőségűeket eladom a maradék xarokat meg beépítem magamnak .

Arany János

"Hevíteni dús lánggal én meg 3 percnél hosszabb ideig nem próbálkoztam"
Ez már komoly eltérés az én értékeimhez képest!!!
Lv30, télen, jegesen behozott táblán 15mp, második-harmadik darabnál már csak 12.
A lyukasztáshoz (belső kivágások)!

A széleken 1-3mp, attól függően, hogy már vágott vagy még "gyári" a széle!

Sebesség: átlagosan 340-360mm. Ez is nagyban függ a lemez hőmérsékletétől.

fn47xk7ei

Nekem nem sikerült 15 másodperces hevítéssel egy 70 mm-es lemezt átfújni .[#eplus2] Az meg természetes , hogy nem a széléről indításra gondoltam vagy megfúrtra . Amúgy igen, változó 30-as lemez is más . De a lényeg is kiolvasható és az intenzív gázfogyasztásra utaltam vele a maximum 3 perc volt .100 mm-es meg a vastagabb lemezt már  furkáltuk mágnestalpassal ( volt egy lemezen 54 darab 18 mm-es furat [#boxer]).De a lényeg - igyekeztem mindig minimális lánggal vágni azaz feleslegesen nem hevíteni a lemez egy oldalát . Így is elég sok feszültség maradt a hulladék lemezben mert darabolásnál bizony akkorát "pattant" , hogy majd kiütötte a kezemből a vágópuskát .

fn47xk7ei

A sebességet 30 mm-nél én 500mm/perc-re állítottam .Vágás mellett haladva még + rányomtam 10%-ot .

fn47xk7ei

És az emlegetett fúvókák amiknek örülnék ha valakinek lapulna a fiókban (kihasználatlanul[#vigyor1]) .