Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

A wiki szerint igazad van  De én határozottan állítom hogy valami ilyesmivel reklámozták anno .  Majd megpróbálom elővenni a dossziét és ha megtalálom akkor bescannelem .

ANTAL GÁBOR

Nézegetem a wikit : ha mólnyi mennyiségre vetítjük az égéshőt akkor a nyilt szénláncú vegyületeknél a szénatomszám növelésével nő az égéshő   metán < etán < propán < bután    stb Minthogy a benzin szénatomszáma még nagyobb  ebből az is következik hogy a mólnyi mennyiségre vonatkoztatva az övé a legnagyobb .  Nem tudom hogy az amerikaiak a reklám érdekében ezt vették e figyelembe vagy van valami más trükk is

Kidwick

Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

ANTAL GÁBOR

megkerestem  ( hátha másokat is érdekel )  A bal fölső sarokban van a reklám

fn47xk7ei

Én nem néztem utána , főleg a mol-nyi mennyiségre megadva .A kg/Mj értéke szerintem magasabb . Még ma utána járok pontosan . No az amerikai reklámról meg ne is beszéljünk . Megnéztem egy pár videót a benzines vágóról, hát lehervadtam mikor rozsdás MÉH telepi vasakon demonstrálják a vágást . Ezt egy Messer , Esab, GCE,stb. cég (akik komolyan veszik a témát) bizony nem engedné meg magának . Ez a vágó természetesen működik (miért ne működne , hevít-oxigénnel vág) de megmarad egyedi megoldásnak . A kínaiak sem szégyenlősek és koppintanak-gyártanak is hasonló eszközt de nem tudnak ők sem dömping mennyiségben eladni belőle .

fn47xk7ei

Viszont egy gyors keresés eredménye:

fn47xk7ei

Bocs, javít : kg/Mj=MJ/kg [#worship]

ebalint

Persze, hogy fejre kell állítani.

Arany János

Találtam valamit:
Egyszer

Meg mégegyszer

És harmadszor

Mert ha jól rémlik, a PB-sekre lenne szükség, de Neked az acetilénesből van több.

Arany János

Ez lánvágós körökben nem annyira természetes.

Az előző hsz. pedig Csikarc-nak szólna.
Csak hát elkapkodtam!

ANTAL GÁBOR

A benzines vágás védelmében :  van egy hipotézisem    Nem tudom elsőre bizonyítani de leírom .. Azt írják hogy az acetilénhez viszonyítva nagyobb az oxidáló képessége a lángnak .. És akkor: az acetilénhez hozzákeverem az oxigént és oxidáló lángot állítok be .  DE ha növelem az oxigén mennyiségét akkor nő az égési sebesség amit nem lehet egy határon túl fokozni mert rövidül a láng és egyszer csak visszaég a pisztoly , ( durrog mint a géppuska )  Erre vannak diagramok a szakirodalomban ... Vagyis elérek egy oxidáló lángot de lehetne az jobb is [#kacsint]

No ha a benzingőz égési sebessége kisebb mint az acetiléné  ( borítékolom hogy igaz az állításom , )akkor több oxigént "bír " el vagyis a láng oxidáló képessége nagyobb .  Javul a vágás .

Ebből azt a következtetést vonom le hogy nem az égéshő számít ,  vannak ott más tényezők is ( az égéshő csak az időt befolyásolja  )   Beviszek adott hőmennyiséget és melegítem a vasat .  Lehet hosszabb lesz az előmelegítés de utána ......

fn47xk7ei

Én máshogy látom ill. tapasztaltam .A láng csak a hevítéshez kell ami elég rövid idő - pár másodperc általában . Az oxigénnel vágsz akkor már igazából nincs is szükség nagyon a lángra csak annyira éppen a felületen olvadék keletkezzen és ne keljen annyiszor begyújtani a vágó eszközt . Amennyiben kioltanád a lángot is lehetne vágni az oxigén sugárral csak lassabban . Az égési sebesség állandó , a gázra jellemző egyedi dolog! Ezen ok miatt ég vissza a fej azaz mikor csökkented a (nem növeled !) az áramló kevert gázok mennyiségét ergo mivel a láng fúvóka mérete adott a gáz sebessége csökken . Amikor már megegyezik vagy kevesebb a kevert gáz sebessége az égés sebességénél akkor "visszaszív-visszacsap-visszaég-stb." a láng a fejbe . Ekkor kellene még az injektornak védelmet nyújtani de ha az injektornál is a gázsebessége alacsonyabb a égési sebességnél akkor bejut a láng a csőrendszerbe (tételezzük fel nincs visszacsapás gátló felszerelve ). De be is fejezem az okfejtésem mert már nagyon kutyulódik az egész történet mert most behoztad az acetilént . Eredetileg PB-ről és benzin összehasonlításról volt szó . A vágás nem fog javulni a benzintől - már most borítékolom !Azért pár darab vasat már elvágtam és tudom van több tényező ami befolyásolja a vágás minőségét . A lángnak nem kell oxidálni mert rosszabb lesz a vágás minősége !A vágás széle jobban megolvad-leolvad , a lemez jobban vetemedik az egyoldali hevítéstől, felső reve ...de már nem is folytatom  mert fárad az ujjam . A lényeg Gábor nem nagy durranás szerintem a benzines lángvágó . Iparban nem is nagyon terjedt el .Jó nekünk a PB is a lángvágáshoz - fillérekből meg van és nem kell ide amerika. A lényeg az OXIGÉN !No az a komoly pénz !

fn47xk7ei

Ja bocs , a "durrogásra" nem válaszoltam de szerintem felesleges .[#worship]

fn47xk7ei

Az ESAB katalógus szerint 4.450.092-4.450.095-ig kellene nekem .De majd felhívom azt a céget amelyet ajánlottál és rákérdezek milyen helyettesítőt ajánlanának .

jani300

Már tegnap is gondolkodtam ezen most leírom .
Úgy emlékszem katonai alkalmazásról volt szó .
Kiváltható a vágógáz benzinnel . Ugye benzin nélkül már nem igen van háború , a benzin amúgy is rendelkezésre áll .
Egyel kevesebb viszonylag veszélyes anyaggal kell foglalkoznia az utánpótlásnak .
Aztán lehet sületlenség az egész amit írtam :) [#nemtudom]
Aztán az is lehet hogy nem durrog , csak leszakad a túl sok gáztól a láng , ez rémlik de lehet ez sem igaz .
De mindenképpen jó hogy megemlítetted mint érdekességet .