Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

jani300

Az még majdnem acél , ha jól emlékszem 4,7 százalék széntartalom körül van az öntvény .
Nekem azt tanították ha éjféljkor felébresztenek ,kapásból fel kell tudni rajzolni a vas szén állapotábrát .
Pedig még csak gépész sem voltam :)

J-Steel

Nincs nálam a könyv, de itt a neve a címe, és az oldalszám a tartalomjegyzékből:

Endre Árpád - A lánghegesztés technológiája

Poradagolásos lángvágás 166.oldal

jani300

Jó ,a 4,7 az más :(
2-3,6 SZÁZALÉKOT TALÁLTAM MOST ... öntvénynek .

J-Steel

Most olvasom, hogy szibériai megoldás az öntöttvas szétdarabolásához, hogy lyukakat fúrnak bele, és feltöltik vízzel. -20°C-on szétreped.

Mások rést flexelnek bele, és éket ütnek bele.

Végül az oxigénlándzsát ajánlják, ami még a betont is szétszedi.

J-Steel

Megint más azt írja, hogy az öntöttvasat adott esetben elég kicsit beflexelni, targoncával felemelni, és ledobni a betonra. Garantált a törtés.

fpd0kbd4

A boncolás!
Előre bocsájtom,PB-vel vágásban nincs gyakorlatom. Úgy tudom, az acetilénnél a melegítő láng, egy kör alakú nyíláson áramlik,míg PB-nél egy kör vonalán több furaton keresztül,az acetilénhez képest nagyobb átmérőben. A miértjéről fogalmam sincs. Esetemben ha a acetilén puskát akarok PB-re átalakítani,kérdéses,hogy kell-e a kör átmérőjét növelni ill lehet-e olyan méretre(mint ami PB vágáshoz szükséges) a puska eredeti paramétereiből adódóan. Továbbá, mi a megfelelő kör átmérő ill. mi a megfelelő furat szám, átmérő?

000000000

Nem megolvasztod hanem elégeted (lángvágás)[#vigyor] ezért fontos az oxigén nyomás/mennyiség ha megfelelő a vágási minőség tükrözi![#taps]

Arany János

Javasolnám, hogy ne akard átalakítani!
Ha nem vagy elégedett az acetilénes pisztoly-PB-s fúvóka megoldással, akkor inkább szánd rá a pénzt egy olyan puskára ami "3 csöves"!
A két eszköz eltérően oldja meg a gáz-oxigén keverését!
A "kétcsöves" közvetlenül a szelepek után kever és a keverék az egyik csövön jut el a fúvókáig.
A "háromcsöves" a fúvókánál kever!
A mag alakjának nem sok köze van a gáz tipusához!

Arany János

Egyszerűen:
Az anyagot tiszta oxigénben elégetjük és a résből kifúvatjuk!

fpd0kbd4

Lehet, hogy rossz a kép ,de ez egy 3 csöves.

Arany János

Lehet hogy félreértjük egymást!
Nem a tömlök száma, hanem a szelepek és a fúvóka közötti szakasz a lényeg!

Arany János

Ha az injektor "beépített" ne birizgáld!!!
Ha a keverés a fúvókánál jön létre, akkor elég a gáznak és puskának megfelelő fúvókát beszerezni!
A legtöbb gépi fej ilyen de a képek szerint nagyon "karcsú" a nyaka a tiédnek.

J-Steel

Poradagolásos lángvágás vasporral.
A vaspor egyig resze egesmelegevel elosegiti a grafitlemezek elegeset, masik resze az omledek szentartalmat annyira csokkenti, hogy olvadaspontja a gyulladasi homerseklet fole emelkedik s lehetove teszi a langvagast.

Tehat rosszul emlekeztem az okara.

fn47xk7ei

Én azt javaslom , hogy ne félj a kísérletezéstől mivel acetilénest rendszert használsz propán-butánnal . A propán-butánnak (mint írtam) harmada az égési sebessége mint az acetiléné így az acetilénre tervezett injektor szűk keresztmetszetnél biztosan nem tud könnyen visszaégni a fejben a gáz ... max kisebb fűtőteljesítményt érsz el mert kevés gáz áramlik át . Ezt azért kompenzálja a PB magasabb fűtőértéke ( nem keverendő a max. láng hőmérséklettel mert az acetiléné a magasabb [#worship]). De nézd meg a nagy gyártók is mindkét rendszert alkalmazzák ( itt most a gázkeverés rendszerére gondolok - injektoros vs. gázkeverő fúvókás rendszer). A lényeg - próbáld ki , sokat nem veszítesz vele .[#nemtudom]

fn47xk7ei

"akkor elég a gáznak és puskának megfelelő fúvókát beszerezni!".. ezzel csak az a problémám , hogy én is éppen beszerzés alatt vagyok mert a lángvágó gépi fejem Esab és hiányzik a fúvóka sorozatból egy méret . No a múlt héten beviharoztam egy Miskolci hegesztéstechnikai márkakereskedésbe és bizony megvigasztaltak : egy darab gázkeverékes fúvóka cca. 15000 Ft lesz és rendelni kell . Persze van árkedvezmény ha többet rendelek ![#zavart2]