Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

A mágneses sönt, áramgenerátorossá teszi a trafót. A régi hegesztő-trafókban mozgatható vassal a hegesztő-áramot lehetett állítani. Kihúzva a vasat=erős áram, és fordítva.

jani300

Köszönöm a választ !
Érteni vélem :)[#integet2]

jani300

Időszakos üzemre van méretezve .
A nagy üresjárati áramfelvétel bizonyítja hogy túl van gerjesztve a vasmag .

jani300

Viszont co ba előtétként lágyindítónak , meggondolandó :)

fn47xk7ei

fn47xk7ei

No pont erre nem tartanám alkalmasnak inkább egy normális lágyindító való arra .

PSoft

De hisz odaírta a végére hogy..."meggondolandó".:)

fn47xk7ei

Én meg válaszoltam - ne gondolkodjon ezen a megoldáson ![#felkialtas][#ejnye1][#wink]

PSoft

Ez még épp nem is számítana az eredeti felvetés szerint.
A ponthegesztő is szakaszos üzem.

jani300

A mikró lágyindítójával vezérelve áthidaltatni egy mágneskapcsolóval .
Valamit kell csinálnom , nem bírja B20 as .
A gazdaságos narancssárga hosszabbító még játszhat , de elegánsabb megoldás kéne .
100 A es SSR van még egy kisebb vödörrel ,de nem vagyok benne biztos hogy segít .
Tudom ,ki kell próbálni ,hát majd...:)

jani300

Az számít hogy egy normális spotterhez kell 3db párhuzamosított primerű mikrótrafó .
Már alapból odavan 10 amper ,balfékségre :)

fn47xk7ei

De miért pont egy ekkora böhöm testet tennél bele mikor egy 300W-os halogén "vonal" izzó is elég a lágyindításhoz az eredeti 20W-os ellenállást meg kiforrasztod a panelról .

fn47xk7ei

Azt én nem mértem meg , hogy üzemelés közben mekkora a kivehető teljesítmény és mennyi a veszteség csak kimondottan az üresjárati áramot mértem ami 2,8-3 A volt . Azaz nem vagyok egyáltalán biztos benne , hogy működtetve-terhelve 3Ax230V azaz kb.600-690 W csak úgy eltűnne veszteségként a trafón [#csodalk]- ezt inkább komolyabban valós terhelt körülmények között kellene mérni (mint írtam amit én nem tettem meg ) .[#conf]

jani300

Olvaszam ,de nem érek most rá , gondolkodom ezeken :) [#integet2]

svejk

Az ilyen gyors mérések nem nagyon korrektek.
Egy trafó üresjáratban erősen induktív fogyasztó, a fázistolás közelít a 90 fokhoz.
Ami bizonyos abból a 3 A-ból az a rézveszteség, I2 x R.
Ez biztosan hővé alakul.
Ehhez jön még ugye a vasveszteség.

Az ilyen veszteségi teljesítmények mérésére jó segítség a multikban kapható pár ezer forintos fogyasztásmérő.
Tapasztalataim szerint ezek elég jól közelítenek a valósághoz.