Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

guliver83

Kb egy hónapja csináltam én is egyett haveromnak azt mondta nagyon jó lett, csak egy kicsit több a vezeték rajta.

jani300

Megvan az a motiváció :)
A sorrendiséggel vannak problémák , többek közt .
Egy közepes méretű autónak már van viszonylag elfogadható
 fedett hely . De még sok pakolás , vakolás , betonozás elvárható lenne :)
Az elméleti tudás hiányosságai viszont itt a gép előtt is bővíthetőek .
Sok minden érdekel ,annak ellenére is ha a gyakorlati alkalmazására már nem fog sor kerülni .
Kíváncsi vagyok ,és piszkál ha valamit nem értek .
És a rendelkezésre álló fizikai kapacitás sajnos már nem elérhető a nap 20 órájában .
Szia , Lajos "bácsi" [#integet2]

pa0n9mw

Üdv

"fúrószárral kifúrtam"

Már többször olvastam a fórumon ezt a kifelyezést és mindig kiráz a hideg ha gépészeti dolgok között olvasok ilyet.

Csigafúró esetleg spirálfúró a helyes megnevezése :)
Persze annak is van "szára" de az a tokmányba kerül :)

pa0n9mw

Na jó a kifejezést meg én szúrtam el :)

fn47xk7ei

Amennyiben megnézed a három kép közül a középsőt ott jól látható , hogy a mágneses sönt nem lett kiszerelve pedig de jó lett volna ![#conf]

fn47xk7ei

Mágneses sönt ???? Lehet , hogy hülyeséget írtam - talán vasmagos sönt jobb lett volna ?[#nemtudom]Már én magam sem tudom mi lenne a helyes kifejezés de most nincs kedvem pontosan utána járni a helyes szóhasználatnak .

g89ketty

Szerintem jól írtad. [#pias]

ajpwg6jrn

Én azt hittem hogy az egy hőbiztosíték benne, nem is foglalkoztam vele.

fn47xk7ei

Azt hiszem nálad igazából mindegy volt , hogy benne maradt vagy nem mert mint írtad elsőre nagy volt a trafó teljesítménye . Általában mindenki MOT-al készíti az akkucella ponthegesztőt pedig elég rossz minőségű maga a transzformátor csak olcsó meg fizikálisan külön van a két tekercs  így könnyű átalakítani . Viszont ha egy igazi jót akar az ember akkor érdemes tervezni egy jobb minőségű transzformátort .

fn47xk7ei

No akkor én meg megint rászánok egy félórát és megpróbálom megkeresni az én könyvemet .

jani300

Mindig tanul az ember .
Nem tudtam hogy van benne , most megint az jönne kérdésként miért teszik ebbe bele .
Van már ilyen trafóm is félretéve , de mivel vannak normálisak is , nem bonyolódtam még bele a mikrótrafóba .
2 kva es szünetmentesben vannak még szép trafóim , de csak van , ahhoz baszkuráljam már egy másik életre lesz szükség :)

fn47xk7ei

Ha kiveszed a söntöt akkor laposabb lesz a trafó karakterisztikája (ami ugye jó a ponthegesztéshez ) kicsit növekszik a kivehető teljesítmény is de előnyös még azért is mivel növekszik a vasmag használható ablakmérete is .

Szalai György

,,miért teszik ebbe bele"
Ezek nem univerzális felhasználásra készült trafók. Egyetlen célra készülnek. MOT-nak, magnetront táplálni, ami kapacityív fogyasztó.
Mint egy kondenzátor.
A MOT-ban lévő mágneses sönt, induktív irányba tolja a trafó fázisszögét, ezzel kissé kompenzálva a kapacityív terhelés ellenkező irányú fázistolását.
Valami ilyesmi.

fn47xk7ei

Ilyenről még nem hallottam - már mint hogy a sönt "induktív irányban tolja a trafó fázisszögét ".[#nemtudom]Szerintem csak bizonyos teljesítményig rövidre zárja a vasmag mágneses körét így kisebb teljesítményt ad le plusz a karakterisztikáját töri meg . Hegesztőgépeknél gyakran használták a söntös megoldást a teljesítmény szabályozására de gondolom te ezt jobban tudod .A MOT elég fura egy szerkezet mert terhelés nélkül is 3 A körüli az áramfelvétele .[#conf]