Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Mellé fújsz oxigént is ?

000000000

B.Zoltán

Ilyen típusú pb forrasztó , amivel oxigén nélkül is megtudtam forrasztani a kést.

s7manbs8

B.Zoltán

Nincs mit, valami szilfox néven ismertük tanuló koromban, az nézett ki hasontóan mint ez a Rothenberger 4.0094 páca, csak abban volt ezüst.

ANTAL GÁBOR

1973 óta forrasztok ( keményforrasztás ) ezüsttel . A táramba tettem föl annó különféle PB égőket  Sok típust kipróbáltam ( az ötvösök által használtat , az üvegtechnikusokét . injektorosat , levegő bekeveréseset sőt megvettem egy csomó NDK s mini égőt amelyek igaz oxigént igényelnek )
Sok alapanyagot kipróbáltam . Annó még könyvespolcot is forrasztottam Fontargénnel ( egy neves svájci cég )

Ami nálam nagyon bevált az ezüst tartalmú és külön "Flux" ot igényel ( éveken keresztül kerestem a flux összetételét amit mára ( 45 év múlva ) sikerült megtudnom  ( sajnos nálunk nem elérhető a fő komponense )  A legkülönbözőbb spéci vizsgálatokkal teszteltük a fluxot és annyit már 30 éve tudtam hogy kálium    fluor és bór van benne   ( egy spéci komplex só formájában )  Aztán vettem 1 kg AGS fluxot és remélem kitart amíg élek
Régen nagy divat volt a Szilfosz  ( a foszfortartalmú ezüstforrasz )
 Miskolcon lehet szálban is kapni ( flux al bevont pálcát )
Vad dolog de gazdaságosabb lekopácsolni a flux ot és porítás után egy felmelegített KOR pálcával adagolni , mert különben leolvad a pálcáról és hamar elfogy ....

A 80 as években a munkahelyemen a fémkeretes szemüvegek profi javítója voltam  ( naponta 1-2 szemüveget hoztak )
ma is forrasztgatok de azóta van CO2 gépem  Awim , disousom oxigénem úgyhogy csak spéci esetben veszem elő  ( de azért a pankomon van a flux és egy spulni 1.5 ös ezüst )

B.Zoltán

Én ezt használom ezüsthöz, jónak tűnik.
A leírásban 500-800 fok közötti ezüsttel történő, acél forrasztásnál is ajánlja.

B.Zoltán

Akkor rosszul tudtam,hogy a  Szilfosz tartalmaz ezüstöt.
Múltkor találtam egy 30 cm-es darabot, de mielőtt kipróbáltam volna, sajnos újra nyoma veszett.

zozo

'76-ban kaptam az első PB-gázos forrasztómat... a Neckermann katalógusból kiválasztva...-és igen, tényleg az amerikai nagybácsitól. :)

Nagyon sokat forrasztottam én is a pénzverdétől vásárolt ezüsttel, és folyató szerrel. Próbáltam az obi-s "alacsony olvadáspontú" pálcákat is, de csak szenvedés volt, nem futotta át az anyagot, csak a tetején csillogott a folyós fém, pedig alatta az anyag bőven vörösen izzott.

A PB palackon lévő jó kis NDK reduktoros :)  példányt épp most használtam, mégpedig a térkövek közt kinövő gazok eltüntetésére. [#nyes]

A másikat finomabb munkákhoz használom, ebben érdekes formájú gázkeverő torlófúvóka van, de igazi tűhegyű a láng vége.

000000000

Nem tudod rosszul. A szilfosz 20% ezüstöt tartalmaz.

B.Zoltán

Hát, akkor felkutatom, nem veszhet el.

Csuhás

000000000

Hűtőgép javításhoz, 20% -os Szilfosznak árult pálcát használtam. Valamint 40% -os ezüstforraszt.

000000000

40% os lapos csíkok, van még maradva pár kiló.

000000000