Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

nyiszi

Sziasztok,
Van valaki akinek van tapasztalata plazmasugár hegesztéssel kapcsolatban?

g89ketty

d30xhrezp

Szia!
Én egy saját építésűvel kísérleteztem,kemény forrasztottam vele  az nagyon jó,vasat anyagával,de a legjobb,hogy öntvény henger bordáját dugattyú gyűrűvel hegesztettem vissza. De ezek csak amatőr próbálkozások!!! Kis amper,kis levegő nyomással.A fej eléggé melegszik ezért vízhűtéses fej lenne a legjobb.Alumíniumot megolvasztja de ahhoz argon kéne mert nem folyik össze az olvadék a sok oxidtól.
Én ennyit tudok róla mondani.
Üdv.

nyiszi

Engem az az eljárás érdekel amikor a munkadarabon nem folyik a hegesztő áram. De ha jól emlékszem a videódra akkor a Te kísérleted is ilyesmi volt.

d30xhrezp

Igen,ez csak annyi,hogy a fúvókára kötöd a test kábelt.
De ha elektródát használsz,azt szigetelve kell megfogni,mert azon is folyhat feszültség ami veszélyes lehet, rá kötheted a testet is.Próbáltam a Spanyol Zoltán féle csoda vízzel működő plazma hegesztőt is.
Ott lényegében csak a levegőt helyettesíti vízgőzzel .Ettől  meg nyúlik az ív és a hidrogéntől sárgább lesz.A gép szerintem egy sima plazmavágó.

sufnituning

Ha küldesz belőle megpróbálom, szerintem az awi vinné.

B.Zoltán

Ez a komprádorba Pécsen is szokott lenni,réz kemény forrasztására jó és olcsó.
Ezüst nincs benne, acélt forrasztani nem jó.

000000000

Kérdezem én is használt e valaki ilyet....
Régen roterberger volt hasonlo keményforasz megoldása (ezüst alapu ) acél, réz, crom acél, fogta.... pb gázlámpa elég volt hozzá ami a lényeg 600..700c olvadás pont...

000000000

olyat keresek amihez elég a pb forrasz lámpa nem kell hozzá hegesztö  iv, vagy gázkeverékes felszerelés...
Amit ajánlottál forrasz anyagot arol van fizikai infod?

B.Zoltán

Az ezüst tartalmú pácával, én kemény lapkát szoktam forrasztani késszárra pb gázzal.

Rothenberger 4.0094 A keményforrasz-pálca S 94
páca, komprádor
Nekem van ilyen keményforrasz-pálcám, azzal is lehet pb gázzal forrasztani, kis réztárgyakat, ami nem vonja el a hőt nagyon.

s7manbs8

Vezetékes gázlángba tartva egy alu pici vezeték darabot nem olvad meg.

B.Zoltán

Én az ezüst tartalmú forrasz anyagot itt vettem.
Úgy emlékszem, csak 40% ezüst tartalmú volt nekik, amit szálba meglehetett venni.
Szerettem volna kipróbálni a 5-20%-os ezüst forraszokat is, csak 1 kg-ot adnak, mert nincs nekik megbontva belőle.

Amit előbb linkeltem (komprádor) az csak rézhez jó, acélt nem lehet vele, nincs benne ezüst, csak foszfor, viszont az ára csak tizedrésze a 40%-os ezüst forrasznak.

B.Zoltán

Pb gázzal, 8x8-as késszárra rá tudok forrasztani egy kemény lapkát.
Nagyon jó kés lehet csinálni így a ceruza hegyezőnkhöz.
Bár most már az olcsó kínai lapkák mellett nem sok jövője van.

000000000

Volt vagy 15 éve de a  tipus szám jelölésre nem emlékszek sajnos hütögép klima csöveket forrasztotuk acél/v_réz...
Nem találom mi a külömbség (ötvözet) eltérés...
https://www.rothenberger.co.uk/en/products/productfinder/ROLOT/