Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

jani300

Spotter kapcsán érdekelt lennék hasonló témában .
Ott 5-7 voltot írnak . A trafó ,(gyári) meg is van .
Ezért jöhetnek az infók :)

jani300

Mekkora volt a szekunder kábel keresztmetszete , hossza ?

fn47xk7ei

Spotternél nagyobb feszültség kell mint a normál ponthegesztő technológiánál . Amennyiben meg van a trafód akkor miért nem veszel hozzá kész időzítős teljesítményszabályozó elektronikát . Én az Ebay-en vettem 100A-est 3000 Ft-tól valamivel drágábban .

jani300

Már szóltam a gyermeknek hogy rendeljen ,de elmaradt .
Mostanában jobb a kedve , már majdnem a szakmájában dolgozik ,végre .

000000000

Erre nem jobb a kondis ponthegesztö?
ilyenekböl

fn47xk7ei

jani300

Hát ha én azt tudnám ,spotter sem kéne :)
Nem ártana néhány komolyabb gyári megoldás rajza .
De a kondi magyarázat lenne néhány furcsaságra a felvett és a leadott teljesítmény között , gyári gépeknél .

000000000

spotter nem láttam mi az elven létezik utána nézek kutatok!

fn47xk7ei

"Hát ha én azt tudnám ,spotter sem kéne " .. most akkor akarsz spottert vagy nem ? Van erről szakirodalom is . Vagy 35 éve vettem egy ponthegesztéssel foglalkozó szakkönyvet és tudom , hogy meg van valahol de nem találom pedig már többször is kerestem mostanában . Emlékszem ott is taglalták a lehetőségeket de sok variáció nem volt . Vagy transzformátoros vagy túlméretezett trafó és vasmagban halmozódott fel az energia és még a kondenzátoros energia tárolást említették . Amiben különbözik a spotter a többitől , hogy a hegesztő "kinyúló kar" azaz a test és a munkakábel hosszabb így az induktív ellenállás nagyobb ezért már nem jó az 0,5-1,5 V-os hegesztő feszültség tartomány . Ezért ajánlott a nagyobb feszültség (5-9 V).

Szalai György

A videó láttán először rengeteg sértő megjegyzés jutott eszembe.
Azután ettem egy kis tegnapi lecsót, amitől boldog megelégedés tölt el és leírhatóra szelídülnek a gondolataim.
Mert valljuk be, azért ez a videón látható megoldás, legalábbis erősen kétséges eredményt ad. Finoman szólva.
A ponthegesztés minősége még egy hosszú sor egyéb körülménytől is függ, azon kívül, amit ő a kezében tart.

Biztos nem írok vele újat, hogy a ponthegesztés egyik lába a munkadarabot kellően és kellő idő alatt felmelegítő Joule hő, ami az áramon és az ellenálláson kívül az időtől is meghatározóan függ.

De a másik lába meg a felületi nyomás, ami a majdnem olvadt munkadarabokat a pont kellő nyomóerő hatására egybe folyasztja.
Majd az áram kikapcsolása után még meg is préseli, a repedésmentes egybe kristályosodás idejére.

Lehet ezeket figyelmen kívül hagyni, csak az eredmény nem lesz ponthegesztés.

fn47xk7ei

Janinak már meg van a trafó a spotteréhez már csak a motiváció hiányzik neki - keresi ,kutatja ,nem találja .[#eplus2](No nem megharagudni "Jani bácsi"![#smile])A kondenzátor is komoly pénzbe kerülne + hozzá az időzítő elektronika +táp  és egy és egy nagyon nagy áramú tirisztor .A HE-án külön fórum van e témára is és rajzok is találhatók de nem hiszem , hogy a fórumtársunk nekiállna nyomtatott áramkörnek meg beültetni az alkatrészeket és éleszteni az áramkört . Neki elég lenne ha ténylegesen nekiállna és összedobná pár óra alatt azt a spottert mert máskülönben így luca széke hamarabb elkészül . Időzítőnek a kísérletezéshez elég lenne egy egyszerű időrelé ami egy mágneskepcsolót kapcsolgatna . A teljesítmény szabályozásra is össze lehetne dobni egy egyszerű eszközt (mondjuk a test kábelt két -három menettel feltekerni egy komolyabb vasdarabkára és másodpercek alatt tudna különböző teljesítményeket elérni a menetszám változtatással ). De mint írtam ehhez akarat is kell nem elég csak beszélni róla . Mi is a "tett halála" ????[#integet2]

fn47xk7ei

Amennyiben tényleg komolyan vennénk a ponthegesztés technológiát persze , hogy még sok minden más is előkerülne . Például az egy hegesztési időn belüli ciklusok és azok szerepe a hegesztendő anyagok függvényében - mert teljesen máshogyan kell hegeszteni mondjuk az acélt kontra vörösréz ,stb .De mivel csak hobbi-barkács szintről beszélgetünk így sok minden felett el lehet tekinteni .

ajpwg6jrn

Szia. Tegnap este más lusta voltam kimenni méricskélni.
A szekunder kábel keresztmetszete: 16 mm2, hossza pedig 2 teljes menet + 2x30 cm
Amikor 1 menet volt csak, akkor is ugyanez a hossz volt csak az egyik kivezetés hosszabb volt.
Lakatfogóval mértem 1000A AC állásban a mért áramokat.
De íme pár kép.
Teszem is fel az adok-veszekbe, ha kell valakinek viheti. Nekem elég is volt belőle. (Igazából a kíváncsiság hajtott csak.) [#vigyor]

ajpwg6jrn

És ha valaki úgy dönt hogy ő is átalakít mikró trafót, akkor megosztom én hogy csináltam:
1. Dremel multigéppel levágtam a szekunder tekercseket a trafóvassal párhuzamosan mindkét oldalon.
2. A trafóvas alá fát tettem és kalapáccsal és egy vasdarabbal elkezdtem kiütni a bent maradt részt. (Ez a rosszabbik megoldás, nagyon nehezen indul meg és alig-alig halad kifelé a  bent maradt szekunder.)
2. helyett: 9 mm-es fúrószárral kifúrtam a bent maradt szekundert több helyen és a maradék már kalapáccsal és fogóval kijött.

jani300

Köszi !
Akkor megvan miért ellentétes a valós mérhető áram ,az elvárható elméleti értékkel .
Itt már jelentősége van a tekercsként és munkakábelként is használt 16 os munkakábel ,viszonylag kicsi ellenállásának is .
Erre voltam kíváncsi .