Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

jani300

Na , meglett néhány hiba ...
Először is a még bentlévő eredeti 2 diódából egy megint elment zárlatba . Már van benne jópár "ződ" .
A munkakábel belső huzalvezetőjének végén porlik a műanyag és kilógott a spirál a foglalatba ,ott is lehetett szorulása .
Amit nem szívesen írok le :(
Benéztem a fokozatokat . Letört a kapcsoló műanyag tengelye és befűrészeltem csavarhúzónak .
Na itt ellehet nézni 180 fokkal az állást ,és hát sikerült is . 4 es fokozat volt a legnagyobb amiben próbáltam ...
Van összesen 7 .
Kapott egy rövidebb forgófejes binzel munkakábelt .
A végeredmény az hogy quva jó !
A 4 es fokozat egyébként marad ,mert a B20 as kisatomatát a többiben simán leveri .
Majd valamit kitalálok ,de most legalább kasznizni igen[#eljen].

fn47xk7ei

Érdemes időszakonként ellenőrizni , sűrített levegővel kitakarítani a gép belsejét mert nagyon sok kosz le tud rakódni a belsejében . Én is most dobálom ki felújítás céljából a CO2 hegesztő belsőségét és közben takarítom (csak durván mert nincs itthon kompresszorom )és közben ellenőrzöm is . Az egyenirányító híd diódáit , kondenzátorait,varisztort . A kapcsoló problémádra térve - be van csomagolva rendesen ? Mint láthatod azt is érdemes ellenőrizni mert idővel sérülések érhetik és a kapcsolók egyik nagy ellensége a műhelypor .Az egyenirányító híd takarítása közben még egy aprócska szög is kiesett a lemezek közül - hogyan került oda nem tudni és nem is lényeges de jól jött a nagytakarítás .

jani300

Szia !
Nincsen becsomagolva a kapcsoló .
De régi trakis gépben láttam ugyanígy becsomagolva , valóban jobb az úgy .

fn47xk7ei

A legtöbb gyári gépen be van fóliázva a fokozatkapcsoló ahol nincs ott pedig ajánlani is szokták a pótlását mivel a sok por hamar megtelepszik a kapcsoló bonyolult felületén de persze a belsejében is ahol hibaforrásként van számontartva .

ajpwg6jrn

Én még tudnék javasolni egy megoldást (igaz pont nem olyan helyre ahol kontaktus illetve mozgás van). Lehet kapni akrilan lakkot, amivel gyönyörűen lehet óvni a nedvességtől és kosztól a PCB-ket, alkatrészeket, forrasztásokat.
Ezzel alaposan átfújva az alkatrészeket "konzerválhatjuk" őket.
Viszont csökkenti a hőleadást és elektromosan szigetel vagyis csak olyan helyen szabad használni, ahol ez nem gond. (Én a mosógépünket szedtem darabjaira és minden olyan részét, ami nem szereti a vizet azt befújtam alaposan. PCB-knél a csatlakozókat érdemes kimaszkolni.)

fn47xk7ei

A pcb-ékkel valahogy nem szokott annyi probléma lenni mint a kapcsolókkal , persze ez nem igaz inverteres gépekre de ott ellenben meg nincs fokozat kapcsoló.

ajpwg6jrn

Sziasztok. Régóta gondolkodtam már egy mikrótrafós ponthegesztőben. Nos az eddig látottak alapján én is készítettem egyet. Elsőnek 2 teljes menetet tekertem a szekunderre hegesztőkábelből, így 3V körül volt a szekunder feszültség üresjárásban és 600A körül volt a zárlati árama. Ez soknak bizonyult, mivel mindig azonnal lyukat égetett a vékony lemezkébe, amivel játszottam. Visszább vettem 1 teljes menetre a szekndert, így már 400A alá esett a zárlati áram. Így meg karcsúnak bizonyult. Szóval az eddigi tapasztalatok alapján nem győzött meg. De ez viszont annál jobb eredményt mutat:

fn47xk7ei

Azzal az egy menettel elég durván módosítottál a trafón . Miért nem primer oldali teljesítmény szabályozással próbálkoztál ?

jani300

Most egy kérdés : Miért kisebb a zárlati áram egy menetnél ? Csak a szekunder kör ellenállásáról lehetne szó elvileg .
Fele feszültségnél elhanyagolható belső ellenállásnál dupla áram dukálna .

jani300

Na igen ,a gerjesztés csökkentése , több primer menettel ,fojtóval . Ez adná magát  .

000000000

Szórakoztam én is vele 2db 1mm lemezt nem sikerült vele összehegeszteni volt nyomóerő is nekem ilyesmire kelet volna!
Nálad a vékony lemezre tegyél be egy idözitöt ami a bekapcsolási idöt kapcsolgatod vele mert elég pár usec is az megolja a problémát!

000000000

Ez, nagy ötlet. Nagyon egyszerű és működik.

Sok évvel ezelőtt, kondenzátorosat láttam hasonlóan működni. De, már részletekre nem emlékszem.

000000000

Nálam 1menet 35mm2 réz volt több nemfét rá![#rolleyes]

000000000

fn47xk7ei

Mivel az áramot a feszültség határozza meg adott ellenállás mellett (most szándékosan nem figyelek a transzformátorra !) . Nagyobb ponthegesztőgépeknél még a kar ill. a vezeték miatti feszültségesést is figyelembe veszik . Persze itt ebben a helyzetben nem kell sokat számolgatni .A hegesztéshez itt szerintem elég az 1,5 V .