Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

jani300

Régebben írtam nem vagyok megelégedve az egyébként nem rossz típusú co hegesztőgépemmel .-
Ma kiderült egy turpisság .
Már egyáltalán nem kapcsolt a munkakábel kapcsolója .Meguntam a kínlódást és szétszedtem ,megkapirgáltam .
Működik . Na most jön a csavar , és azóta rendesen hegeszt , van áram beolvad ...
Stabilabb az előtolás [#wow3]

fn47xk7ei

Ezt nem értem - egy kapcsoló vagy kapcsol vagy nem azaz hamarabb észre kellett volna venned ..már mint a mágneskapcsoló "kattogó" hangjából következtetni.[#csodalk]

jani300

Kontakthiba ,átmeneti ellenállás valami e körül lehet .
Kapcsolni kapcsolt , csak baszkolódott ,de kivártam míg végleg megadta magát .
Trafós a segédüzeme , nem volt még időm átnézni hogyan is működik konkrétan .

d46hvfrdr

Nálunk anno oktatáskor úgy kezdték, hogy a hegesztő alapfelszerelése közé tartozik a megfelelő szemcsepp... Ott pihen a zsebbe vagy a tagyóban... Ezt célszerű már a hegesztési gondolat megszületésekor felíratni az orvossal! De ki kell emelni, hogy hegesztési malőr esetére kell!
A műkönny és a vény nélküli vacakok felejtősek!
A krumplis technika, némiképpen segít ha más nincs.

A hegesztési irányban gondolkodó kezdőknek némi nyers alap amit tudni érdemes:
 - Alap: a megfelelő szemcsepp és védőfelszerelés! Ezek nélkül nem vágunk bele semmilyen hegesztésbe!
 - A  kevert gáz (corgon): szebb varratképet ad, kevésbé fröcsög, egyenletesebb ívet biztosít, (palacknyomás hőmérsékletre nem számottevően változik)
 - Széndioxid (Co2): Erősebb hegesztési ívet ad, varratkép rosszabb mint a corgon esetén, jobban "fröcsög", (palacknyomás a hőmérsékletre erősen változik, palackfűtővel korrigálható, a töltetet kg-ra adják)
 - A reduktor átfolyást jelző óráját az alábbiak szerint kell beállítani szénacél esetén: Az alkalmazott hegesztőhuzal átmérőjének 10x-ét kell alapul venni az órán liter/perc-ben, tehát 0,8mm-es huzalnál 8L/perc az ideális, zárt tér esetén. Túl sok vagy elégtelen védőgáz varrathibát eredményez!
 - Hegesztéskor a hegesztőpisztolyt toljuk és nem húzzuk, tehát a pisztolyt enyhén megdöntött állapotban, a gázterelő áramlási irányába toljuk a pisztolyt! Így mélyebb a beolvadás.
 - A hegesztendő felületet, a hegesztési sáv mentén 25-25mm-re fém tisztára kell tisztítani! Így elkerüledő a varratba jutó szennyeződés és így biztosítható a megfelelő varrat kialakulása.
 - Folyamatos varrat csak 3mm lemezvastagság felett alkalmazható! Vékonyabb lemez esetén szakaszos hegesztést kell alkalmazni. (persze vannak modern lakatolásra kifejlesztett vezérlések is amik könnyítik a vékonylemez könnyű hegeszthetőségét)
 - A fűzővarratot nem a hegesztési oldalon alakítjuk ki. (vannak esetek amikor ez nem kivitelezhető)
 - A gézterelőt tartsuk tisztán! A varratba került salak és egyéb anyagok zárványt és egyéb nemkívánatos problémákat okozhatnak! A gázterelőt tisztítás után szilikonspray-vel fújjuk be, kívül-belül, de vannak kifejezetten erre készült paszták is)

- Az áram és feszültség beállítására nem térnék ki, mert túl hosszadalmas lenne. Emellett gépek közötti eltérések miatt sincs sok értelme konkrét adatokat írni. De nagyobb, mélyebb beolvadást a feszültség növelésével lehet szabályozni, a huzalleolvadással összhangba kell lennie, a huzalelőtolással állítjuk az áramot. A megfelelő, folyamatos sercegő hang az ideális!

A hegesztőhuzal hossza 8-12mm közt ideális.

Mielőtt bombáznátok a bíráló kommentekkel! Kezdő, laikus hegesztőknek céloztam a fentebbi sorokat, nem okítási céllal a szakmabélieknek! Természetesen belelehetne mélyedni a témába de a kezdő hegesztő semmit sem értene és időm sincs rá...

fn47xk7ei

Nincs ezen nagyon mit bírálni . Alapokat leírtad csak bővíteni lehetne .[#eljen]

ajpwg6jrn

Nekem elég sok új információt adott. (pl. én mindig húztam eddig a pisztolyt.) Köszönöm.

jani300

Lánghegesztésnél ezt balra hegesztésnek hívják .
Co val kapcsolatban ezt még én sem hallottam .

d46hvfrdr

Én többek között minősített fogyóelektródás végőgázas ívhegesztő vagyok ( Minősített Co2 hegesztő, MIG-MAG). Ha tanulmányaim befejeztét követően technológiailag és előírásilag nem változtak a hegesztés alapirányának "szabályai", akkor a húzott pisztoly, helytelen hegesztési eljárás!
 A kisebb ívteljesítmény miatt, gyengébb kötést eredményez, varrathibáknak és a hidegkötésnek a valószínűsége is nagyobb. Emellett nem látni a hegesztendő munkadarabot, és vaktában elég nehéz megfelelően hegeszteni mivel a pisztoly kitakarja a hegesztendő részt. Viszont a varrat felszíne tompább, úsztatottabb, emiatt látszólag szebb varratot eredményez. De technológiailag hacsak a hegesztőmérnök nem utasít a WPS lapon, helytelen és nem elfogadott ez a hegesztési irány! Viszont bizonyos esetekben alkalmazott a húzott pisztoly!

Erősebben látható a helytelen hegesztési irány pl a  függőleges tompa vagy sarokvarrat esetén.
Ha fentről lefelé hegesztünk, a varrat felszíne szebb és egyenletesebb, de könnyedén kialakul a hideg kötés. Ez amiatt van, mert az ívenergiája inkább a hegvályúban a gravitáció irányába előre haladó ömlenyt érinti és emiatt az ömleny csak előreúszik és ráhűl a munkadarabra.
A helyes eljárás, lentről felfelé! Így látni is lehet, hogy mit hegesztünk és megfelelő beolvadást eredményez. Némi tapasztalattal kivitelezhető fentről lefelé haladva is a megfelelő kötés.
Úgy tudom, hogy Franciaországban fentről lefelé haladva az elfogadott, bár személyesen nem volt még szerencsém ott gyakorolni a szakmát...

Leglátványosabban egy vagy többsoros függőleges tompavarratnál lehet PF, ugyanis a gyök oldal abszolút nem fog átjönni. Koronaoldalon szép sima "varratot" lehet produkálni, de hegesztési vizsgálaton a töret nem hoz majd túl jó eredményt és csúnya dorgálás válik belőle!
Viszont itt is bizonyos esetekben alkalmazott a fentről lefelé hegesztési irány PG.
Legalábbis én még így tanultam...

Persze leginkább a vízszintes hegesztésekre törekednek mindenütt ha lehetséges, mivel kisebb a hiba valószinüsége. Egyszerűbb és komoly szerkezetek esetén is inkább sablont és forgatókat alkalmaznak, hogy elkerüljék a bonyolultabb és lassabb hegesztési pozíciók okozta problémákat.

Révész Richárd

Öröm olvasni az írásodat.
Semmi rizsa, jól van fogalmazva.
[#taps][#eljen]

ebalint

Nekem - mint totál laikusnak is tetszik ez a szakszerűség.

= hogy szakszerű, azt a többik reagálásából látom -

Annyira feltűnik, hogy a gravitációval is meg kell küzdeni.

Ennek okán egy kérdés : az űrben lehet hegeszteni?

VighLajos

Ha fej fölött lehet, akkor a súlytalanságban is lehet. Gondolom, az "űr" alatt a súlytalanságot érted.

VighLajos

ajpwg6jrn

Az egy érdekes felvetés hogy lehet-e az űrben hegeszteni és ha igen, akkor hogyan. :)
Tényszerűen:
- nincs légkör (nincs oxigén, vagyis nem kell védőgáz sem)
- hőmérséklet nagyon alacsony, nehezebben olvad meg a fém, de mivel nincs hővezető közeg (csak a hegesztett tárgy) így a megszilárdulása is másabb lehet
- nincs gravitáció (legalábbis kicsi), vagyis az olvadt elegyet az ív el tudja fújni
Egy ilyen videót megnéznék azért, hogy mi történhet. [#vigyor]

ebalint

Igen, ilyesmi jutott hirtelen az eszembe.

Aztán rájöttem, hogy egy kicsit a neten is utána nézhetnék.

Arra hirtelen egyébként nem is gondoltam, hogy a varrat "lefele" nézhet.

ajpwg6jrn

Íme egy nyálcsorgatós oldal, hegesztés témában: Siegmundasztal
Én letöltöttem a katalógusokat, brutálisan jó cuccokat árulnak, igaz nem hobbistáknak árazva. De mivel itt sok embernek van marógépe, így lehet némi inspirációt gyűjteni és esetleg 1-2 alkatrészt elkészíteni. :)