Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

ybm4ifb

Üdv

Hegesztés előtt ha beteszed egy sütőbe az is nagyon sokat számít,fel melegíteni kb 300fokra de lehet max amit tud a sütő.

Bevont elektróda..jó az UTP8,ha DC-vel csinálod,legyen a satun
a negatív oldal...és valóban sűrű közepes ütésekkel ,a kalapács fokával nyújtani.
Ha csak síkot akarsz..  a bronz is megfelelne.

3m9kaxws5

Csak hogy legyen kicsi hegesztés is. Ma használtam a forgatómat alu csapágyház.

jani300

Ma összeragasztottam egy talán egy éve kallódó lakatos pillangót . Guberált darab de tetszik a megoldás .
Semmi dicsekedni való nincsen rajta .
Az a félelmetes hogy szinte egy éve nem voltam képes összehozni .
Fox eb-s pálca , hegeszthető öntvény , nyúlott görbült is törés előtt .Még aszár is görbe .
Simán behorpasztottam vele egy 80x80x3,5 es zártszelvénydarabot ,így taknyolva is .

Pali79

Köszönöm a tanácsokat mindenkinek! Talán hétvégén neki tudok állni.
A sütős melegítést nem nagyon értem. Valami szak oldalon azt olvastam, hogy a magas nikkel tartalmú pálcával lehetőség szerint ne legyen melegebb az anyag mint 60°C.

Másik kérdés, hogy többen írták a felület síkolására a gyalugépet. Ennek van valami kimondott oka? Miért nem marógéppel?

fn47xk7ei

A spotterrrel foglalkoztál már azaz van valami eredmény ?

sufnituning

[#eljen][#eljen][#eljen]

sufnituning

Lehet szögben dönteni is?

sufnituning

Miért nem írod be a Gugliba "vasöntvény hegesztése"???
Itt mindent leírnak ami egy kezdőnek kell

Pali79

Nekem is ez volt az első, de jobban érdekel egy hobbista tapasztalata, mint egy tanult hegesztőé. Az ilyen oldalakon nem mindig írják le hogy milyen hibákat kellene elkerülni, mint ahogy arról már beszámolt az egyik fórumtárs.

jani300

Szia !
A spotter projekt sajnos nem haladt .
Egy tömítésnyomó pisztoly lett hozzá húzófejnek .
A felálló vagy húzatópad az majdnem kész .
Hegesztő asztalnak is jó lesz 3500x1800 ,300 kiló körüli súlyúnak saccolom .
Evvel remélem megtakarítok egy csomó időt ,felesleges kínlódást .

jani300

Üdv !
Találtam is egy furcsaságot .
 "Pofaszélesség 120mm. Szár mérete: 35 x 8mm. Gömbgrafit öntvényből készült szorítópofák. Magas szakítószilárdságú (90kg/mm2) hengerelt, rozsdamentes bevonattal ellátott acél sín. Csúszásgátlóval ellátott alsó mozgópofa. Epoxy alapú festékkel festett pofák."
A taknyolt pillangó adatlapja .
Törés előtt viszont nagyot görbült nyúlott  a fej .
Ez ellent mond az öntött vas anyagnak .
Jól hegeszthető is .
Ez valami más anyagú öntvénynek tűnik nekem .
De nem acélöntvény , az is egyértelműen látszik .

ybm4ifb

Üdv
Ha elő melegíted az egészet,akkor közelebb kerülsz a hegesztésnél keletkező hőmérséklethez.
Nem mindegy hogy 300 fokos az egész darab,vagy csak szoba hőmérsékletű.

Szabály:hideg hegesztésnél a javítás környezete kézzel
tapinthatónak kell maradnia.....nem fogható...TAPINTHATÓ!

Remélem hozzáértők egyetértenek hogy jobb ha legalább 300-fokra felmelegítjük.

sufnituning

Még hideghegesztésnél is 300 fok, vagy afelett max 400 fok, hogy a hegesztési hőmérséklethez közelebb legyen.
Rövid 15- 20 mm varrttal utána pihen és kopácsol, de ezt leírja a cikk is. A hegesztés kikeményedik sokszor, csak köszörülni tudom, valószínű a fémek keveredése következményeként. Utána lassú magától kihűlés, én sokszor visrosszakom a hevítőbe, és ott hűl le. Legszívesebben kerülöm az öntvényhegesztést, mert nem lehet vele szépen hegeszteni. Például gépsatu szán felrakást inkább rézzel csinálom, így is úgy is más színű lesz a hegesztett rész.

fpd0kbd4

Én már többeknek említettem,hogy ha bevonatos elektródával szerkezeti acélt már elfogadható minőségben tud hegeszteni és most próbálkozik először öntvénypálcával,nagy csalódás fogja érni. Ajánlatos  egy kicsit gyakorlatozni és nem a munkadarabot tönkretenni első lépés ként.(más a technikája) Véleményem szerint hideg javító öntvénypálcával történő hegesztésnél pl:(UTP 8)fölösleges a munkadarab előmelegítés,fontos viszont a  technológia betartása. A hozzászólásodtól függetlenül itt megemlíteném,hogy a bevonatos elektróda sütőbe tételének, a kiszárítása és nem a hőmérséklete lényeg. Mielőtt, ezt az itt korábban elhangzott javaslatot valaki félre értené.

fpd0kbd4

A kettőspont zárójelből, automatice lett szmájli.