Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

Virbo

Egyik ismerősöm szeretné összelegózni az otthon fellelhető cuccaiból a régóta tervezett CO hegesztőjét.

Egy régi vágású (talán 60-as 70-es évekbeli) ipari négygörgős előtolója van, elmondása szerint kommutátoros motorja van ami 42V-os és 200W körüli ("Jó nagy dög.").
Ehhez kért segítséget, hogy létezik-e hozzá valamilyen vezérlőkártya ami készen van (WEL sorozat, vagy bármi)?

Honnan lehetne hozzávaló kártyát szerezni? [#rolleyes]

fn47xk7ei

Amelyeket én ismerek alapkártyák azok általában 90W-ig jók de persze biztosan van nagyobb teljesítményű is . Egy fajta viszont van nekem is de az a jó régi Iskra CO2 hegesztő előtoló motorját szabályozta ami maga is tekintélyes méretű .

Virbo

Hol lehet ezekről a kártyákról infót szerezni vajon? Meg ezek DC motorosak általában nem?

fn47xk7ei

Nem tudom hol tudnál infót szerezni róluk . Amúgy igen , ezek dc motorok csak a kártyának ac 42 V a bemenete és tirisztoros egyenirányító van benne amivel persze tudod szabályozni a fordulatot is .

Pali79

Sziasztok!
Vettem egy elég laharcolt gépsatut. Az alsó része a két pofa kötött eléggé el van "használva". Belefúrtak, belemartak, stb. Gondoltam behegeszteném és egy ismerősöm meg síkba marná. De fogalmam sincs, hogy egyáltalán házilag ezt meg tudom-e oldani. Azt tudom, hogy lehet bevonatos öntvény pálcát kapni, de nem tudom az jó-e nekem. Van AWI hegesztőm is, bár túl nem vagyok túl gyakorlott a használatában.

Csuhás

Sajátomnál betétlemezt ( öntöttvasból ) ragasztottam be a satuba, majd gyalultam, végül összehántoltam a felületet.
Két csavarral biztosítottam. Jelenleg újszerűnek látszik. A hegesztést szakértelem hiányában én nem mertem megpróbálni.
A képen nagyjából látszik az eredmény:

nvnshmpmn

Szia!
Egy asztali köszörűm tárgyasztalát próbáltam meg bevonatos öntvénypálcával kipótolni, mert volt rajta egy mélyedés. Nem javaslom, mert a felhegesztett rész nagyon kemény lett. Végül csak szalagcsiszolóval sikerült egybehozni a felületet. Oda jó ez, de szerintem a satunál már bajos lesz precízen lemunkálni.
Az egyik kisebb satumat javítottam így meg, ahogy Csuhás mutatta. 3 mm-t munkáltam ki az összefúrkált részből. Így is maradtak benne még fúrásnyomok, de nem akartam jobban elgyengíteni ott a satu gerincét. A pótlást féktárcsából készítettem el. Kétkomponensű ragasztóval beragasztottam, aztán a végén a gyalugépemmel sikra munkáltam az egész felületet.

jani300

Utp8 pálca , azt akár reszelni is lehet .
De  gépsatut én sem hegesztek , nem bízom ilyen helyen az öntvényhegesztésben .
Esetleg a bronz pálcával való feltöltés , azt ki kellene egyszer próbálnom .

designr

Bevonatos pálcával is nekiállhatsz.
Lefogatod a satut minél több helyen egy sik felületre..T-nútos vagy ilyesmi..
Feltöltöd a furkálásokat..de közben a még forró varratot kis kalapáccsal..apró sűrű ütésekkel kopácsolod..
Megint egy varrat..kopácsol..
Ha végeztél hagyod kihülni..addig a kalapáccsal még rámehetsz..
Valószinűleg marad benne némi feszültség..de jobb módszert nem tudok..
Én is saját káromon tanultam..az első feltöltött satu alja hintaló lett..
Második már a leirt módszer szerint elfogadható..

designr

A kalapácsnak nem csak feszültség oldó szerepe van..megnyujtja az egyébkét hülés közben összehúzódó varratot ami miatt nem lessz többé sík a satu..

Pali79

Ezt már én is olvastam valahol. Azt írták magas nikkel tartalmú pálcával lehet ilyet csinálni.

jani300

Ma olvastam egy érdekeset .
Lehet csak én nem tudtam ...
Mért kell CO-val fülvédőben kasznizni ?

empé13

Mert belemegy az ember fülébe az izzó "vasgolóbis"!
Én már jártam úgy!

Egy pillanat alatt kiugrottam az öreg Skodám alól!
(Meg amikor kigyulladt rajtam az ing!)[#eplus2]

jani300

B.Zoltán

Én is így jártam a skodám alatt egyszer, szerencse hogy már lehűlt a dobhártyám közelébe érve.