Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Az a baj , hogy te egy "tápban" gondolkodsz és ezért akarod kisimítani az áramot .A hegesztő ív az más - másodpercenként többször rövidzárlat alakul ki cseppleváláskor ( 30 V-os ívfeszültség felett már nem igaz )és ezt a megnövekedett áramot tartja "kordában" a fojtó tekercs .

fisrcxuk3

Simán csak 5-6? fokozat kapcsolóval.
Lehet felhivom a gyártót,mintha ma is készülne ilyen gép  kecskeméten.

jani300

Ahhoz ott túl nagy áram folyik hogy kapcsolgasd .
Megcsapolások ,csavaros kötéssel , vagy csak úgy rátekert hegesztőkábel .De ennek kísérletezésnél van jelentősége  .
A gyártó már eljátszogatott evvel ,és valószínűleg jó amit beépítettek .
A primeren van fokozatkapcsoló , ott nagyobb feszültség és kisebb áram van .

fisrcxuk3

És 30 felett mi történik?Lehet tudnom kéne,igy 50 felett.[#vigyor3]

fn47xk7ei

A kondenzátorral csak a feszültséget emeled indulásnál de üzem közben úgyis a trafó karakterisztika a domináns .Mint írtam a fojtó nem csak "simít" hanem áramkorlátozó ami nagyon fontos .Ha valamit meg akarsz érteni akkor érdemes "eltúlozni" - jelen estben képzeld el : egyfázisú hegesztőgép fojtó nélkül , viszont egy bazi nagy kondenzátor telepet rákötsz . Az eredmény : a hegesztés nagy durranással indulna viszont és hegesztés közben erősen ingadozna az áram  
a sima ív ill. rövidzárlati áram váltakozása miatt .Amúgy miért sértődnék meg ? [#nemtudom]

svejk

Nagykőrös lesz az.
Haldokló cég már vagy 20 éve. :(

jani300

Kicsit elbeszélünk egymás mellett ,de értem amit írsz .
Egy fázisú egyenirányításnál kell a kondi , nem engedi nullára esni a feszültséget a színuszhullám nullpontjánál .
Természetesen 100 Amper és efeletti áramoknál ,komoly kapacitású kondenzátor kell .
Nyugodtabb a hegesztőív is .

fisrcxuk3

Az 5-6 fokozat a primmerre értendő,bocs.Arra céloztam, nem elektronikus a szabályzás.
Lehet a gyártó tudja ,ebből meg kilopták a "varjak"?velük bizniszeltem el ,lehet hiba volt.

fn47xk7ei

30 V felett már "permetes ív" alakul ki .De nem olyan egyszerű , hogy felemelem az ívfeszültséget mivel egy adott hegesztési technológiáról van szó . Kell hozzá teljesítmény is . De ne menjünk bele mert 350 A vagy e feletti hegesztőáramokról lenne szó . Ami neked lényeges , hogy csinálj egy egyszerű fojtót a gépedbe és meglátod jól fog működni azaz öröm lesz vele hegeszteni .

jani300

Az áramkorlátozás a fő szerepe a fojtónak ,természetesen .
Az nem kérdés hogy kell e a fojtó , elengedhetetlenül szükséges ,(trafóshoz bizonyosan).
Nem írtam olyat hogy nem kellene fojtó ,legalábbis nagyon remélem :)
Az apró részletek érdekelnek ,az elv az megvan .

fisrcxuk3

Valóban  Nagykörös. Azt hallottam valaki átvette a céget.
Ha mégse,akkor meg mutatom gyálon   Márta bácsinak,Állitólag ő jobbgépeket készítmint a nasa.[#nevetes2]
Mi alapján kell méretezni? árulnak a jófogáson egy fojtót 220as gépből,ez jó lehet?

fn47xk7ei

Amennyiben a fojtó megfelelő méretű azaz jól van méretezve akkor komolyabb energiát is tud tárolni és jól működik kondenzátorok nélkül is az egyfázisú hegesztőgép .

jani300

Hát ,ja .
Ha csak egy rúd vasmag ,abból nagyon könnyű rezet nyerni .
Ha jó árban volt miért lenne hiba ?
De hasonló áramú gépét beteszed akkor nagyon nagyot nem hibázhatsz .

jani300

Na ilyesmire gondoltam :)
Akkor eszerint a nagyobb menetszámú a nyerő ?

fisrcxuk3

Tudom,hogy a hegesztésgépek Mestere vagy ,ezért még kérdezek ..A permetes   iv csak nagy áramoknál alakul ki?
Szerintem a régi kollégám szelénes trakis 250 -e félgázon is tudta néha.Bár befolyásolni nem sikerült .Sőt ,a fos Güde 220 voltos is sokszor produkált hasonlót.