Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Ez a számítás az ívfeszültségre jó azaz hegesztés közbeni érték .

fn47xk7ei

Bár itt már többször leírtam - nekem jobban tetszik a V(ív)= 16+0,04X"A"

fisrcxuk3

Igen ,olvastam a tied, ezért ragadt meg a szemem a TRAKIS-én.
"Lajos bácsinak mindenből kettő van" THE-ből is?Ezek szerintem nem terhelik annyira a 3 fázist ,vastagabb felrakóval ,jobban haladnék.Nagyon  nézegetem öket.

fn47xk7ei

Én abból indulnák ki , hogy hány amperes a hálózati kismegszakító ami fel van szerelve nálad ( 16 A-esre emlékszem) . THE-300-as 230A hegesztőáramnál 24 A primer áramot ír az adattábláján . Talán jobb választás esetedben egy inveteres hegesztőgép . Nekem is van egy Rilon 250 A-es gép dugiban erre a célra és az ha nehezen is de eldöcög a 3x16 A-es hálózati kismegszakítóról . Ez a gép valósan tudja a 250A-es hegesztő áramot mert leellenőriztem söntös analóg árammérőkkel és elég könnyedén lehet vele hegeszteni . Annyi , hogy a THE-300-as íve mintha "lágyabb" vagy könnyedebb  lenne (tényleg álom vele hegeszteni ).

fisrcxuk3

Ok hogy 24 amper , de az 3 fázisról tehát fázisonként 8 amper.
Jól emlékszel ,3x 16 A van  ,az is trafó ,
bizti ,villanyóra után 500m alu földkábelen.a TELWIN 200  inverterem kb .130 a tól ,hegesztés , ivtartás közben ,rendszertelenül leküldi az 500m-re lévő biztit .
Kétfázis közé kötendő 1x380,as trafó melegszik,állandóan lekapcsol. Inverterben még ilyen 380-ast nem láttam .
Ennél már szerintem jobb a THE.Max a problemátot ott látom ,amikor hálózatra kapcsolom a trafót.

fn47xk7ei

Fázisonkén 24 A lesz az . Nagyon komoly méretű trafó van benne és sokkal rosszabb a hatásfoka mint egy inverteres hegesztőnek ( azok általában 0,8-0,85). A benne lévő hatalmas fojtó is komoly teljesítményt tud felemészteni .Az egyfázisú Telwint pedig nem tudod összehasonlítani a Rilon-al mert az 3 fázisú és így az magasabb primer feszültséggel üzemel + 3 fázisról . Bizony az egyfázisú 200 A-es inverter is igényel a max. terhelésnél primer oldalon 30 A-t .

fisrcxuk3

Mint írtam ,anno volt egy KEVISZ tw250-es? körüli gépem. 4-5mm-es felrakóval toltam  órák hosszat  odahaza 3x16 ról a polipkanál éleket.
Az Alfaweld 250 MMA lehet a jó választás nekem? max felvétel 3x14 A.

fn47xk7ei

Csak a Rilon ARC 250-esről tudok nyilatkozni mert nekem az van az Alfaweld-et nem ismerem . Az alfa súlya 13,5 kg a Rilon 18 kg . A fényképeket is én töltöttem fel a netre de sajna az eredetit nem találom most - itt láthatod -20 darab fet van benne a primer oldalon és 20 darab dióda a szekunder oldalon . Nem sajnálták a ferdeszeműek az alkatrészt belőle . Csak a fojtót hiányolom de egyszer majd az is pótolom mert hely az van a burkolat alatt .

fn47xk7ei

.. bocs , a szekunder oldalon csak 16 darab kettős dióda van ( alsó sor) .

fisrcxuk3

Nem rossz az a rilon.
Más.
Nehezen fér a fejembe, hogy ekkora  hatásfok különbség lenne inverter és the között.

fn47xk7ei

Nagy méretek miatt is sok a veszteség bár hosszú élettartamú eszköz .Gyenge pontja a tirisztor vezérlő áramkör .Hatalmas transzformátor és fojtó így nagyobb a réz és vasveszteség + a főtrafó sem lehet szoros csatolású a hegesztési technológia miatt ( MMA - eső jelgörbe kell ). A tirisztorok is a szekunder körben vannak így a  nagy a hőveszteség ott is mivel nagy az áram és ezt ha szorzod az eszközön eső feszültséggel ( kb. 1,5 V) már számolható a hat darab tirisztor okozta veszteség is . Nagyobb benne a két hűtőventilátor is plusz a segédtrafó is .Szóval egy inverteresben kevesebb kevesebb a veszteség . A Rilon-ban a négy darab főtrafó egy markomban elfér . De a szekunder oldali gyorsdiódákon is kisebb a feszültség esés (kb.0,4 V) így kevesebb azokon is a veszteség . De gondolom lehetne még sorolni az okokat miért is jobb az inverteres hegesztőgép .A várható élettartama viszont jóval kisebb mint a hagyományos trafós hegesztőgépeké .. már ha jól van méretezve .

fisrcxuk3

MA megérkezett a fojtó.  
Az  mindegy hogy melyik pólusra teszem?

fn47xk7ei

Elvileg mindegy lenne de kényelmes és gyakori megoldás a negatív (test) pólus választása .

fisrcxuk3

Akkor én is így teszek, holnap után játszom vele. Azért írom,hogy játszom vele, mert több éve nem használtam,kell szerezzek némi összehasonlitási alapot...
Tegnap sikerült beszélnem  a gyártóval,volt olyan  kivitel amiben nem volt fojtó.

fn47xk7ei

Érdemes a fojtóval párhuzamosan kötni ellenállást ( mint láthattad az előző két fojtóról készült fényképet amit feltettem ) és azzal is be tudod állítani ,hogy minél kisebb mértékben fröcsköljön a hegesztő ív .Persze ez csak kísérletezéssel lehet . Valamilyen vasdrótból érdemes megtekerni azt az ellenállást  különböző méretekben és kipróbálni melyik a legmegfelelőbb .