Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Egyáltalán nem mondanám magamat "mesternek" csak érdekel a téma meg + szoktam hobbiból bontani hegesztőgépeket ( persze meg a sok réz "mágikusan" hat rám [#vigyor1]). Jelzem csodák itt sem léteznek (itt gondolok az egyfázisú Güdével permetíves hegesztésre [#ejnye1]). De érdemes lenne olvasnod valami komolyabb szakirodalmat is - például Dr. Gáti József Hegesztési zsebkönyv .

fisrcxuk3

A másik kérdésem; 3x380 hálózatról szeretnék nagy hegesztőáramot 4mm-es felrakóhoz .(Akár nagyobbhoz is.)
A 200as inverterem leveri a 16 A-os biztit.
A 380 -as valószinű jobban birná.De a legkevésbé 3x380-as géppel terhelném meg a fázisokat. Erre  megoldás egy régi 300 -as tirisztoros gép?

fn47xk7ei

Lásd én lusta voltam tekercselni fojtót így egy nagyobb 400 A-es Esab hegesztőgép fojtó tekercsét használtam fel ami kb. 12 menet és nagyon komoly vasmaggal bír .Jelenleg ez van a gépemben .

fisrcxuk3

A rezet én is kedvelem,de jobban tisztelem a régi műkődő gépeket.
Köszönöm a szakirodalmat,majd jövőre elolvasom ,most kezdődik a kertészeti szezon ,arra készülök gépészetileg,hamarosan 30 hektár napi öntözésére kell felkészülni .

fisrcxuk3

Ha jól nézem a kimenet között van valami huzalellenállás.Az mit tesz?

jani300

Hát a régi nagy tirisztoros gépeknél jobbal még nem hegesztettem , ha erre gondolsz .
Azokban van középmegcsapolású szekunder , hatfázisú egyenirányítással ,nagyon stabil ívvel .

jani300

fisrcxuk3

Azt nem tudom mi van benne. Volt egy Kunmadarasi   AWI-m,amiről szintén a varjak levagdalták a kábelt ,igy vettem meg a méh-ből. A hf része a stekkerek és a bekötés (no meg a tudás hiánya) miatt ki sem lett próbálva.
Most vissza sírom hogy eladtam ,bizniszeltem egy  inverterre.
Élvezet volt vele felrakózni,kanalat hegeszteni.
Kivétel az üresjárati fesz , Az elektródát kesztyűben kellett fogdosni ,mert rázott enyhén.

fn47xk7ei

Ezzel a rajzzal az a gondom , hogy te nem tudsz elszakadni a hálózati egyenirányítás simogatásától holott a cseppleválás és rövidzárlati áram okozta másodpercenkénti 6-8 erős áram és persze feszültség változásokra kellene koncentrálnod inkább a fojtó ill. a hegesztés témában .

fn47xk7ei

A fojtó "lengéseit" hidalja át .

fn47xk7ei

Ez is köszönhető a tervező mérnökök által behelyezett 40 kg-os fojtó tekercsnek . Szerencsére nekem is sikerült elmenteni magamnak egy THE-300-as gépet .

2f428kduf

Nemcsak a rövidzárlati áramot korlátozza, azt inkább a váltóáramnál használható, a lüktető egyen áramnál, amikor elkezd esni az áram, a fojtó, mintegy megtolja az áramot, azaz simítja. Érdekes volt egy ilyen, egyfázisú-egyenáramú transzformátoros hegesztő feszültségét oszcilloszkópon nézni: terhelés nélkül: szinusz-sapkák sorozata. Azok lementek a nulláig. Terhelésnél kezdett simulni, nagyobb áram=simább feszültség.

fn47xk7ei

Persze , hogy nem csak a rövidzárlati áramot korlátozza mert tápokban is használnak fojtót az egyenirányított váltóáram lüktetésének simítására . De CO2 hegesztőnél nagyon előjön a fojtó szerepe cseppleváláskor .Viszont nem értem miért néznek valamit terhelés nélkül amikor PONTOSAN HEGESZTÉS KÖZBEN A LÉNYEG ! Nem vízbontásra használjuk az áramforrást !Hegesztés közben tedd rá az oszcilloszkópot és teljesen megváltozik a véleményed . Tehát a fojtót nem az 50 Hz simítására kell hangolni hanem a terheléshez , a főtrafó jelgörbéjéhez és főleg az  alkalmazott hegesztési technológiához . Ergo teljesen más egy AWI-s gép fojtó tekercse . Lásd - bontottam egy ESS AWI-s hegesztőgépet amelynek majd akkora a fojtó tekercse mint maga a főtrafó . A képeket én készítettem. ( Amennyiben csak "sima" árammal lehetne jól hegeszteni akkor elfelejthetnénk az inpulzusos és hasonló kreálmányokat )

fn47xk7ei

Még valami - nem írtam , hogy "CSAK" de a lényeget ki kell emelni mert mindig félre magyarázzák !

fisrcxuk3

Addig nézegettem a TRAKIS honlapját,mig lekéstem a telefonálásról.
Viszont találtam egy feszkó számitási képletet ott;14+ 0.05 xI