Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

jani300

Nem foglalkozom a hegesztőgéppel .
Már kiderült új előtoló új kábel meg mittudomén ,többen piszkálták .El tudok én bármit cseszni egyedül ,nem kell ahhoz segítség :)
Jó dolgok lesznek hétvégén a méhtelepen :)

fn47xk7ei

PSoft

Jól Van![#eljen]

Nem egyet...kettőt kellett rá aludni.
A hétvégére meg...hármat kell.[#vigyor2]

fisrcxuk3

Van egy trakis tracomig 230 gépem.Egyszerűen ;nem tetszik a  varrat,pupos ,nemég be .A régi egyfázisú 160 as géppel jobban szerettem hegeszteni.De azért cseréltem le,mert azt gondoltam 3 fázisról jobb lesz hegeszteni.
Tegnap levettem az oldalát.Minden Co hegesztőben kellene lenni fojtónak?ebben nincs ,de minha lenne helye.[#fejvakaras]

fn47xk7ei

Fojtónak lenni kell benne csak mivel háromfázisú a gép így jóval kisebb is elég mint az egy fázisú hegesztőgépeké .

jani300

De miért  ?    Ezt tényleg nem értem .
Egyenáram ,ha van benne kondi akkor az sem lüktet annyira .
De tényleg simíthat a fojtó is ,ebbe eddig nem gondoltam bele . Két trafós háromfázisúm volt , abban elég méretes csak egy rúdszerű fojtó volt .

fisrcxuk3

Ebben semmi nincs, kondi sem  ,csak a helye.

fn47xk7ei

A rövidzárlati áramokra gondoljál . Sőt érdemes a fojtót "hangolni" . Kondenzátort nem szoktak használni háromfázisú gépekben de egyfázisúnál sem ajánlott csak ha rosszul van belőve a főtrafó akkor javít a gép hegesztési tulajdonságain vagy a látszólagos teljesítményén .

fn47xk7ei

Nem kell kondenzátor . Nekem az Esab LKB 265-ös gépemben ilyen kis fojtó volt és tökéletesen működött . Jelenleg háromszor ekkora van benne viszont jóval kevesebb menetszámmal .

fn47xk7ei

Képzeld el ha nem lenne a főáramkörben a fojtó és tennél bele pár nagyobb kondenzátort - még jobban fröcskölne az ív meg "durrogna" azaz használhatatlan lenne .A főtrafó meg hamarabb leégne  . A fojtó korlátozza a rövidzárlati áramot (cseppátmenet).

jani300

A kondit természetesen egyfázisú gépre gondoltam ezért :

Nagyobb .. Nagyobb vaskeresztmetszettel gondolom kevesebb menet is elég , attól még lehet egyforma az induktivitás , gondolom . Azt olvastam már ,hogy a fojtó a "lelke"  egy co gépnek .

fisrcxuk3

Hogyan lehetne  ilyet méretezni ,hangolni ?
Bele tenni próbára valamekkorát?

jani300

Inkább villamos végzettségem van :)
De a részletekben rejlik a lényeg ,azért kérdeztem .

jani300

Tegyél képet a gép belsejéről , ha elektronikus szabályozású az azért kicsit más de akkor is kellene fojtó valószínűleg .Egy adott vasmagnál a menetszámokkal lehet variálni .

jani300

Nehogy megsértődj !
Azt nem értem ,miért kell a háromfázisú gépbe azonos áramra ,kisebb fojtó . Ha az egyfázisúban van pufferkondi .
Nem elképzelhetetlen hogy van rá magyarázat ,és akkor érdekelne .