Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

PSoft

Látod, ezt én se tudom.:(
Ha én szándékoznék beépíteni ilyen célra, én is futnék pár kört előtte.
De én nem szándékozom, így akkor...maradnak a "113"-as :) szürke ládában.[#wave]

svejk

Mélyre ne ásd, hátha jár arra valaki 22.-ig.

svejk

Jellemzően nem, a váltósok a behúzott vasmag által megnövekedett induktivitás miatt csökkentik az áramukat.
Ez pont jó arra is hogy amíg távol a vasmag, nagyobb a behúzóerő.

A leégett váltóáramú mágneskapcsolók, hidraulika szelepek tekercsei is ez miatt égnek le, vagyis akkor amikor valami külső ok miatt nem tudnak rendesen behúzni.

Régen a Ganz-nak voltak olyan váltó tekercses kontaktorai amik alkalmasak voltak egyenre is, de ott egy segédérintkező, -mely csak a behúzás végén nyitott ki- beiktatott egy tartóellenállást.
(béna megbízhatatlan szerkezetek voltak, legalábbis a járműiparban nem váltak be)

Persze elektronikusan is meg lehetne oldani, sőt ma már léteznek is ilyen kontaktorok aranyáron, de ezek is elég megbízhatatlanaok az elektronika miatt.

No meg léteznek kettőstekercsűek  is.

g89ketty

Igazad van! Talán ha az egyenfesz annyira le van csökkentve, hogy a váltóval azonos áram legyen a tekercsen?[#integet2]

svejk

Az lehetne, de akkor meg valószínű kevés a behúzáshoz az induló erő.

Csuhás

Az is megoldható. Lehetne azonos tartó áramra méretezni a működtető tápot, de kiegészítve egy kis segédtáppal ami egy ellenálláson át töltene egy kondit. Bekapcsoláskor a kondi rásül a tekercsre berántja a vasmagot majd amikor a kondinak elfogyna a feszültsége akkor egy diódán át elkezd folyni a tartóáram.

g89ketty

Igen, ezt írtam a 385-ben. Tartóra még a fél fesz (áram) is elég. [#integet2]

g89ketty

Az egyenirányító után egy soros ellenállással beállítani a tartóáramot és a pufferfeszt 20-30%-al az üzemi fölé emelni a biztos meghúzáshoz. Mindezt úgy összejátszani, hogy gyors ki-be kapcsolgatás esetén is feltöltődjön a kondi.

PSoft

Hehehhh!
Először...elő kell ásnom.:)
Jöhet az a "valaki". Bármi hihetetlen...tudom hol vannak!(elásva)[#nevetes1]

swa3ctmw2

Sziasztok.

Automata pajzsot tervezek vásárolni. Viszont a bőség zavara áll fent...
Szereztem egy awi hegesztőt és szempont lenne, hogy ahhoz is használható legyen.
Mire érdemes figyelnem?
Köszi a segítséget.
Spyke

keri

Hogy kényelmes legyen a fejpánt. [#vigyor]

Szaküzletben nem tudsz rosszat venni, csak barkács áruházban vagy a kínaiaktól.

keri

Persze ha profi hegesztő vagy akkor érdemesebb a drága márkás és komoly cuccot megvenni, de alkalmi barkácsolóknak mint én, tökéletesen megfelel bármi amit kapni lehet.

swa3ctmw2

Még sosem próbáltam awival hegeszteni.  Azt gondoltam, ahhoz esetleg más sötétedésű üveg kell. De akkor ezek szerint jó a normál ívhegesztőhöz való is?
Találtam olyat, ami din3-12 ig állítható, de olyat is ami fix din4 sötétedésű.

Robika37

Üdv !
Jó minőségű pajzsot (=drága) vásárolj ha megteheted és jó ha 4 érzékelős . Az sem baj ha a pajzs leírásában kifejezetten ajánlják AWI-hoz mert nincs attól rosszabb mint amikor nem látja a szenzor az ívet és vissza világosodik egy-egy pillanatra.

ywathzay

Annyi szó esik itt hegesztésről..... pár hónapja vettem egy faxa hegesztőgépet, eleddig nem volt időm kipróbálni aluval. Vagy 10 éve hegesztettem utoljára alu-t, aztán a gép AC üzemmódja megadta magát. Harmadjára sikerült a beállításokat eltalálni.