Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Jani , legyen már jó kedvünk és ne legyünk szárazon unalmasak .[#nevetes1]

jani300

Van telóm ami fényképez ,frankó régi nokia ,végre . Az is kidobott :)
Az okostojás nem kell ! Nem szeretem .
Nekiállok eladogatni is ,lesz még cucc ... Vagy méh .
Jókedvem van nekem , ma csak 3 órát fagyoskodtam kint .

fn47xk7ei

Csak okosan ... szelektálva , válogatva (gondolom érted [#integet2]).Fagyoskodásra meg ott van a külön kis kályha meg olaj égetők a kis műhelybe  - de gondolom te ezt jobban tudod mint én .[#taps]

remrendes

Szerintem nem. "CO"-val jobb a penetracio.

xgn8p4wk5

Üdv!
Van egy nagy CO hegesztő gépem, de már újra lett tekercselve csak sajnos a hőkapcsoló kimaradt belőle... Hány fokos hőkapcsolót szoktak rakni gyárilag a gépekbe?

Előre is köszönöm!

fn47xk7ei

Pontosan én nem tudnám megmondani de 120-127 fokossal nagyon nem lősz mellé szerintem - és természetesen  szélárnyékba helyezve .

Szalai György

Azt gondolom, hogy gyárilag mit szoktak, az már rajtad nem segít.
A gyártó, a trafót védő érzékelőt a tekercselésbe építi bele. Azt utólag már nem lehet.
Így az utólagos védelmednek nem lesz közvetlen hő kapcsolata a tekercs legmelegebb belsejével, csak a külső, hűlő felületével. Az a hő kapacitás miatt csak később kezd meleg lenni és kevésbé, mint a belseje.
Vagyis attól függ, hogy mit kell védeni és milyen messziről.

Az elektromos szigetelő anyagok hő tűrés osztályai Y-tól C-ig, 90C foktól 180C fölöttiig terjednek.
Legkevésbé ellenállóak a szerves anyagok. Selyem, fa, pamut, papír, anilin és karbamid gyanta, stb, 90C fokig terhelhetőek.

A mai tekercselő anyagok szigetelő lakkjai már az F osztályba tartoznak. Epoxi, poliészter, poliuretán gyanták, üvegszövet. Ezek bírják 155C fokig. Felette (a szabvány szerint) várhatóan 10C fokonként a felére csökken a 8500 óra élettartam.
Ha nem ötvenéves anyagokból készítették a trafódat, akkor ilyenek lehetnek benne.
Ez felett már a speciális anyagok vannak. Kerámia, azbeszt, szilikon, üveg, teflon, stb. Nem valószínű hogy mindenhol olyan van a trafódban.
Az utólag odaépített védelmednek le kéne kapcsolnia, mielőtt a belső hőmérséklet a legmelegebb ponton, (A kapcsoló szórása miatti biztonsági rátartással együtt) eléri a 130C fokot.
Erre volna jó a 120 fok körüli kapcsoló.

Ha kívülre teszed a kapcsolót, ahol még vastag szigetelő réteggel is el lesz választva a tekercs belsejétől, akkor szerintem az 50-70C fok környéke a jó választás.
Ha kézzel már nem fogható a külseje, akkor lekapcsolnám.

xgn8p4wk5

Köszönöm a segítséget!

fn47xk7ei

Igen  végül is előfordul a gyári gépeknél is , hogy a főtrafó tekercsére kívülről helyezik el a hőkapcsolót .

Szalai György

Az hány fokos kapcsoló? Menyire lőttem mellé?

000000000

A hövédelem már alap beépitet legtöbb tekercselö cégeknél kiss méretü trafoknál pl(toroid) is inkább tüzvédelmi okok miat is de valahol rossz irányba a védelem megválaztás mert nem hökapcsoló hanem hö biztositék ami a tekercs kezdöpontján van ha kiolvad nem javidható cserélhetö mert a tekercs alat van ez 105c höbizti szokot leni...
de a lakk szigetelésü huzal sem szereti az ekora hömérségletet tartosan ha jol emlékstem max 150c de itt már károsodik....[#szomoru2]

fn47xk7ei

Nem tudom hány fokosak a képeken látható külső kapcsolók de te valószínűleg jól körül írtad a lehetőségeket és értékeket . Ahogyan írtad a külső hőkapcsolók nem olyan jók mint a tekercsek közzé helyezettek - lásd a leégett Hetrákat . Enyhén más : nekem háromfázisú a hegesztőgépem és a középső oszlop primer tekercs volt leégve ( bár már leégetten vettem meg olcsón )és talán nem történt volna meg ha mindegyik oszlopra tesznek hőkapcsolót és nem a levegő áramlással párhuzamosan helyezik el a főtrafót hanem arra kereszt irányban .

PSoft

Van egy öreg 100-as Hetrám,(tekerős):) már csak a beépített akkutöltője miatt tartom.(6-12V, sok-sok Amper)

2,2 kW-os volt a Multicar-om önindítója...
Diódacserék után, gond nélkül el tudtam vele indítani, lemerült aksival is.

Emlékeim szerint elég jól meg van oldva a "tekercsmeleg" átadása a külső hőkapcsolóra.
A menetek között vastag rézlemez, ami kihozza a meleget a hőkapcsolóra.
Valahogy így...

fn47xk7ei

Egy tök ugyanilyent is bontottam már de annak is le volt égve a tekercse . Hetrák közül a SVE 200-as ami tetszett nekem és jó volt vele hegeszteni . Lassan tényleg mániámmá válik a hegesztőgépek bontása mert most meg egy THE-300-ast bontottam szét és csak annyi volt a bűne , hogy sok helyett foglalt .Holnap megnézem , hogyan van megoldva a hővédelme  .

s7manbs8

Ebből aztán nem sajnálták a rezet, a maiakban meg több az alumínium lehet, meg kicsit könnnyebb, meg kicsit kevesebb ideig él. :)