Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Talán inkább a tranzisztor belső diódája nem megfelelő teljesítményű és ezt inkább egy külső gyorsdiódával megspékelni .[#nemtudom]

jani300

Huzal cserénél jól feltekertem az előtolást úgy ment tönkre a tranzisztor .

000000000

Az integrált diodák tényleg csak disznek vanak fetek..sima tranyokban legtöbb átgondolt kapcsolásba mindig vanak külsö védö diodák a power félvezetökön...[#vigyor0]

fn47xk7ei

Pont ezt akartam még írni - kérdezni , hogy a tranzisztorok ugyan mekkora folyamatos motor áramot bírnak vagy mekkora maxon az indító áram és azt bírja-e a tranzisztor. Persze adatlapja is létezik az előtoló kártyáknak és ott meg van határozva hány watt-ig használhatóak . De gondolom a mai világban nem lehet gond egy nagyobb áramú tranzisztor beszerzése és talán ajánlható is az eredeti helyett ennek használata a vezérlőn .

000000000

ott lehet más probléma is szerintem lehet más alkatrész hibábol adodoan bázison nagyobb nyitoáram is bejuthat ez szintén halál a tranyonak...
kapcsi rajz van?

fn47xk7ei

Volt nekem is egy W 22-esem de nem foglalkoztam vele inkább kidobtam mert érdekes módon még a nyák vezető sávjai is el voltak égve - annak sem jártam utána vajon mi lehetett az oka és nem feltételezném , hogy ez egy rosszul tervezett elektronika .Bár ki tudja [#nemtudom]- lehet , hogy egy szervizes emberke pont az ellenkezőjéről írna .

fn47xk7ei

jani300

A w22 es kártyáimban 2N3055 van .
Na ezt a tönkrement gépet előszedem ,mert nem igazán emlékszem  már mi van benne .
Amiről szó volt az 15 amperes elégnek kell annak lenni .
Ne tekerem majd többé max előtolásra . Még egy soros ellenállás is segíthetne a potinál , de nem akarok belenyúlni . A dupla tranyót is ezért hagynám ki .

000000000

Egyes funkciok külön nyákon vanak?
Akkor könyebb valami oco pwn kinai szabályzás...
Ezek a BDW83..84 jó tranyok nekem 2x50W végfokba szolgálnak ugy 20 éve... a BD2XX...TIP1xx elvesznek melete...

fn47xk7ei

Talán hülyeség ( majd az elektromos szakik véleményt mondanak róla ) de én egy fojtó tekercset kötöttem sorba a motorral gondolva , hogy korlátozza valamennyire az indító áramot bár a fojtó meg leálláskor rúghat egyet visszafelé .[#nemtudom]De jelenleg is még működik a gépemen .

fn47xk7ei

No de olvastad - Janinak 2N3055 volt beszerelve abban pedig abszolut nincs integrált védő dióda . Ezek szerint jobb lenne a gyárilag tervezett darlington tranzisztor ?

000000000

simán kiváltható fetel a motor tranyó egy pwm hajtás...
Egy kis modositásal gate gnd közé egy 10K és egy 12v zener kell csak ha fet lene a tranyo helyet pl irf3205.... még hüteni sem kell (csak saját tokozaton levegöbe logva)...[#rolleyes]

000000000

pwm kapcsi ahogy látom 555 sima power fetel tranyo helyet...
dobok egy rajzot..

fn47xk7ei

Ennyire azért már nem értek az elektronikához - csak szigorúan az alapokat .

jani300

Ezek egy panelon vannak ,egyiken még a kezelő potik is beépítettek . A W22 ben ott a 2N3055 . Amit kerestem tranzisztor az más fajta előtolóban van ,gagyi tipp ilyesmiben volt , sok motyóm van ...