Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

000000000

Hacsak gáz késleltetés be ki kapcs kellene lehet legjobb megoldás egy multifunkcios idörelé van univerzális fesz hatátal 12V.....230v is figyelö bemenetü (s) lehetöségel ....

pl

https://daniella.hu/elko-smr-t-multifunkcios-rele-kapcsolo-ala-epitheto-10-funkc-rele-harom-vezetekes-triak-kimenettel-12892

fn47xk7ei

A gond az , hogy nem a gázt kell késleltetni hanem a elsőre a mágneskapcsolót és az előtolót majd a hegesztés befejeztével pedig a mágnesszelepet . Elsőre egyszerűnek tűnik de aztán növekszik a bonyolultság . Én még nem éreztem szükségét a előfúvásnak ill. utánfúvásnak persze nem is végzek nagyobb minőségű hegesztéseket .  Fontosabbak nálam például CO2 gázhasználatánál a gázfűtő patron vagy a nagyobb teljesítményű 4 görgős előtoló egység .

remrendes

Igazabol a mindkettonel a kesleltetett kikapcsolas lenne a fontosabb. Lehet hagyom most a fenebe, aztan majd egy Arduino...

remrendes

Ezekkel az a gond, hogy kicsit tag a kapcsolasi tartomany. Ide 0-2sec kozotti kellene.

000000000

mi a gond Időtartomány: 0.1 s - 10 nap ?

000000000

Igy ez 2 idözitet figyelés legalább de ha nem akar valaki épiteni ere egy 4 in mini plc legjobb megoldás vagy arduino ....

remrendes

Hogy tizedek jo esetben allithatok, aztan mar csak egeszek. Szerintem 1.5sec nem.

000000000

olyan skálába ahogy egy fügvény generátor...[#nyes]

000000000

fn47xk7ei

Igen . Azaz egy relén keresztül működne a mágnes szelep . A pisztoly kapcsolója indítaná a rögtön a relét és egy időzítőn keresztül később az előtoló kártyát .Kikapcsolásnál az időzítő reléje rögtön lekapcsolná az előtoló kártyát - persze itt még működne az "után égés-vissza égés" szabályozás és a mágnesszelep reléjének megkondenzátorozásával pedig be lehetne állítani a gáz után fúvás idejét . Persze egy mini plc-vel biztosan korszerűbben meg lehetne oldani .

fn47xk7ei

Ma én is kutakodtam a "CO-s" ([#worship]) lomjaim között és lám mennyire feledékeny az ember : megtaláltam az említett új előtoló meghajtó kártyát [#taps](ez a WEL 1-3) és ekkor jöttem rá , hogy a gépbe akkor végül egy valamilyen előtoló egységből bontott WEL 1-13 kártya került . Majdnem egyformák ezek de kíváncsiságból majd utána nézek vajon mégis mi a fene különbség van közöttük .

jani300

Az első Co gépemet egy leégett régiből és egy 230/400 as ból ,aminek a vezérló elektronikája ment tönkre ,házasítottam egybe. Az 230/400 as az fajta volt aminek valami kétdugaszos megoldása volt 3 fázisra . Méhből voltak . Az első kondenzátorok nélkül is működött valamennyire , taknyolgattam vele (nem volt benne gyárilag). Egy huzalcserénél feltekertem az előtlást ,és elszált a vezérlőpanelben egy darlington tranzisztor . Trikaot már cseréltem benne ,porszívóból :)
Na ezt most lehet kiásom , bízom benne hogy evvel kondikkal fogok tudni rendesen kisebb lakatosmunkákat is hegeszteni .
A külön előtoló négykerekes hajtásához pedig valószínűleg stimmel a tegnap előszedett motor .
Kicsit nehéz követni valószínűleg amit írok , de az a lényege hogy két üzemképes gép kellene , legyen tartalék .
Mostanában ,elkezdtem lopni magamnak fél-egy órákat naponta , aprópénzért tolom más szekerét vagy két éve , kezdem unni .

fn47xk7ei

Amennyiben valakinek van kis rátekintése a dolgokra és szert tesz egy előtoló egységre akkor már könnyű egy CO2 hegesztő összebarkácsolni .Én is agyalok egy egyfázisún is mivel van hozzá egy gyári Rehm hegesztőgép dobozom plusz egy jó egyfázisú hiperszil trafóm és persze a többi kellék is hozzá .. kivéve az idő , no abból mindig kevés van . A főtrafót ne kondenzátorokra tervezd ha lehet hanem inkább jól állítsd be a szekunder feszültséget és plusz egy komolyabb fojtó . (Tudom unalmas de még egyszer leírom az alapszámítást az ívfeszültségre V(ív)=16 + A(hegesztő áram) x 0,04 ). Így nagyjából be lehet lőni jól a trafót . Tehát 100 A-nél a kimeneten 20 V feszültség vagy 160 A-nél 22,4 V a jó - ez terhelve mérve a kimeneten azaz diódák , fojtó stb. okozta veszteséget is bele kell tervezni-mérni .

remrendes

Ezek uresjarati feszultsegek?