Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Nem , ez ívfeszültség azaz terhelt de mivel egyenes jelgörbével rendelkező trafó kell így nincs olyan nagy fesz különbség az üresjárati ill. terhelt állapot között mint az MMA-nál . De ha jó főtrafót szeretnél akkor a terhelt állapotban érdemes mérni és a kimeneten .

remrendes

En ugy tanultam, hogy rovidzarlatosnal 1-1.5V, cseppesnel pedig 2-3V-tal kell szamolni.

fn47xk7ei

De ezt hol tanultad ill. hova van leírva ? Én így még sehol nem halottam. 400 A-nál már 2 V-al számolva is ?

hostya

Van-e valakinek tapasztalata a lentebbi orosz barkács inverterekkel..?

Lehet hogy ezek is kínaiak, csak ciril betűs feliratok is vannak rajtuk.
Nekem van "rendes" otthoni hegesztőtrafóm, de most a fiamnál kerítés építési project van kilátásba, és a terepen(hegyoldalban) jó lenne egy könnyű hordozható hegesztő alkalmatosság, amit használni is lehet egy 20-30m-es hosszabbító végén.. :)

Semmi extra igényem nincs..
Kb. 15db meglévő zártszelvény oszlopra kellene felhegeszteni oszloponként 2-3 laposvasat.

Nézelődtem az OBI-ban, meg a Praktikerben, de a Jófogás-on szinte fele annyiért lehet(ne) venni ilyen egyszerű,és olcsó  invertereket.

Kipróbáltam a szomszédtól kölcsönkapott, régebben tucatáruként kapható (szintén kínai) hegesztőtrafót.
Nos az, az adattáblája szerint tud(na) 140A-t, de a kb. 2m-es saját kábelének a végén levő dugójával a konnektorban is keservesen "vitte" a 2,5mm-es ER23-at...
Egy 20m-es hosszabbító végére csatlakoztatva, (a hosszabbító nem volt feltekerve..) viszont jóformán csak szikrázott..
Talán 2-es pálcával lehetett volna vele erőlködni... :)

Tehát a kérdésem: Ezek az olcsó inverterek mennyire használhatók egy 20-30m-es (narancssárga):) hosszabbító végén.??
Ezeket többnyire helyszíni 'szerelésre' szánták a gyártók..(vagy mégse..?)
Lehetőleg azok válaszoljanak akik már KIPRÓBÁLTÁK.!!
Ja, és még valami.
Automata hegesztő pajzs..?

Ezekről kérdezek:

remrendes

Tanfolyamon mondtak. Megneztem a hegesztesi zsebkonyvben, egy szot sem irnak rola, bar az sem tokeletes, ha az informacioid helyesek, ott U=14+0,05I -t irnak.
Itt a 9. oldaltol kezdik irni a feszultseg esest.

remrendes

Az biztos, hogy meg a dragabb hegesztok is meghalaljak a normalis hosszabbitot.
Nem tudom mennyit szantal ra, de 30k korul van egy 130-as Pocketpower.

fn47xk7ei

Pedig sok gyártó használja ezt a számítást - persze azért nem kell pontosan tized voltokra gondolni de tervezési alapnak nagyon jó .

fn47xk7ei

De , hogy hivatkozzak az Esab-ra is . Náluk is bevált számítási mód .

ywathzay

Ha ez megfelel, holnap kipróbálom neked, van 30m-es narancssárga hosszabbítóm is, meg 2.5 és 3-as elektródám.

jani300

Ott lehet valami , a tervezéssel .Az egyik gép gyárilag kondenzátoros ,a másik nem .
A kondenzátor nélkülire tennék kondikat , milyen úgy .
Nem szeretnék építeni , inkább akkor használt régi gép , biztosan menne , de más is van amin több marad ha én csinálom . Nem akadály a trafó méret , csak a hálózattal leszek akkor meglőve , az állandó kapcsolgatás miatt .
Filóztam én párhozamos trafón is , és egy viszonylag kicsi soros szekunderű trafóval simán emelhetnék néhány voltot is . De nem foglalkoznék most evvel , kasznira tökéletes az is ami van . Hegeszteni meg ott van egy 180A es inverter pálcára . Van TRAKIS 200A es fojtóm is , de ezekhez már kellene egy másik élet is :)

6rk75uezn

Sokan használják megelégedéssel a Alfaweld Mma gépeit,mindenki erősnek tartja,ezek az orosznak hitt gépek gyengék jók ha fele annyit tudnak ami rá van irva.
Alfaweld ben van 130-160-és 200 as.
Sárga "hosszabbitó": blankoltál már meg ilyen hosszabbitót?Én nem akarnék ilyenről hegeszteni.
Legalább 1,5 mm2 es normális vezeték kellene.

000000000

3x2.5 20..30m re legalább az inverteres gépek nem érzékenyek a hálozati fesz esésre mert 100v elindulnak csak a leadot áram lesz kicsi!
Amire nagyon alergiásak inverteres gépek az agregátor forrás!

000000000

3x1mm2 ezek oco sárga hosszabitok fünyirásra sem igazán elég 20..30m nél pláne.[#sniffles]
Érdemesebb csinálni vannak már ip55 lengö ajzat/dugvila ami már az öntöt verzio szinten van!

fn47xk7ei

No erre felhördülnének a hegesztőgép szervizes emberkék meg a forgalmazók is .. már mint , hogy az inverteres hegesztőgépek nem érzékenyek a feszültség esésre ![#csodalk] Pont a feszültség esés nyírja ki őket mert ha nincs meg a vezérlő táp 15 V-ja amit az igbt-k igényelnek .Aztán jön a összeomlás ! Pont emiatt vezeték be a pfc-s technikát némely hegesztőgépnél . Amúgy meg nem véletlenül mellékelik az eladók az intelmeiket - min. 190 V hálózat , 25 m feletti tecsó hosszabbítót elfelejteni , stb. Szóval az állítással erősen vitatkoznék .

fn47xk7ei

Az agregátor meg dettó ugyanarról szól - feszültségesés , vezérlés összeomlás .