Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Ezt a gépet is a MÉH telepről hoztam és bontottam anno (amit előzőleg említettem ) és ennek a főtrafóját terveztem átalakítással persze fűrészlap hegesztőgép építéshez donornak de végül kicsinek találtam és belefogtam egy nagyobb 8 kW-osnak a kivitelezésébe . Hát nem gyerekjáték a szekunder tekercs kivitelezése . Mostanában jutottam hozzá megfelelő vastag 40 mm széles réz szalaghoz amit több rétegben már meg tudok tekercselni elfogadhatóan ( 4 menetről van szó ) .

jani300

Csak rámértem erre az új ponthegesztő trafóra . Igazad volt ,tud 5-6 voltot üresen [#eljen]
Ennek is 3 szál van párhuzamosan fogva a szekunderén .
Ha a hegesztő szekunderét szétbontod , ott is alkalmazható elvileg hogy a kevesebb menetszámú új tekercselést megoldod a régi huzalokkal , párhuzamosítva több szálat .
A fűrészlap hegesztő az hogyan működik 3 fázisú trafóval ?
Egyfázisú 400 voltos trafót még eltudok képzelni ,ezt alkalmazták a kézi ponthegesztőkben is .

fn47xk7ei

Holnap készítek róla fényképet hogyan oldottam meg a szekundert a régi trafó vezetékeivel . De ebben is 380-220 V-os a trafó azaz nem háromfázisú .

remrendes

Van hozza egy ovre csatolhato "legzokeszulek". Nem tudom a hivatalos neved, de itt egy kep rola.

Nemes Mihály

Szia .

Nos érdekelne, hogy mitől CO/MIG a hegesztésed??

MIG  Metal Inert Gas
MAG  Metal Aktiv Gas  

Az az  fémet milyen védőgázban hegeszti az ember..

Minél nagyobb a gázterelő átmérője annál nagyobb területet fed be a védőgáz ,,  

Ami lényeg szokott lenni a gázterelő ne legyen sérült , ne legyen belőle kitörve valami , ugyanis ez turbulens gáz védelmet fog jelenteni , ami nem jó !!!

fontos a Gáz átfolyás pontos beállítása is ,,
PL hiába van a reduktoron 15 L/perc  beállítva , ha a hegesztő pisztoly végén csak 9L mér az ember ...
Ezt fontos ellenőrizni, és beállítani....

Méret választás minél nagyobb a hegfürdő mérete annál nagyobb fúvóka kell hozzá...

Húzod vagy tolod a hegesztő pisztolyt ??  
ez is befolyásolja a varrat képet...

fn47xk7ei

Ezért jó a rotacsöves reduktor mert ha 8 l/perc van beállítva akkor a pisztoly gázterelőjén is annyi fog kiáramlani .

Nemes Mihály

hidd el  néha az sem jó.

pisztoly vége ,,  ugyanis  bár hol ereszthet a gáz a reduktor és a pisztoly között..

ÉS a parciális nyomás miatt elég érdekes jelenségeket tud okozni , ha ereszt valahol a rendszer

Mint tudjuk " gázelegy össznyomása egyenlő az egyes összetevőinek parciális nyomása összegével"

000000000

Igazad van,ezért szoktak - rutinos hegesztők, minőségi munka előtt - külön rotaméterrel kontrollt végezni a gázterelőnél.

fn47xk7ei

"Néha" és pont - de nem szélsőségekben gondolkodunk hanem általános gyakorlatban .Ha ereszt a pisztoly és a reduktor között az hiba és javítandó ezért így nem tekinthető gyakorlatnak .Ugyan keringenek a köztudatban ököl szabályok , hogy hány l/perc szükséges a hegesztéshez de mivel sok tényezős így szerintem mindig marad a helyszíni adott helyzethez való igazítás , beállítás ezért én nem is szoktam konkrétan a témához hozzászólni vagy határozottan javasolni értékeket .

fn47xk7ei

Nekem is van több fajta gázmennyiség mérőm de mivel nem végzek minőségi munkákat ( bár nem tudom pontosan elhelyezni a pontos elválasztó határokat a minőségek között ) így inkább elég a reduktoron lévő rotacsöves gázmennyiség szabályozó beállítás visszajelzése - ha nem tetszik akkor állítok rajta de nem kötődöm erősen valami értékhez .

Nemes Mihály

Sajnos az ökölszabályok nagyon is érvényesek ..

A védőgáznak, nem csak a védés a szerepe , ez fontos kiemelni !

Sok egyéb szerepe is van , ami erősen befolyásolja a hegesztést.

fn47xk7ei

Persze , úgy van ahogy írod . Én a gázmennyiség pontos meghatározására gondoltam és az én részemről . Gyakrabban tiszta CO2 gázt használok a hegesztéshez de néha azért argonnal is keverem viszont csak saját elképzelési arányban épp egy adott helyzethez igazítva így ha valaki pontos arányokat és mennyiséget kérdezne akkor biztosan nem tudnék határozottan válaszolni .

fn47xk7ei

Talán így érhetőbb leszek miért nem favorizálom a pontos meghatározást egy kérdésre . Van több hegesztéssel foglalkozó könyvem de szerintem a legjobb közölük a "Hegesztési zsebkönyv " amiből példának tenném be mennyire sok tényezős a kérdés ha pontos választ szeretne valaki . Persze általánosan leírják több helyen , hogy védőgázmennyiség l/perc = huzalátmérő x 10 (vagy 12). De a pontos mérésekkel pedig jóval eltérőeket is lehetne kihozni - de a véleményem , hogy itt inkább maradjunk az egyszerű hobbista megoldásnál ami nekem bevált : próbahegesztés a munka előtt és a beállítások korrekciója a tapasztalatok alapján .

vjanos

Szia,

Nézd, a rövidítéseket ismerem, de én csak barkács hegesztő vagyok.
A köznyelv csak "céó"-ként emlegeti, CO2 gáz van a palackban, és MIG van a gépre írva nagy betűkkel.
Hát ebből lett a CO/MIG, remélem kielégítette az érdeklődésedet :)

Sajnos nincs eszközöm a pisztoly végi áramlás méréshez.
Jobbára húzni szoktam a pisztolyt, de épp 20x20x2-es zártszelvényekből készül egy térbeli alkotás, itt sokszor nem férek hozzá, csak tolva, fentről le, lentről fel...

Kipróbálok majd egy magyobb méretű új gázterelőt is.

B.Zoltán

A gáz mennyiség mérésre nekem a zacskós módszer vált be.
Ezzel le ellenőrzöm azt, amit az óra mutat.

Vettem rotamétert 3 ezerért, de nem mutatott helyes értékeket.
Zacskós mérés: ráteszem a levegőtől teljesen kinyomott zacskót a pisztoly végére szorítva (rágumizva),és egy 20-30mp-ig nyomom bele a gázt a pisztolyból.
A lezárt zacskót mérő edénybe beleteszem és leolvasom a menyiségét, aztán kiszámolom az 1 percre eső gáz mennyiségét.

Hülyeségnek tűnik a módszer, de érdemes ellenőrizni az áramlás mérőnk pontosságát, mert ez tényleg azt méri ami a pisztoly végén kijön.