Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

jani300

A 180as tip ből , és egy kisebb áramú nagy dobozos gépből van összeépítve az első gépem . Abban nem is tudom milyen előtoló vezérlő van már , meg kell nézne .Annak a főtrafójának az eredeti előlapját tettem a próba topikba tegnap .  A gagyi rajz az eredeti megoldása volt a TIP nek . Van egy harmadik kis gagyi cseh abban is a rajz szerinti vezérlés van . Annak zárlatos a tranzisztora teker mint örült ! Az helyszínen taknyolgatni ,vagy vésztartaléknak kellene . Elmebaj mikor időre kellene valami ,és a trafót kell cseszegetni . Tudom aki nem bír várni menjen rögtön ,
DE NEM MINDIG TEHETEM MEG :(M

jani300

Nem beszéltünk mellé két dologról van szó . És háromféle gépről írtam :)[#nemtudom]
Az SSR- t miért nem javaslod az érdekelne .Nekem jónak tűnik .

fn47xk7ei

Amúgy tényleg nem értelek miért szenvedsz a roncsokkal mikor vannak jó ipari cuccaid is .A helyedben egy nap alatt összedobnák egy külön ipari előtoló egységet . A gépekből meg kidobálnám a felesleges lomokat .

jani300

Ez igaz . Van külön előtolóm , megégett motorral , az négygörgős komoly ipari . Fene tudja a vezérlőpanel tranzisztorai kibírták e . Ahhoz kellene egy rendes trafó is . Nem foglalkozom most evvel .
Amit használok az nem gagyi csak műanyagházas az előtolója ,na az kiszokott cseszni velem , megpróbáltam kicserélni ,
 de lejjebb kellene hegeszteni a tartót ,az egyébként teljesen csereszabatos aluházas előtoló szigetelése miatt .A másikat talpra állítom ,megkondizom és kiderül mit tud . Ennek a trafója a TIP 180  . Több éve félre van ez téve .
Nincs időm előszedni sem , ablaktörlő motoros előtoló lesz abban is pedig . Na . Most már jobban értem a vezérlőpaneleket is legalább .
A képeken lévő gépnek kellene a főtrafó bekötése , 400 voltról azt még nem próbáltam , az azért talán nem gyenge .
Venni kellene valami normális gépet , lehet kikínlódom ezekkel amik vannak az árát .
Na de szeretem is bütykölni ,nem utolsó sorban :)

fn47xk7ei

Valami ilyesmiben gondolkodjál . 400 V-ról jobb lesz a géped .

jani300

Köszi ! Leszedtem ezt is tegnap , de evvel a rajzzal bizonyosan gubanc van .
Az elvet értem csak konkrét rajz jó lett  volna .
Na de még összerakom a fűrészt ,megyek .[#wave]

fn47xk7ei

Szerintem csak annyi a gond a rajzzal , hogy a Q2-es kapcsoló ismeretlen . Sok trafós 3 F MIG gépen elég komplikált fokozatkapcsoló van - némelyiket igazság táblázat nélkül elég nehéz bekötni . Láttam már olyan szervizes emberkét aki napokig szugerálta-bűvölte az Esab LAN  kapcsolóját (Bandi meg tudod csinálni ...Bandi meg tudod csinálni ...ismételgette folyamatosan ...[#nevetes1])- másnak meg aranybánya egy ilyen szervizes emberke mert ugye végül potom pénzért eladásra kerül az ilyen javított gép .[#taps] Arról a fűrészről viszont nem mesélsz ?[#kuss]

fn47xk7ei

Hozzátenném : azt a Q2-es kapcsolót kiváltanád két másik kapcsolóval máris sokkal egyszerűbb lenne és te is könnyedén be tudnád kötni a trafódat bár nem értem minek amikor nincs három fázisod és mellé inkább csak ponthegesztés-kasznizás a felhasználási igényed .

jani300

A Q1 NEM JŐL VAN RAJZOLVA ! Logikátlan, balfékség.
Nem kell nekem igazságtáblázat , és számozás sem . Rakok össze akár kapcsolót is . Ez egy 1-0-2 kapcsoló ,mindegy hány tárcsával , de ahogy rajzolták 230 ról sosem megy !
A Q2 egy sima ötállású fokozatkapcsoló , avval bonyolítva hogy két független közös pontja van .
A fűrészt 01 órakor kipróbáltam,ma elvitték .
Kipakolom ebéd után a másik ajtószárnyat és belenézek az öszvér CO-m ba .
Egy bontott esab on gondolkodtam egy napot ,azt bánom ,de már hiába .

jani300

Az l1 -nél felülre kellene a vastag vonal , úgy akár lehetne értelmes is a rajz . Kibogarásztam . Megcseszheti a számozását ,ha rosszul rajzol .
Öszvér a rajz , csinálja akkor áramutasan ,ne összevissza .
kell a fenének táblázat ,az áramutas rajz átláthatóbb .
Kétfázisnál nem látom még mindig honnét veszi a nullát a panelnek , de mindegy , a kapcsolás elve azért látszik .

jani300

A Q1 1-3 pontja valószínűleg zár mindkét állásban , és úgy akkor valószínűleg működik is . Táblázattal betudja kötni a betanított munkás :(
De akkor is balfék a rajzoló ,bárki is volt !
Autótrafóval van olyan 400 voltom hogy leül a hálózat :)
A veszteség pedig ha számít akkor aki akarja majd megszegecseli .Nem foglalkozom evvel , akkor nem kell dolgozni , nem emiatt nem leszek versenyképes :)
Lakatosmunkát is csinélnék Co val, persze , ha bírná .

fn47xk7ei

Baszki én a háromfázisúról regéltem - de látom beindultál .

jani300

Már nem :) Egyenlőre sztornó a dolog . Előszegtem ,nem foglalkozom avval . Lehet tekerek egy trafót ,és lágyindítóval használom .

fn47xk7ei

Már semmit nem értek , totál összeomlás  - minek a lágyindító , miért tekersz új trafót ?[#fejvakaras]