Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Na, Vadember szerint meg semmi jelentősége, csak iparitanulói maszlag..... döntsétek el!
Jómagam egy éve használok CO2 gépet, valamikor mindent is meghegesztettem a 3f Hetra trafóval, aztán vettem egy AWI invertert, ez több szempontból is jobb volt (teljesítmény, súly, ívgyújtás stb.). Viszont a Hetrával megtanultam hegeszteni. A CO2 kényesebb téma, itt vettem a fórumon egy élteskorú szinergikus Merkle-t. Úgymond könnyű volt kezelni, pár gombnyomás, egyedül a huzaltolás mértékét lehetett manuálisan változtatni, tanulni jó volt, de sajnos leégett a trafója, és mivel gyorsan kellett vettem egy magyar gyártmányú trafós-t. (támogassuk a magyar ipart felkiáltással, mert gyakorlatilag tele van a KNDK alkatrészeivel, szerintem még a trafóját is ott tekerik[#nyes]) Megbántam.  Annyi bizonyos, hogy sokkal nehezebb megfelelően beállítani, mint egy hasonló teljesítményű inverteres CO2 gépet (használtam már olyat is alkalomszerűen), már csak azért is, mert azok a kici kínaiak, legalább a feszültség, és áramerősség kijelzést rátették az alap gépre is, így sokkal egyszerűbb a beállítás a mellékelt táblázat alapján. Mondhatom amit mellékeltek táblázatot az 95 %-ban használható, minimális utánállítással tökéletes beállítás érhető el, amit a magyar gépről nem mondhatok el, az adott (elnagyolt) táblázat szinte semmit nem ér. Igaz sikerült elérnem, hogy fröcskölésmentesen, minőségi varratot tudjak elérni, de kellett 1.5 hét kínlódás.
Természetesen próbáltam már corgonnal üzemeltett gépet is, nyilvánvalónak vélem a különbséget.  
Úgyhogy a témába nem kívánok belefolyni, sok okosságot nem tudok hozzáfűzni, mert véleményem szerint egy jó hegesztés gép/ gáz/ huzal/ ember tényezők együttes függvényének eredménye. Meg amúgy is, szerencsére itt mindig kerül okosabb, az meg utána jól kioktat, hogy az nem úgy van.......[#vigyor]

PSoft

IdézViszont a Hetrával megtanultam hegeszteni.

Hát, igen! [#eljen]
Sokan voltunk így...
A Hetra még "megkérdezte"...te komám, hol tanultál hegeszteni?

Szalai György

Még mindég nincs olyan intelligens hegesztőgép amivel nem kell tudni a részleteket, egyszerűen csak hegeszteni kell vele és jól teszi a dolgát?

ywathzay

Biztosan van. Csak mi azt nem tudjuk megfizetni.

TBS-TEAM

"csak iparitanulói maszlag..... döntsétek el!"

Az alapokat ipartanulóként lehet megszerezni.
Utánna sokat kell gyakorolni az adott szakmát, hogy profi szinten lehessen végezni.

Pl: Vadember napi szinten hegeszt CO géppel.
Napi átlag 5-10m varratot készít.
Évi 1-2Km varrat.
Ekkora tapasztalattal mindegy milyen CO gépet adunk a kezébe
minimális idő alatt beállítja a lehető legoptimálisabbra az
adott anyaghoz, a szakmai rutinnal a háta mögött.

Egy lelkes amatőr, vagy egy kezdő szakmunkás jobbra balra tekerget minindent és nem érti miért nem jó.

Még jó, hogy fejlődik a technika és egyre jobban átveszik az előre beállott programok az emberektől a beállítási feladatokat. Pl: Synergikus hegesztőgépek. (táblázatokból kerülnek be az adatok [#eplus2])

Egy pár dolog ami kellhet:
Nagyon fontos, hogy az adott hegesztési feladathoz helyesen legyenek beállítva a hegesztési paraméterek.
♦ Áramerősség
A huzalelőtolási sebességhez meghatározott nagyságú
áramerősség tartozik, mivel csak így biztosítható az
egyenletes leolvadás. Az áramerősség beállítása a huzalelőtolás sebességével történik.
♦ Ívfeszültség
 Túl nagy: szélesebb és hosszabb varrat, kisebb
beolvadási mélység, nagyobb fröcskölés és ötvöző-kiégés
- viszont szebb varrat-felület.
 Túl kicsi: keskeny és mély varrat, rosszabb varratfelület, domborodó sarokvarrat.
♦ Huzalkinyúlás
 Túl nagy: csökkent áramerősség (leolvadási teljesítmény), rossz gázvédelem, erős fröcskölés.
 Túl kicsi: a dűzni megolvadhat, és a huzal visszaéghet.
♦ Polaritás
A nem szokványos polaritás csak felrakó hegesztéshez
alkalmazható, de az ív nyugtalanabbul ég és a fröcskölés
erősebb.
♦ Gázfúvóka - munkadarab távolsága
 Túl nagy: rossz gázvédelem.
 Túl kicsi: nehezen látható hegfürdő, könnyebben megolvadó fúvóka, amire megolvadt fémcseppek tapadhatnak.
Javasolt érték kb. 10-12 mm (15 mm 350 A fölött).
♦ Hegesztőpisztoly vezetése
Húzó hegesztés: nagyobb beolvadási mélység, keskeny
és magas varrat; jó gázvédelem, jól látható hegfürdő.
Toló hegesztés: kötési hibák, kisebb beolvadási mélység, széles és lapos varrat (vékony lemezek és gyökök hegesztésére viszont jó).

Igy hátha nem sértek meg senkit. [#integet2]
Na még egy táblázat: [#wow1]

József

fn47xk7ei

"csak iparitanulói maszlag" Azért a hegesztők egy része nem így gondolja. A gázok különböző használata azért a több mindent is befolyásolnak, pld. beolvadási mélység... de nem akarok ide szakkönyvet beidézni én meg nem vagyok sem hegesztő sem lakatos végzettségű. Én a huzalvastagságot is gyakran váltogatom. Mihelyt lehetséges akkor rögtön váltok 0,8-ról 1 mm-re mivel azt tapasztaltam, hogy a vékonyabb huzal hamarabb beég az áramátadóba ha emelem az ampert. Így inkább jobb a békesség plusz gyorsabban is lehet haladni a vastagabb huzallal és megemelt amperrel.No meg a vastagabb huzalokat olcsóbban meg tudom venni a különböző hirdető oldalakon. A 0,8-as drágábban adják mivel kurrens cikknek számít.

vadember

Használj mindig egy mérettel nagyobb áramátadót mint a huzal átmérője! Huszad annyi visszaégésed lesz. Nem volt most 1 mm-es áramátadóm 1,2-es meg sok van. A boltban sem volt 1-es, ezért próbára beleraktam. Ráadásul a Fróniuszhoz csak a sajátja használható 1300 Ft. darabárért. Ennyiért nem baj ,ha nem ég vissza.
 25 kg. 0,8-as huzalt nyomtam el eddig vele erre a munkára.

jani300

Ez valami olyasmi mint húszévesen tizenöt év szakmai gyakorlat .
Én tudom mit szeretnék , ne okoskodjon már helyettem az a masina .
Aki nem tud hegeszteni annak úgyis mindegy :)
De lehet csak poénnak írtad ...

vadember

Nem hegesztek napi szinten acélt. Arra ott van az acélüzemünk évi 10000 tonna kapacitással. Távvezeték oszlop a fő termék. Sokkal több alumíniumot kell itt hegesztenem, de a szerelés a fő munkám. Nagyfeszültségű alállomásokon dolgozunk.
Most nem tudták elvállalni ami nekünk kellett volna. De az a legjobb, hogy ezt két hónappal a megrendelés leadása és két héttel a szerelés kezdete előtt tudták kibökni.
Ami kellet volna az egy komplett 120 KV-os mező alállomási berendezéseinek a tartószerkezetei. Három készlet támszigetelő tartó, két készlet túlfesz levezető, két készlet megszakító, három készlet mérőváltó, a kompenzáló mező készülékei, és a trafó rákötéshez a földkábel tartószerkezet.
2,5 milla volt a vas amit vettünk. És van rá három hetem, hogy megcsináljam úgy, hogy nincs mindig velem segítség.
Mondták már sokan, hogy hülye vagyok. Majd ha kész lesz lefényképezem.

fn47xk7ei

Igen, igazad lehet mert már sok hegesztőtől hallottam, hogy egy fokozattal nagyobb méretű áramátadót használ. Nekem meg az lett a szokásom, hogy gyakran kiengedem a huzalt 10 cm hosszon és csavaró mozdulatokkal a huzalt erősen tekergetem a a huzal az áramátadóban koptató szándékkal. Főleg azon tapasztalatom alapján, hogy a huzal íves és mivel nekem nincs beépítve huzal egyengető ( no meg a legtöbb gépben sincs)így hajlamos a huzal egy ponton oválisra koptatni az áramátadó furatát. Én meg ezért tekergetem, próbálom körkörösen terhelni néha. Persze az is lehet, hogy hülyeség de nekem mintha bevált volna vagy legalábbis bebeszélem magamnak.[#nemtudom]

Szalai György

Nem csak poénnak írtam.
Az emberiség lebutítása a helyettük gondolkodó gépekkel ma világtrend.
Nem a saját képességeinket fejlesztjük, hanem a gépeinkét.

ywathzay

Várj : Nem, csak poénnak írtam. vagy Nem csak poénnak írtam.
Nem mindegy, melyiket akartad?
Jelenleg az ipari forradalom 4.0 zajlik, olvass utána. A fiam most kezdte a szakközépiskolát. Mit ne mondjak érdekes a rendszer. Főleg azok után, hogy volt szerencsétlensége az elmúlt másfél évben az online oktatás minden előnyével és inkább hátrányával felvértezve neki indulni. Úgy néz ki heti KETTŐ óra gyakorlat lesz.....
de ez már a semlegesbe tartozik.

frob

Sziasztok
végre eljutottam és vettem egy guriga huzalt
csere, és lőőőőn csoda, pár métert eltoltam és éppen csak koszos a gázvezető, a hegesztett felületen pedig igen kicsi mértékben néha néha található hegesztési bolha, úgy hogy előre zsírtalanított felületet hegesztettem, hogy minél kevésbé kelljen kacifántos részeket utólag festéshez takarítani

szóval igen a huzal volt a rossz, mert az új ugyan azokkal a beállításokkal szuper!

mindenkinek köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat, jobban megértve mi és hogyan is történik!

[#worship]

g89ketty

Kössz, hogy mi laikusok is végigkövethettük a problémát és megoldását.[#integet2]

Szalai György

Van a hitvány huzalnak valami különös ismertetőjele?
Ami alapján azonosítható, "minden ívben" kerülhető.