Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

frob

Először is köszönöm mindenkinek a segítő szándékot!!!

- kipróbáltam a zacsi tesztet, gyorsan telefújt egy normál reklámszatyrot szinte keményre mint egy lufit...

- kivettem a kondikat, helyzet kb változatlan ( utoljára a fojtó tekrenc előtt voltak)

- átnéztem a kábelt, nincs rajta olyan sérülés ahol elszökhetne a gáz

- a gázterelőt levéve, szemmel láthatóan tiszták a gázkiömlő furatok, vagy legalább is semmi akkora dolog nincs bennük ami akadályozná a gáz kiáramlást

- a barnaság letörölhető, fényes üvegszerű részek vannak néhol, de nagyon pici mennyiségben, a hegesztés hűlése közben többnyire lepattogzik

- huzalsebességgel játszottam, amin volt sem lökdöste a pisztolyt, felére visszavéve még értékelhető a varrat, viszont ott már jobban szétcsapja

- diódákat kimértem, ebben 6 db dióda van úgy öklömnyi hűtőbordán darabonként, 0.38 -0.4V nyitó feszeket mértem

- egyedül huzalt nem cseréltem, most valami török huzal van rajta 0.8mm -es

és még mindig tanácstalan vagyok, de a huzal cserét még meg fogom csinálni, csak vennem kell másik gurigát, mert most csak a török van itthon egész guriga.. ami rajta van azon is már csak egy kicsi van, kb 1 kg-nyi

R.

molnarfme

Üdv.
Ha van lhetőséged, próbáld meg a gázt cserélni.
Ferenc

molnarfme

Csak kölcsönkért palackkal. Hátha okosabb leszel.
Ferenc

frob

igazad van, erre nem gondoltam, van lehetőség, másik gépnek is van saját palackja
akkor ezt is ki fogom próbálni!

frob

Nézvén a táblázatokat...
ezek szerint nem jó mindent is 0.8 as huzallal hegeszteni és csak az előtolást ész az áramot hozzáállítani
értem ezalatt azt hogy 2mm es lemezt és mondjuk 6 lemezt nem feltétlen jó csak 1 fajta vastagságot használva hegeszteni?

Esetleg a 6mm lemezhez már a 1 vagy 1.2mm es huzalt kellene használnom?

persze kérdezem ezt úgy hogy eddig nem volt bajom 0.8 al hegesztve a vastag lemezt...

fn47xk7ei

Ami még elő szokott fordulni: Fojtó tekercs menetzárlat- nézd meg hegesztés után nem-e melegszik a fojtó. Mágneskapcsoló hiba is gyakori 3 fázisú gépeknél ami azt jelenti, hogy van de kevés az áramod.( Bár ezt észrevetted volna már.) De a török huzalt mindenképp cserél le és kitisztítani a huzalvezető spirált az esetleges kosztól ami leválhat a gyenge minőségű hegesztő huzalról.

fn47xk7ei

De a legjobb megoldás ha az ember szándékosan hibát kreál hogy megértse a helyzetet. Nos én elzártam a gáz szelepet és csak egy fél fordulatot nyitottam meg. A gázt ugyan van indításnál azaz böffent egyet de a rotacsőben a golyó utána meg sem mozdult és hallani sem lehetett gázáramlást a pisztoly gázterelőjében mert valószínűleg a szoleonid szelepnek kevés volt a nyomás a működéshez. No így kipróbáltam a hegesztést- lásd az első fényképen.Láthatóan habos a varrat viszont erős fröcskölésnek nyoma sincs.Az igazsághoz tartozik, hogy én nem vagyok híve a nagy "simogatásnak" sőt egy hónapja még jó pár menetet letekertem a fojtó tekercsből mert nem voltam elégedett az indításnál fellépő áramlökés okozta problémával. Azóta sokkal jobb lett vele hegeszteni és még pénzt is kaptam a rézért a MÉH telepen.[#eljen] De mint látható a második fényképen még a fojtót is áthidaltam egy drót tekercsel ami a fojtó okozta lengéseket csillapítja. Mert ugye az erős fröcskölést gyakran lehet visszavezetni fojtó hibára.

molnarfme

Üdv.
Én végignézném a villamos elosztótol az ósszes csatlakozási helyet  (dugvilla, csavaroskótések) szekuderkört is. Lehetőleg lakatfogóval hegesztés közben áramot mérnék.valami információt ez is adna.
Ferenc

vadember

Ez a varrat egyértelműen gép,huzal vagy védőgáz hiba.Hogy mi, arról fogalmam sincs, azon kívűl, hogy kevés volt az áram és a pisztolyvezetésed is borzalmasan ingadozó. Semmi köze a gáz mennyiségéhez. Ha kevés a védőgáz akkor totál porózusos lesz a varrat, de ilyen barna füst nem keletkezik.
Ezeket a táblázatokat nem tudom ki szerkesztheti, de ilyen értékekkel én biztosan nem hegesztenék. Használd nyugodtan a 0.8-as huzalt. Otthoni feleheasználásnál kb. valóban a mindenhez is jó méret. Vastagabb huzalt vallójában a 10 mm- feletti lemezek hegesztésénél van értelme befűzni, de akkor sem mindig szükséges.
Lőttem ma egy képet a munkadarabról amilyenekkel két hete játszom. Két tonna körül vittek ma a horganyzóba a testvéreiből. 20-as lemez , 12-es sarokmerevítők, 160-as U szelvény, 150 Amper 0,8-as huzal, 6 L/perc C18-as védőgáz. A varrat szélessége 10-12 mm körül lehet.
Ha a táblázat szerinti áramot használnám akkora szélbeégés lenne mint egy lövészárok.

ywathzay

Azért a kevert gáz önmagában is sokat dob a hegesztés minőségén.

fn47xk7ei

"Ez a varrat egyértelműen gép,huzal vagy védőgáz hiba." Igazad van csak a mondatból a "vagy" szót kellene kihagyni.Jól láthatóan néhol a varrat erősen habos. Szóval van itt gond rendesen a géppel, huzallal és gázzal is.

vadember

Az iskolás reklámszöveget én is ismerem. Azért olyan sokat nem számít. Co2-vel ugyan ilyet hegesztek. Igazából csak a fröcskölés mértéke lesz valamivel kevesebb.

frob

Na ilyen varratot is tudok csinálni, de most ez nagyon nem jön össze ezzel az összeállítással...
Egyébként nagyon szépen hegesztesz annyi tuti! :)

Ma veszek másik gurigát, tegnap nem jutottam odáig és akkor próóóóba bízom benne hogy csakennyi a baja

ywathzay

A fröcskölésre gondoltam, természetesen a többit nem a gáz határozza meg.

TBS-TEAM

Elég sok mindent meghatároz a gáz. [#nevetes1]
A kevertgáz jellemzői a két gáz adatai közé
esnek, ezért jó kompromisszum a minőség és ár között.

József