Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Hegesztéstechnikai boltokban kapható olyan rotaméter amit közvetlenül a gázterelőhöz kell illeszteni ( egy szürke kúpos gumielemet kell rászorítani a gázterelőre ) No azzal atombiztosan meg lehet mérni hogy odaér e a gáz

ANTAL GÁBOR

Leírok egy esetet : a volt munkahelyemen én vezettem a műhelyt . Egyszer a szakmáját tekintve hegesztő pocsék rossz varratokat produkált egy 3f Trakis géppel.( természetesen fröcskölt is )
 Odamentem és én is kipróbáltam de akármit állítottam nekem sem sikerült jó varratot csinálni  . Délután elmentem a műhelyembe és egy hasonló gépnél kimértem a drótsebességet , a hegesztőáramot és másnap megpróbáltam a benti géppel de nem javult semmi .
 Kidobozoltam a gépet , lekötöttem az egyenirányítóra menő vezetékeket és megmértem a diódákat   ( alulemezbe sajtolt gépkocsik generátoraiban használt pozitív és negativ tokozású diódák voltak a 3f graetzben
Az eredmény siralmas volt egyes diódák zárlatosak egyesek szakadtak voltak . kidobtam az egészet
  Aztán raktam bele régi 50 amperes orosz ( zöld) diódákat hűtőbordával  . Kb 20 éve működik.....

B.Zoltán

Tegyél egy nejlon zacskót a pisztoly végére szorosan, hogy a gáz csak bele menjen, persze előtte a huzal továbbítóból akaszd ki.

Stopperóra, utána megméred a zakóba a gáz mennyiségét, amit megteheted úgy is, hogy egy mérőedénybe belenyomod a gázzal tele zacskót, vagy kb annyi vizet töltesz bele, amennyi a gáz volt és azt méred le.

Én az előbbit csinálom, nagyon gyorsan megy, 10mp után bele a mérőedénybe a zacskós gázt, máris nem sötétbe tapogatózol.
Én a kerítést 3-4 liter gázzal hegesztettem, a komprádoros eladó mondta egyszer, hogy fölösleges a sok gáz, ha 0,8-as huzallal hegesztek, és közel tartom a gázterelőt, mellesleg nekem gáz nélkül ilyen a hegesztés, és fröcsköl így.

Szerintem a pisztoly végén történő mérés a biztos, mert akármit mutatnak a mérők, ha a gáz nem, vagy nem annyi megy ki a végén.

svejk

Gyere érte, tudok adni kölcsön egy olyan rotamétert mint amilyet Antal Gábor írt. [#t248p3100#]

jani300

Üdv !
Olvasgatom . Mióta van rajta a hegesztőhuzal dob .
Akkor is lehet rossz ha nem látszik még rajta .
Egyszer bejött egy régi jónak látszó dobbal , mikor elfogyott mindjárt megjavult :)
De a dióda is jó ötlet , de akkor azonos fokozatban gyengébb .
Még kontakthibákkal is sokat küzdöttem ,trafós egyfázisú .

fn47xk7ei

"miért ne?"... és miért igen? Tudnál rá válaszolni?

fn47xk7ei

Most nézem ezeket a fényképeket... óhhhh, hát itt súlyos probléma van.Cseréld le gyorsan a huzalt és azzal próbálkozz azután pedig gázt is ellenőrizd mert az az erős barna elszíneződés nem normális.

MoparMan

kevés lesz a gáz. ezért is köpi tele a gázterelőt...

én nem értek hozzá, de a google-hoz igen:
a barna "por" pedig a huzalon lévő szilikonból keletkezik. azt mondják, hogy az nem befolyásol semmit.

TBS-TEAM

Általános alap értékek szénacél:

József

remrendes

Nem erzed, hogy lokdosi a huzal az anyagot?

fn47xk7ei

Nap mint nap hegesztek CO2 gázzal-MIG géppel. Nekem miért nincs ilyen erős barna "por" lerakódás???

fn47xk7ei

Még kihagytam: mezei bolti SG2-es huzalt használok.

MoparMan

nyilván ebből is vannak különböző minőségűek. olcsóbb, drágább, kínai piacos stb.
én csak ennyit olvastam külföldi hegesztős fórumokon, hogy ettől van.

fn47xk7ei

Amiről te beszélsz az a varraton és közvetlen szélén szokott megjelenni nem por alakban hanem üvegszerűen ráégve és persze nagyon-nagyon minimális mértékben azaz a jelenlegi problémás helyzethez egyáltalán nem hasonlítható.Itt láthatóan nem megfelelő az ömledék anyaga sem azaz egyszerre több hibát kell kijavítani, kiszűrni. Első a huzal csere. A gáz meglétét rendkívül egyszerű ellenőrizni ugyanis elég az arcod közelébe tartani a gázterelőt és létezik a gépen egy nyomógomb ami csak a mágnesszelepet üzemelteti tehát ezt megnyomni.Ha nem lenne gáz hegesztés közben akkor a lerakódott "illegális" barna por nem egy irányba terjedt volna el hanem szétterül azaz a pisztoly tartásával eleve irányított volt a por lerakódás egy irányba.Természetesen a hibakeresés végén jó lenne a huzalsebességet is beállítani, belőni de az ellenőrzés sem elvetendő. Sokszor van felrakódás a görgőkön a rossz minőségű huzaltól vagy más mechanikai hibából adódóan. Ami alap esetben jól működik az egy hiba estén más beállítást is megzavarhat. De mint írtam itt szerintem lépésről lépésre kellene kiszűrni a hibát. Az illető jó helyzetben van mivel úgy olvastam, hogy 2 MIG hegesztő gépe van így lehetséges a gyors kontroll lehetőség.

fn47xk7ei

Igen, rosszul írtam mert könnyen letörölhető a por így nem "ráégve" van csak inkább fényesebb a varraton és a közvetlen szélén. Ha rá lenne "égve" akkor gondolom nem lenne könnyen eltávolítható.