Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Egyszerűen az ívgyújtása és az ívtartása sokkal jobb
a kisebb átmérőjű elektródáknak és
azért jó az a lehetőség, hogy áramerősség szerint
tudod cserélni az elektróda átmérőket.
Tehát olyan áramnál amit már nem viselne el
a kicsi, ott váltok nagyobbra.

De itt is különböző színjelölésű,
azonos méret, más és más áramerőségtűréssel.

Például a tiszta volfrámpálca
amit zölddel jelölnek,
kb 3/4 áramerősséget bír a szennyezett
elektródákkal szemben.
Ez volt az alap az AC-hoz, de a technika fejlődik
és már olyan földfémekkel szennyezik az elektródaanyagokat,
hogy az minél többet bírjon hőben, áramban, stb...

a piros 2 %tóriumos nem való AC-hoz.

sufnituning

Jobb ívtartással jobb és szebb varrat készíthető.

fn47xk7ei

vjanos

A zöld nekem nem jött be a gömb véggel, azzal vándorolt az ív.
Az arany meg a világoskék sokkal jobban viselkedett. Szürkém még nem volt...

Laci_01

A zsír új elektródával is ezt csinálta. Valószínű, hogy valamilyen hiba van a gépben de egyelőre marad így.

Haver következő hétvégén átjön oktatni. Majd megkérdezem, van-e másmilyen elektródája. A mellékelt kép alapján választottam elektródát ami azt mutatja, a szürke is jó mindkét üzemmódhoz. No mindegy, majd próbálgatom még. Hiába, ez is egy konkrét szakma.

Laci_01

Amennyit szenvedtem már, éppen az is lehet hiba. A 4T üzemmóddal legalább a nyomógombot lehet tesztelni.

sufnituning

Most nézem, nincs kitöltve az adatlapod![#nemtudom]

ywathzay

Nem érzem hogy akkora hülyeséget írtam volna.  A zöldet javasoltam, és szükség szerint a pirosat. Javasoltam kérjen segítséget. Tényleg jó nagy hülye vagyok.
Valahogy én még nem vettem észre semmilyen ívstabilitási, vagy gyújtási nehézséget a 3.2 volframmal (a gép 3f/320A) már nem hobby kategória. Alut kevesebbet kell hegesztenem mint egyebet, nem cserélek elektródát 10-20 cm varratért, és nem rosszabb az ív vörös, mint zöld elektródával, sőt nem is fogy el olyan hamar. Sokkal fontosabbnak tartom a megfelelő előkészítést, a stabil testelést, és a gyakorlatot, ami nem lehet a jutubról megszerezni. Százszor többet ér ha valaki segít neki az első lépésekben, mint végignyálazza a jutub videóit. Lehet hogy nem érhetek fel nagyságodig, de épp (sajnos, vagy nem) 30 éve álltam először elektródafogóval a kezemben, lehet nem csak kosz ragadt rám. Igaz, minden nap hoz valami újat, mindig van mit másképp csinálni, de ettől a pár sorodtól okosabb nem lettem.

sufnituning

Ja ha ekkora penge vagy, csinálhatnál
három mintát,
1 mm vastag alu lemezeket hegessz össze 200 mm hosszon
PA, PC és PF pozícióban.

Természetesen 3,2 es elektródával.
Fotókat rakjál fel, mert kiváncsi vagyok rá.
Természetesen látni fogom, melyiket hogy csináltad.

És ez csak az alap, bár 250 mm a hegesztendő hossz a viszgán.

De  45 fokban megdöntött fixen befogott 2 mm alu csődarabok összehegesztésével is megörvendeztethetnél.

Nem vizsgáztatlak, csak szeretném látni, mit tud a gép.

sufnituning

Addig is, holnap ebből kell
pár darabot csinálnom, tegnap már elő is
készítettem őket. Igaz ez acél.

ywathzay

Penge te vagy, én a rozsda vagyok az élén. Szövegértési problémákon ilyen idős korban már nem biztos hogy lehet segíteni. Te érted is amit leírtam, vagy csak a csőlátásod vezérel? "Nyugalom, a hosszú élet ritka!"

sufnituning

Ma egész nap cső látásom lesz.
Láthatod, már elő is készültem.

ajpwg6jrn

Sziasztok.

Beújítanék egy AC/DC TIG hegedálógépet.
Ezzel szemezek:
https://www.weldmaster.hu/ac-dc-aluminium-hegeszto-inverterek/ac-dc-tig-200-plasma-st-multifunkci%C3%B3s-stahlwerk-hegeszt%C5%91-inverter.html

Tudtok esetleg jobbat ettől ilyesmi ron vagy ettől olcsóbban? (Akár használt is szóba jöhet.)
Alu hegesztéshez kell, hobbi szinten.

Előre is köszönöm a válaszokat.

J-Steel

Azt írja
"A TIG munkaciklusa: 60%, 200 A / 100% 126A-nál"
Már nem emlékszem, hogy pontosan hány amper kel hány mm vastag anyaghoz, de feltétlen ellenőrizd, az alu az zabálja az ampereket. Nem mindegy mennyi időnként kell abbahagyni a hegesztést hogy hűljön a rendszer.

Lehet sokan nem értenek velem egyet, de szerintem egy Tig géphez kell pedál amivel az áramot lehet szabályozni. Induláskor nagyobb áram kell, később már amikor az anyag felforrósodott csökkenteni szükséges.
 Én "ha már liba legyen kövér" alapon analóg pedált is kérnék hozzá.

Argon palackod és reduktorod van már? Amióta nem lehet a palackokat össze vissza cserélgetni a telepen, sokba került argont szereznem.
 (Bezzeg tele vagyok Oxigén palackkal. Egy oxigént adnék egy üres CO-ért.)

Ez a "5 év garancia magánszemélyeknek" nagyon hívogató.
 Ha nem volna más pénznyelő projektem, akkor lehet én is beruháznék egyre.

Apropó! Ha megvetted mehetek hozzád alut hegeszteni?