Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

Laci_01

Sziasztok!

Van egy IWELD Gorilla Supertig 200 AC/DC típusú hegesztőgépem, ami AC üzemmódban elég furán viselkedik, nagyon ingadozik a hegesztőáram. DC üzemmódban 120 A meg sem kottyan a gépnek, AC módban 30 A is bizonytalan.

Az ív hangját felvettem telefonnal, az abból készült vizuális megjelenítés tökéletesen visszaadja a problémát, a piros vonal a hegesztőáramot mutatja. Annyiból érdekes a dolog, hogy a hegesztőáram visszaesése egybeköthető egy "villámmal". Az elektróda és a munkadarabb között a viszonlyag egyenletes hegesztőív mellett egy villám keletkezik, ezt megpróbáltam lerajzolni, a piros vonal jelképezi a villámot.

Teljesen más területen dolgozom, otthoni barkácsoláshoz vettem a gépet, nem tudom eldönteni, hogy ez normális viselkedés-e vagy sem. Normális vagy hibás a masinka?

keri

Az a villám a gyújtóív lesz.
Gondolom kialudna az ív és ezért ráindít, egy nagyobb feszültségű magas frekvenciás impulzussal.
Kis áramnál (30Amper) már tényleg bizonytalan az ív tartása, könnyen kialszik nekem is.40-50Amper alatt nem szoktam AWI-val hegeszteni ha nem muszáj.

Bár nekem egy nagyon régi érintéses gyújtású inverterem van, de ha vékony lemezt akarnék hegeszteni inkább impulzus üzemmóddal próbálkoznék, de egy ilyen 1mm-es lemezhez már amúgy is kell 50Amper nálam.

vjanos

Gondolom aluval próbálkozol?
Kellően tiszta a felület, jó a test kontakt?

Balansz és frekvencia nincs nagyon eltekerve?

Nekem valami hasonló van Vector névvel, nehezebben állítom be AC-re mint DC-re. Persze olyan marha sok rutin sincs mögötte.

ywathzay

Nem igazán értem a problémát. 30A AC módban mit , milyen vastag anyagot hegesztesz? Aluhuz kell AC, és amúgy is magasabb áram, mert jó hővezető, ezért kell neki a kakaó. AC-ban sokkal hangosabban dolgozik az én gépem is mint DC módban, de ez sosem zavart, mert hegeszt, és ha utánanézel ez teljesen normális.

Laci_01

Megpróbálok minden kérdésre válaszolni. Megnéztem több videót is, sehol nem látok ilyesmit, tehát nem normális a dolog. Viszont, találtam egy felvételt, ahol a hegesztő hasonló módon viselkedik, mint nálam: YouTube video.

keri: Könnyen lehet, hogy a gyújtóív az, szemre/fülre nem tudom eldönteni, melyik van előbb, az ív kialvása vagy a gyújtóív megjelenése. Próbáltam jóval nagyobb árammal is, 90 - 100 A de ott is így viselkedik.

vjanos: Igen, alumíniummal próbálkozom. Az anyag szépen megolvad rövid idő alatt ha kellően nagy áramot állítok be. Balansz és frekvenciát kb. az összes lehetséges kombinációban kipróbáltam. Annyi változás tudtam elérni ezek tekergetésével, hogy az ív első megjelenése és az első "dadogás" közötti idő nő vagy csökken kicsit. Három-négy másodpercig minden rendben, azután kezdődik a cirkusz. Ha hibás lenne a testkontakt, akkor az elején miért jó? Az ötlet jó, holnap megpróbálom a testcsipeszt valamilyen szorítóval rászorítani masszívabban a munkadarabra, hátha.

Kopirnyák: Azt gondoltam, hogy túl nagy áramot vesz fel a gép a hálózatból és valahol eltűnik a feszültség, emiatt rosszalkodik. Csak teszteltem 30 A-rel. Minden bizonnyal kevesebbet fogyaszt a gép AC 30 A mellett, mint DC 120 A esetén, ugyanakkor DC 120 A esetén nagyon stabil, még úgy is, hogy szándékosan nyújtom az ívet. Az hogy hangos, nem zavarna de amikor elhalkul, akkor az ív is újraindul. Pontosabban az ív újraindulásánál halkul el, az emelkedő résznél kezdi újra. A hangfájlt feltöltöttem ide: AC_AWI_hang.mp3. Itt két kézzel fogtam a pisztolyt, hogy stabil legyen a távolság az elektróda és az alumínumdarab között.

fn47xk7ei

Mindenképp szerviz ajánlatos. De próbáltad 4T üzemmódban is? Nagyon jó ötlet a hang vizuális megjelenítése. Ott látszik nagyon kevés az áram lefutási idő, szinte rögtön újraindítás indul. A HF-es szikra már azt jelenti leáll-újraindít de mivel folyamatosan nyomod a kapcsolót (bár itt is vagy a kis csatiban is lehet hiba)ezért ajánlom a szervizt. De persze előtte azért kipróbálhatod az extrém áram fel ill lefutás időt beállítva a hegesztést illetve a kapcsoló és csatlakozó ellenőrzést.Próba cseresznye.

vjanos

Milyen wolframmal csinálod?

Laci_01

Ma volt időm tesztelgetni, 2T és 4T üzemmódban is csinálja. A nulla felfutási idő viszont meghozta az eredményt. Továbbra is van véletlenszerűen gyújtóív de az olvadék stabil marad. Végre van némi sikerélmény, mellékelve. 3 mm vastagságú alumínium lemez. Gyakorolni van még mit de ez már nekem nagy siker. [#vigyor] Köszönöm a tippet!

vjanos: 2,4 mm-es szürke elektródával próbálkoztam. Ezen kívül csak 1,6 mm-es szürkém van de az pillanatok alatt megolvad, ahogy sikerült utánajárnom, normális, AC üzemmódhoz vastagabb kell.

ywathzay

Aluhoz ződ kell, esetleg piros, de vastag legyen. Amúgy olyankor szokott "áthúzásokat" csinálni, amikor egy kis ömledék feltapad a volframra, olyankor nem csak a hegyén, hanem máshol is áthúz. Szerintem ez az a jelenség. A hangfelvétel alapján ezt tartom valószínűleg. Keress valakit aki kicsit ért hozzá a környezetben, és hamarabb átlendülsz az elején.

sufnituning

Annyi sületlenséget összehordtál,
neked sem ártana egy hozzáértő segítsége.[#zavart2]

sufnituning

6 mm anyagvastagságig 1,6 elektródát használok.
A szürke elektródát nem igazán szeretem.

ywathzay

Minden bizonnyal, segítesz? Én pl kizárólag csak 3.2 elektródát használok. Miért is cserélgessem, hiszen ez minden anyagvastagsághoz megfelelő. Légy szíves javítsd ki a többi sületlenségemet is.

ybm4ifb

Sziasztok
2T..4T..hogy jön ez ide?
Wolfram végének a köszörülése  20-120-fokig.
Persze hogy stabilan működik DC-ben..hiszen ez az alap amit előállítanak az inverterek---és ebből kell AC-t előállítani.(Ezért drágák az DC-AC-ek)
Nagyon sokat számít ha elő melegíthetjük a munkadarabot...akár egy sütőben is...
Al-nél 8-10L/perc Argon.

fn47xk7ei

"2T..4T..hogy jön ez ide?" Kapcsoló kontakt hiba keresés, kizárás. Faék.

ybm4ifb

Oké...de ha DC-ben megy..akkor nem valószínű hogy ez lenne a hiba..