Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

szabad paraszt

Még egy alapkérdés, ha szabad, ugyanebben a témában. AWI technikával vasat, cargon keverékkel szabad? Vagy esetleg co-val?

farkasl

Az a bajom, hogy a magyar nyelven elérhető oktató anyagokból éppen az életszerű valós gyakorlat bemutatása hiányzik. Mind leírja azokat az elméleti alapokat, amik persze fontosak, de innen nem lépnek tovább. A NIVE nevű egykori gittegylet kiadott egy csomó szakmában kísérleti tankönvyet a nappali tagozatos szakmunkásképzők számára.
Itt van például a elvileg a karoszériások számára készült szösszenet.
Vadászkutya legyek, ha az ebben leírtak alapján bárki önállóan be tud állítani egy bármilyen védőgázas hegesztőberendendezést egy 0,8-as lemez megvarrásához. Tudom, hogy ezt elvileg a gyakorlóhely dolga megtanítani, de ebben egy fia segítség nincs az általános lózungokon kívül.
Miért nem tudják leírni hogy: Gyermekem!  Egy meztélábas DC3 minőségű 0,8-as acéllemez tompahegesztéséhez ilyen és ilyen gépen általában ilyen áramerősséget, feszültséget, huzalelőtolást, gázmennyiséget használhatsz. Ha pedig valami nem stimmel, legyen itiner a hiba okának feltárásához.
Vagy rosz helyen keresek, vagy a fene tudja, de én ilyen magyar nyelvű leírásal még nemigen találkoztam. Azokban a többnyire amerikai YouTube videókban, amire hivatkoztam is, meg éppen ilyenek vannak, ha jól értem.

fn47xk7ei

Nekem ezek a felvételek is igen tanulságosak, tetszenek. Elnézést ha valakinek unalmas a téma.[#worship]

Rabb Ferenc

farkasl

De, biztosan.Meg nyilván ebben is.
Két baj(om) van vele.
1. Nekem nincs meg.
2. Ez egy 43-45 éve kiadott iromány. Ahogy a tartalomjegyzékét elnéztem, a fogyóelektródás hegesztésről nemigen ír.
Teli vagyok 25-50 éves Ipari szakkönyvtár könyvekkel. Biztos, hogy ezekből most is meg lehet(ne)  egy csomó alapvető fontosságú dolgot tanulni.
De ha engem konkrétan a következő érdekel:
Ha szeretnék 2 db 800 mm és 2 db 400 mmm hosszú, 45 fokban levágott 40x40x2,0 mm-es zártszelvényből egy olyan téglalap alakú vázat hegeszteni, aminek a hegesztés végén minden szöge vinkli, és nem is billeg a vízszintes placcon, hogyan fogjak hozzá. Mekkora áramereősséget, feszültséget, gázmennyiséget állítsak be, hol fogassam meg először a keretet, és hogyan, milyen szögben vezessem a pisztolyt?  Na ilyen kérdéseket ezek a könyvek fel sem vetnek. És nem nagyon értem, hogy miért nincsenek ilyen magyar nyelvű könyvek. Nem csak hegesztéshez, hanem bármilyen szakmához.
Ezek a szakkönyvek azon túl, hogy alapadatokat ismertetnek, misztifikálják a szakmákat.
Az angolszász tankönyvek meg kifejezetten feladatcentrikusak. Kiindulnak egy olyan feladatból amit leírtam, elmondják, hogyan csináljam és aztán elmondják azt az elméletet, ami miatt úgy kell csináljam, ahogy elmondták. A nagyobb baj, hogy nem tudok elég jól angolul, hogy ezeket használjam.

sufnituning

Ő még szemüveg nélkül is tökéleteset alkot, nézd meg a végeredményt!

farkasl

Kb 5 éves korában kezdte, szóval van némi gyakorlata. A jobb felső sarokban nem véletlen van ott a The Skills.
Ezeken a figurák egyébként elképesztőek. Nem csak ebben, másban is. Van néhány kedvenc arab, paki,meg indiai mestervideóm. A japán ácsokról, asztalosokról, kovácsokról nem beszélve.

Amúgy van rajta valami napszemüvegféle, de csak mikor folyamatosan húzza a varratot. De az is lehet, hogy vak. Ezzel az erővel...

sufnituning

Mi annak idején a netről szereztük be a teljes tananyagot, ha elkezdesz keresgélni, kb 300 PDF-et tudsz letölteni, amiből már összeáll valami, de vannak komplett tankönyvek is.

Én csak a 141-es eljárásból vizsgáztam, de elméletben az egész hegesztést, anyagismeretet kell tudni.

Kezdjük avval, hogy a vas-szén állapotábra mindennek az alapja.

Mi a vas? Mi az acél? Milyen acélok vannak?  Mi a hegesztés fogalma? Hőkezelési eljárások, Varratellenőrzés, Betűjelek, hegesztési eljárások,  Anyagvizsgálatok, WPS  Stb..

Az összes hegesztési eljárást tanultuk elméletben, a
kovácshegesztéstől a lézerhegesztésig, a lángvágást, plazmát, stb.

fn47xk7ei

Én anno nagyon keveset tanultam a hegesztésről igaz nem is a szakmám de azért érdekesnek találom. Nagyon sok mindent elő lehet kotorni a neten is róla. Mostanában én a videókat nézegetem mikor kedvem van hozzá. A legutolsó éppen ez ahol a alsó sávban az  időben aktuális oszcilloszkóp jelek is láthatóak.

Rabb Ferenc

Egy kicsit belekukkoltam, van benne hasznos infó. Nyilván nem az LIDL-s gépek beállításait tárgyalja, de az alapelvek  változatlanok (mert az nem politika). Akad benne hasznos gyakorlati tanács is a különféle feladatok elvégzéséhez.

130MB pdf formátumban és 30MB djvu-ban. Ez utóbbi olvashatósága nyilván kicsit gyengébb. Ha érdekel, elküldöm.

RJancsi

Már hogyne lenne szemüvege! Általában a feje tetején, de mint tudjuk a hinduk ott hordják a harmadik szemüket. Ő azzal hegeszt. [#nyes] Instrukciók a hegesztés előtt. Csak erősen hívő(?) embereknek ajánlott. [#eplus2]

jani300

Vannak ezek a fényre sötétedő automata hegesztő pajzsok .
Már a második használtat kaptam .
A kérdés az lenne hogy van e használati idejük ,vagy amíg bekapcsol elsötétedik addig jó is ?
Ennek most van köszörülési üzemmódja is , na de azért ahhoz otthoni használatra egyszerűbbnek tűnik levenni .
Az megvan hogy kopik fröcskölődik ,amiatt azért kell cserélni egy idő után .

RJancsi

Érdekes módon a mai pajzsokon nem üveg hanem valamilyen műanyag ablak van elől. Tartottam tőle, hogy mennyire bírja a fröcskölést, de meglepő módon jól. Ugyan ebbe is beleég a repkedő fém, de nem rosszabb az üvegnél. Cserébe olcsóbb, vékonyabb és hajlítható.

farkasl

Köszönöm, persze, hogy elfogadom. Privát üzenet megy.

sufnituning

Általában a fejpajzsoknál szokott lenni kívül - belül egy egy védő plexi, ezek  sínben csúsznak, könnyen kihúzható, betóható és fillérekbe kerül. kb 200ft/db