Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

Motoros

nekem még a "farkashab" is beugrott, de igazam IS VOLT
"A volfrámszálas izzólámpát az Egyesült Izzóban fejlesztették ki 1903-ban."..csak mondom, hogy még ez is nekünk köszönheti a világ.[#heureka]
Ehhez képest ma már egy lyukat se tudunk kifúrni.[#confused]

J-Steel

Szia Bankimajki!

Nekem 215-ös Aluflux Gorillám van, a sárga.
 Szétszedtem, mert lábkapcsolót akarok rátenni, hogy MMA módban AWI-zok, akkor le tudjam kapcsolni az MMA ívet.
 Kiderült, hogy az invertert vezérlő PWM (impulzusszélesség szabályzó) IC a tekerő gombok panelján van.
 Meg is találtam, hogyan szabályozza az áramot. Most egy kis segédelektronikát tervezek, hogy a lábkapcsoló ne csak kapcsoljon, hanem az ív áramát is tudjam szabályozni a láb-potméterrel.

Érdekesség, hogy a panelon lévő PWM IC-n van egy Soft start/Cut off bemenet, hogy amikor indul a gép, ne szakadjon bele a nagy áramfelvételbe.
 Ugyanerre a soft start bemenetre van kötve a bimetálos hőkapcsoló, ami a gép belsejében lévő hűtőbordára van rátéve, és ha a gép túlmelegszik, akkor a bimetál rövidrezár, és úgy marad egy időre.

Már vagy két hete próbálom szabadidőmben visszafejteni (megrajzolni) a kapcsolást a panel alapján, szerencsére csak kétoldalas a nyák, és elég jól láthatóak a kontúrok a potméterek alatt is.
 A visszafejtésből a lényeg már megvan végülis, talán nem húzom tovább a dolgot, mert akkor soha nem lesz összerakva ez a gép.

Nagyon pozitív dolognak tartom ennél a gépnél, hogy az elektronika tápellátása (+/- 15V) és a teljesítménykör a gép oldalsó nagy paneljára került, míg a vezérlés, és kezelőgombok felülre külön kis panelra.

Motoros

Még egy részlet:
 "A volfrám sűrűsége megközelítőleg azonos az aranyéval, de értéke csak századrésze annak, ezért hamisítók néha felhasználják aranytömbök belsejének kitöltésére. Mivel az arany az ólomnál hétszer erősebben nyeli el a röntgensugarakat, az ilyen visszaélést átvilágítással nem lehet kiszűrni. A volfrámban és az aranyban viszont más sebességgel terjed az ultrahang, és a két fém mágneses térben is eltérően viselkedik. Megfelelő műszerrel így sérülés nélkül eldönthető, hogy valódi-e az aranytömb."
Szegény Arkhimédész jól megszívta volna ha már akkor ismerik a volframot.

keri

Inkább venni kell rendes hegesztőt ha ilyen komoly igényeid vannak [#vigyor]

Én úgy tudom főleg azért jó az impulzus hegesztés, mert a hőbevitelt tudod csökkenteni a kitöltés csökkentésével, miközben a nagyobb áram előnyei is megmaradnak. Így pl. nagyon vékony lemezeket is össze lehet hegeszteni jó minőségben, pl. alumínium sörös dobozokat [#vigyor]

Illetve a pulzálás segíti a hegfürdő terülését is.

sufnituning

Ez az impulzus dolog addig szép, amíg csak egy negyed órát hegesztesz, vagy nézed, mások hogy csinálják.Én egy-két órai impulzushegesztés után még a főnökömet is megverem, olyan ideges leszek, utána meg rohamot kapok és vihetnek a Lipótmezőre.

J-Steel

Sufnituning

Mi a baj vele?

ajpwg6jrn

Miért leszel ideges tőle? Mi a baj vele?

sufnituning

Látom, nem hegesztettetek még huzamosabb ideig impulzussal.[#kacsint]

A villódzás kifáraszt, nem beszélve arról, sokkal több figyelmet igényel, mint a sima folyamatos fényerőn történő hegesztés. Ingerült leszek kissé.

Tényleg 2 óra folyamatos üzem impulzussal és leszúrom a kollégámat, hogy miért nincs rajta piros sapka, na arról ne is beszéljünk, ha egyáltalán nincs rajta sapka, akkor mi van.[#nemtudom][#vigyor2]

J-Steel

Szövőgép mellett dolgoztam néhány órát. A hangos csattanások nagyon megterhelik az idegrendszert. Kell a hallásvédő.
Lehet erre gondol.

sufnituning

"hogy miért nincs rajta piros sapka"

helyesebben: miért nem piros a sapkálya.

sufnituning

sufnituning

Igen ezt én látom.[#nyes][#nyes][#nyes]

J-Steel

Egyébként viselsz hallásvédőt?

Lehetséges volna-e, hogy nagyobb megvilágítás mellett dolgozzál, hogy a vibrálás a háttérfényhez képest ne tűnjön annyira el?
 Pl. egy 1000W-os lámpával megvilágítva olyan közel, hogy a vas szinte már izzad tőle.

sufnituning

Olyan vagy mint az impulzushegesztés.[#vigyor2]

keri

Gondolom a hangja készíti ki [#vigyor]