Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

remrendes

Marmint csak Magyarorszagon.

remrendes

Volfrámelektródás inert védőgázas ívhegesztés.
Akkor ez VIVI? :)

keri

És az AWI? Ott az A az mi?[#vigyor]

Oké értem. A TIG tényleg annak a rövidítése amit mondotok, ezt én is tudom, de RJaninak is érthetően írtam le.

remrendes

Argonvedogazas Wolfram Ivhegesztes.

vadember

Azt hiszem csak mi használjuk az AWI elnevezést. Egyetlen idegen nyelvű katalógusban nem találkoztam még vele.WIg vagy TIG rövidítést használnak.
Nekünk ezt tanították:
A rgon védőgázas W olfram elektródos Í vhegesztés
Nem elktródás ,mert csak akkor nevezzük annak amikor hozaganyagként beolvad a varratba pl. a bevontelektródás.A legtöbb szakirodalom is helytelenül használja.

RJancsi

Mindenkinek köszönöm a TIG AWI stb. agyalgást. Amit talán nem írtam le a kérdésem mellé (a korábbi hozzászólásban viszont benne volt), hogy ez a hegesztő masina tud porbeles és bevont pálcás hegesztést, de gáz csatlakozó nincs rajta. Tehát védőgázos hegesztésre alkalmatlan. Ha inert ha aktív a gáz. :( Ezért nem értem mi lehet a LIFT-TIG üzemmódja.
Mellékelem a használati útmutatójának két érdemi oldalát. A harmadik a biztonsági rendszabályok lenne, az itt lényegtelen.

ra8nsmk6w

A gázt a fogantyun kézzel adagolod.

remrendes

RJancsi

Aztán hogyan? Ennél a gépnél fix bekötésű a pisztoly, és bár gázterelőnek látszó vége van, de ott sincs semmi gázcsatlakozó. Vagy létezik olyan gázterelő aminek az oldalán ott a gázcsonk?
Mindenesetre a használati ukáz mélyen hallgat erről a lehetőségről.

RJancsi

Köszi, amíg a kérdést pötyögtem meg is válaszoltad. Így már értem. [#taps]

sufnituning

A Wolfram szó német eredetű, magára az anyagra utal.
A német eredetű szó fonetikus átírásában ez rögzült: volfrám.

Volfram szó jelentése:
Volfram (tulajdonnév)
Férfi keresztnév. Névnap: március 20.

Eredet Volfram - német: farkas + holló.

Volfrám szó jelentése:
volfrám (főnév)

1. ezüstfehér, kemény, nagyon magas olvadáspontú fém.

Eredet [volfrám < német: Wolfram (volfrám, ,,farkas-szürke salak") < Wolf (farkas) + Rahm (olvadt salak < tejszín)]
Megjegyzés: Az elnevezés az ónbányászoktól ered, mivel a volfrámot a megolvasztott ónérc salakjában fedezték fel.

fn47xk7ei

Létezik ilyen dinse adapter is de tudni kell milyen a munkakábel csatlakozás kialakítása. De kis barkácsolással megoldható.

keri

A porbeles pisztoly fix.
De egy ilyen szelepes pisztolyt amit linkeltek azt külön teszed rá.
A gázcsövet meg a palackon lévő nyomáscsökkentőre kötöd egyből, a regulátorral beállítod a gázmennyiséget, és mielőtt elkezdesz hegeszteni, megnyitod a kézi szelepet.

Nekem is ilyen van.

ajpwg6jrn

Ebből a videóból nekem az jön le hogy sokkal kevésbé szennyezi össze a hegesztési környezetet, mint az impulzusnélküli hegesztés.
Jól látom a dolgot? (Érdemes lenne impulzusüzemet belefaragni az Iweld Gorilla 195-be?)
Tudna valaki írni ezzel kapcsolatban, aki próbálta már ezt is, azt is?

J-Steel

"TIG elnevezést az amcsik használják az AWI inkább euban terjedt, de ugyan azt takarja."

Így van azok ott a tengerentúlon nem csak argonnal hegesztenek, hanem héliummal is. Ezért az "A" betű nem is kell nekik a betűszóba. Ehelyett Inert Gáznak nekevezik.