Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

ajpwg6jrn

Szia.

Én az Iweldet merem ajánlani. Argonnal acélt hegeszteni kicsit úri huncutság, de lehet.
Anyagi szempontból sima CO2-vel avgy Corgonnal (CO2 és Argon keveréke) szoktak szerkezeti acélokat hegeszteni.
Ha a palack nem egy rozsdaboglya, akkor szerintem gond nélkül használható a benne lévő töltet.

farkasl

Köszi a segítséget. A fellelhető értékelések alapján én is inkább az Iweldre gondoltam. A Palacknak hál istennek semmi baja, norál, száraz helyen volt tárolva, egyszerűen csak régi. Nem tervezem, hogy nagyon sokat hegesztek, aztán persze ha ne adj isten rákapok az ízére, lehet máskép lesz, de most sokallok egy új CO2 palackkért 35-40 ezer forintot kiadni.

remrendes

En ugy tanultam, hogy kell 5-25%-nyi aktiv gaz.
Gepbol BLM vagy Iweld, ami nekem szimpatikus.

szabad paraszt

Ez azért van, mert az argon sokkal drágább, vagy szakmai/kémiai okai is vannak?

ajpwg6jrn

Itt sok hasznos információ elérhető:
https://trakis-hetra.com/tudastar/
Én soha nem tanultam iskolában hegesztést, így nem biztos hogy helyesek az információim.
Szerintem anyagi megfontolásból hegesztenek Corgonnal Argon helyett.

ajpwg6jrn

Bár itt előtted a kolléga azt írta hogy kell 5-25% aktív gáz. (Oxigént tartalmazó)
Vagyis ezekszerint műszaki oldalról is kell hozzá valamilyen Oxigént tartalmazó gáz.

sufnituning

Irarkozz akkor be egy tanfolyamra![#kacsint]

d46hvfrdr

A védőgázok tekintetében a legáltalánosabb széndioxid és argon/széndioxid gázkeverék.

Fő különbségek:

A kevert gázzal  szebb a varratkép, ionizáltabb a gáz így a felszín simább, egyenletesebb lesz, jobbak az ívtulajdonságok (stabilabb és egyenletesebb az ív), a stabilabb ív miatt kevésbé fröcsköl Stb...

Széndioxiddal, kevésbé szép a varratkép, túl rideg a varrat, így a törete is sokkal rosszabb eredményeket hoz. Mellette erősebb a fröcskölés is.

Az aktív gázra a kiégett széntartalom pótlása miatt is szükség van! Így a széndioxid  tartalom fontos a védőgáznál ha acélt hegesztünk.

Általános hegesztésekre tökéletes a tiszta széndioxid is, de nehezebb vele hegeszteni mint a kevert gázzal és kevésbé szép a végeredmény is.

ajpwg6jrn

A szomszédtól szépen lassan megtanulok sok mindent. [#eljen]

szabad paraszt

Az argon/szendioxid keverék szinesfémekre is jó, illetve aluminiumra vagy ott már a Co jelenlete kifejezetten hátrány?

farkasl

Egy tanfolyam alaphangon 350-400.000 + a vizsgadíj, ami 80-85 körül van.

Én mondjuk nem vizsgáznék, de arra kíváncsi lennék, milyen szinten lehet egy ilyen tanfolyamon megtanulni hegeszteni.

farkasl

Ahogy én látom, a YouTube-on egészen jó szintű filmek vannak - angolul. Értem én, hogy az itthoni tanfolyamot vivő cégeknek piszkosul keresztbe tenne, ha ilyenek magyarul is megjelennének, de valami alap kedvcsinálóval ők is virithatnának.

Én ezt a pofát szoktam nézni feliratozva, úgy nagyjából a 15%-t megértem.

d46hvfrdr

Színesfémeknél pl alumínium MIG üzemmódban nem alkalmazunk széndioxid tartalmú gázt,  hanem argon, hélium, nitrogén gázt vagy keveréket. Tiszta argonnal vagy argon-hélium, vagy argon-hélium-nitrogén keveréket.

Széndioxid tartalmú védőgázt MAG hegesztéssel acélszármazékoknál szükséges használni, elsősorban a szén ötvöző kiégésének pótlása végett.

d46hvfrdr

Némi kreatív érzék kell, illetve akarat a vizsgához és hogy normálisan megtanuljon az ember hegeszteni sok gyakorlás.

Egy alap hegesztőnek 20-25cm- varrathosszt egy nekifutásra illik lehegeszteni minősítésre alkalmas produktumként.

Ha az emberben van akarat és a csapat is "értelmiségi", egy tanfolyamon simán TÜV minősítéssel megszerezhető a szakma!
Persze onnantól még sokat kell hegeszteni hogy jó hegesztő legyen az ember!

De ez nem jelenti azt hogy minden hegesztés olyan lesz mint a nagy könyvben! A röntgen alá való hegesztést folyamatosan produkálni nem egy álom meló és nagyon meg kell fizetni!

De egy jó minőségű varratot hogy tudjon az ember bármikor készíteni, elegendő a hegesztői alapismeret mellett 5-10 órányi tapasztalat és megvilágosodás, hogy mitől lesz jó egy varrat. Első, hogy tudni kell beállítani a gépet, ehhez elengedhetetlen tudni hogy mivel mit állítunk, aztán az anyag előkészítés, majd jön a némi kézügyességet igénylő hegesztés.

Ezt a szakmát sem lehetetlen elsajátítani, mint bármelyik másikat. De ha valaki nem hajlandó az alapokra, illetve nincs rálátása és kézügyessége, csak fröcskölni fogja a vasat...

6rk75uezn

Siralmas.
A mai oktatás több szakmát illetően is elég gyászos sajnos.
Fogynak a (jó) szakemberek.