Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

J-Steel

- Múltkor beszéltem én a cellulóz elektródáról, hogy az mennyire istenkirály.
- Volt szó az AWI (TIG) átalakításokról
- Volt szó a nagyfrekvenciás startról
- Volt szó az impulzusos MIG hegesztésről.

Álljon itt egy videó, ami mindezekből csinál egy katyvaszt.
Nézzük meg milyen, amikor egy AWI hegesztőpisztoly markolatába, beleteszünk egy kálium-cellulóz 6011-es elektródát, és impulzusos üzemmódban hegesztünk vele, úgy hogy az áramot menet közben állítani tudjuk, illetve nagyfrekvenciás start is rendelkezésre áll:

hostya

Ha már szóba került a Wolfram elektróda.

Régóta készülök egy ponthegesztőt készíteni magamnak, amit nem(csak) akku pakkokhoz szeretnék használni.
Én inkább 0,5-1,5mm-es lemez,(és/vagy)huzalhoz alkalmaznám..
Nem mikróból kitermelt trafóból készülne, hanem egy kicsit nagyobból.
Azt tudom hogy a klasszikus ponthegesztők vörösréz "csúcs-al" dolgoznak, de wolfram elektródást is láttam már..

Kérdésem:
Használhatók-e ezek az AWI-hoz való wolfram elektródák ponthegesztő elektródának(csúcsnak)..?
Mi az előnye <> hátránya a wolfram elektródának a klasszikus vörösrézzel szemben?

Csuhás

Vegyél hegesztős boltban ponthegesztő elektródát. Ha jól tudom az porkohászati ötvözet, vörösréz és wolfram. Az nem heged hozzá az anyaghoz, jól vezet, egy viszonylag kopásálló.

ywathzay

Használható a wolfram, de sokkal jobb a "vörösréz"-nek kinéző ötvözet. Acélokhoz a CuCrZr (tapasztalatom szerint) a legjobb, nem rideg, hajlítható akár, tartós. Ami ehhez még jó lehet a CuCoBe de ez rideg, könnyebben törik. A wolfram pedig nagyon rideg, hamarabb válik oxidossá a felülete- többet kell tisztogatni.

d30xhrezp

Üdv!
Pár füstté vált alkatrész után ,végre sikerült a próba hegesztés. Nem valami erős 2,5-ös elektródával.
De azért hagytam ilyen kicsire az üres járati feszültséget,mert Co hegesztőt szeretnék belőle csinálni.

J-Steel

Szia Pixel!

Kerestem a hozzászólásod előzményét, ahol leírod hogy mi ez, miből csináltad, milyen kapcsolási rajzod van, és mi a távoli célod. De 365 napra visszamenőleg nem beszéltél róla.

onagy

Pont illetve ellenálláshegesztéshez az elektródaválasztást az is meghatározza, hol illetve milyen mélységben kívánjuk a hőhatást elérni. A nagyobb réztartalmú elektródák a "támasztott", vastagabb oldalon kerülnek alkalmazásra inkább, az alacsonyabb réztartalmú, kissé rosszabb vezetőképességű wolfram ötvözetű elektródák pedig vékonyabb anyagoknál. A wolframos elektródák általában kráteresen törnek/sérülnek a ciklikus gyors hőterheléstől, úgymond fáradnak.
Lényeges paraméter a hűtés és a leszorító erő is, ezek módosításával pontfelület, diffúzió mértéke szabályozható. Furcsa, de logikus, hogy a nyomás csökkentésével nagyobb hőmérséklet, akár jobb beolvadás érhető el, hiszen a kontaktellenállás növekedésével a hőmérséklet is jelentősen növekszik. Nehéz  megfelelő paramétert kikisérletezni a hosszú elektródaélettartam mellett jó minőségű/szakítószilárdságú hegesztéshez. A jó elektróda anyagok akár több ezer EUR/kg-os áron lehetnek. Az akkumulátor pakk gyártásban egyre inkább hanyagolják ezt a hegesztési eljárást és térnek át a lézerhegesztésre, mely megismételhető, gyors, energiahatékony alternatíva.
O.

J-Steel

Ponthegesztéskor azt kell figyelembe venni, hogy az összeszorított lemez az ellenállás, ahol hő fejlődik. Oda kell vezetni az áramot minél kevesebb korlátozással. Ezért a szorítók rézből vannak, mert jó vezető. Innen a rosszabbul vezető vékonyabb acélba vándorolnak az elektronok ahol melegedést idéznek elő. A réz szorító jobban vezeti a hőt, nem melegszik fel egy pontban, hamar szétáramlik a többlethő, nagy felületen le is adja.

Ha awi hegesztő pálcáját használod, akkor a wolfrám maga ellenállásként viselkedik, korlátozza az elektronok vándorlását, így az acéllemez nem tud felmelegedni. Sajnos nagyobb átmérőjű wolfram nem kapható, vagy nagyon drága lenne.

Persze meg kell mondanod, hogy ceruzaelem méretű akkura akarsz ponthegeszteni 100-200 mikronos lemezeket, vagy 1-2 mm-es acéllemezeket szeretnél összefogni. Előbbinél nem kell a fenti írásomat figyelembe venned.

d30xhrezp

Szia!
Már régen elkezdtem,csak most jutottam odáig,hogy ki tudjam próbálni. A legfőbb cél a tanulás, a kihívás volt.
Szalad az idő,egyszer már írtam róla.Egy gyári gép volt,ami megmaradt az a be és kimeneti egyenirányítok. A rajz a neten van, Aka Kaysan publikálta .

farkasl

hostya

Mindenkinek köszönöm a ponthegesztő wolfram elektródával kapcsolatos segítségét.

Azért gondoltam a wolfram alkalmazására, mert az van itthon.(néhány darabka)
Természetesen a wolfram csúcsot is vörösréz foglalatba tenném.
Vörösréz csúcsokhoz való anyagom viszont nincs sajnos, és a vörösréz beszerzése sem egyszerű,-kis mennyiségben- hiszen nekem csak néhány cm-es darabok kellenének.. (2-4db)
Ha valakinek van esetleg átm.10-20mm, és 50-500mm hosszúság tartományban felesleges darabja(i) és el is adná, akkor megvenném..

Csuhás

A bronzkerben adnak rövid rezet is, illetve van nekik valami rézötvözetből készült direkt ponthegesztő elektródára való kupak is.

hostya

Igen tudom, a bronzker az egyik kedvencem volt amíg dolgoztam, és a munkám során gyakran előfordultam a fővárosban..
De már nyugdíjasként semmi sem köt Bp-hez, Egerből elutazni(autózni) nem igazán nyerő néhány kiló v-rézért..
Mindenesetre KÖSZÖNÖM a segítséged! [#integet2]

6rk75uezn

Jópárszor már rendeltem a Bronzker-től,kérdezd meg mert nekem mindig készségesen elpostáztak akár kissebb anyagokat is.
Valahogy ott még az igazi kiszolgálást kapja az ember,telefonon is.

farkasl

Ezt a hozzászólást akár a Segítség, béna vagyok" topikba is írhatnám, de itt szakmaspecifikusabb.
Gyatra hegesztő vagyok, soha nem dolgoztam mással, csak bevont elektródával, és azzal,hogy finom legyek, nem túl szépen.
Szeretnék egy MIG/MAG gépet venni, azt mondják az ilyen gyakorlatlan felhasználónak, az kezesebb.
A jelölt vagy a PANELECTRODE MIG/MMA 200 D, vagy az IWELD GORILLA POCKETMIG 205 ALUFLUX.
A CO2 palack árát kicsit savallom, viszont van egy kb 10 éve vásárolt, töltött argon palackom.
Kérdések: Olvastam, hogy nem nagyon megszokott, de nem istentől elrugaszkodott dolog fogyóelektródás hegesztéshez tiszta argont használni, merthogy a MIG valami éppen ilyenről szól. Szóval ezekkel a gépekkel használhatom-e az argont védőgáznak?
A másik kérdés, ha használhatom az argont, lehet-e bármilyen veszélye az 10 éve álló palack használatának. Gondolom ez nem olyan, mint a beszáradt befőtt, de nem értek hozzá.

Előre is köszönöm a segítséget.