Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

keri

Mondjuk trafóval nekem sehogy sem sikerült AWI hegeszteni [#nyes] próbáltam, mert előszőr csak palackot és munkakábelt vettem, aztán szórakoztam a trafó átkötésével, soros ellenállással, egyenirányítással, de nem sikerült megfelelő karakterisztikát összehozni.

Viszont azt remélem láttad a linkelt gyári oldalon, hogy ez gyári leírás szerint is használható AWI-ra, tehát valahogy megoldották a vezérlést, és szerintem nem is rosszul.

keri

Ha most kéne akkor én is azt vennék.
Csakhogy mint írtam annak idején ez 2 havi fizum volt.
Most a komolyabb tudású gép is meglenne 2 heti fizumból.
Csak azért nem vettem még, mert nem találtam rá ürügyet [#nyes]

keri

Ohm törvénye [#integet2]
Adott ellenálláson adott áramnál nem tud más feszültség lenni csak U*I
mivel az ív ellenállása fizikailag adott, az áramot beállítottad 100Amperre és ha minden igaz azt tartja is gép, a feszültség sem lehet több a szükségesnél, így a teljesítménye sem.

keri

izzé bocs, természetesen U=R*I

fn47xk7ei

Nem tudom miért akarsz meggyőzni, hogy MMA-s géppel lehet AWI-zni mikor soha sehol az életben nem írtam azt, hogy nem lehet. Nem ma kezdtem és elég sok gép átment már a kezem között. Amire utalok általában ( és ezt valahogyan senki nem akarja megérteni pedig magyarul írok) hogy a technológiából adódóan nem 100%-os az átfedés az alapgépet illetően. Erre a gyártók tudnának pontos választ adni de azt biztosan tudom ha kimondottan AWI-s gépet terveznek akkor más a főtrafó áttétel aránya mint az MMA-ra tervezett gépnél. A jelgörbe természetesen hasonló de még nagy eltérések szoktak lenni a fojtó alkalmazásánál is ami AWI-s gép esetén.... de tényleg befejezem a témát mert általában csak az értetlenséggel találkozok.

keri

Akkor tulajdonképen egyetértünk, és tisztáztunk mindent [#love11]

Lacibácsi

Eszembe jutott a beszélgetésetekről, hogy idősebb ismerősöm mesélte, régen a Triodin 320 dinamóval AWI-ztak. Készítettek egy pedálos potenciómétert amivel tudták a dinamó áramát szabályozni lábbal, pl. befejezéskor lecsökkenteni. A dinamó mennyire volt jó választás véleményed szerint?

J-Steel

" ív ellenállása fizikailag adott,"

Ez nem igaz, mert más az ív ellenállásértéke ha más a védőgáz.
Kicsit utánaolvastam, és hélium védőgáz esetén jóval magasabb mint argonnál.
Ez megmagyarázza azt, hogy a szívemcsücske cellulóz bevonatos pálcának miért kell még magasabb feszültség.
 Ez a többletfeszültség ugyanazon áramon nagyobb teljesítményt ad le. Kérdés persze, hogy a munkadarabot vagy az elektródát melegíti?

jani300

Kérdés persze, hogy a munkadarabot vagy az elektródát melegíti?

Na ezt magyarázzák a polaritás mikéntjével ,azt hiszem ,de már semmit merek biztosra állítani :)

fn47xk7ei

Kicsit extrémnek érzem a dinamót, biztosan lehetne vele de szerintem ilyen ötlet után a hegesztők elindítanák a harmadik világháborút.[#duhos2][#duhos2] Igazából nem drága egy hegesztőgép. Ma már az utolsó tanyán is lehet találni egy inverteres hegesztő gépet. Amennyiben nagyobb teljesítményre lenne szükség akkor meg takarékosságból akár egy használt gépet vásárlása a jobb ötlet szerintem. Én például már végül 160 ezerért árultam 350 A-es használt jó állapotú Fronius AWI-s AC/DC gépet de a kutyának sem kellet így végül a "vérük" elfolyt a MÉH telep felé.Pedig nagyon jó gép volt balansz lehetőséggel. A burkolatukból meg gurulós fúrógép asztal lett.

fn47xk7ei

" ív ellenállása fizikailag adott,"
Ebben én is igazat adok a fórumtársnak. Amennyiben beviszel egy változtatást akkor azért "adott" az ív ellenállása. Volt egy hegesztő (szaktanácsadó) munkatársam és ő már 30 méterről az ív hangjából kiszúrta (kiabált rendesen)mikor a javított hegesztőgépek tesztelésénél véletlenül a szervizes kolléga argon védőgázzal tesztelte az általa javított MIG hegesztő gépet. Tehát ha változtatsz valamin akkor azért adott a feltétel.

fn47xk7ei

De hogy érzékelhető legyen fizikálisan milyen fojtót tesznek egy komoly AWI-s gépbe íme egy kép a 350 A-es Fronius fojtóról. Talán érthető is lesz miért nem mentem árban már lejjebb hanem megadtam neki a kegyelem döfést.

Lacibácsi

Nem a mai időkben gondolom a dinamós AWI-zást, hanem régen mikor ezt csinálták mennyire lehetett jó erre  a dinamó. Nem amatőr csinálta, viszont nem tudom hogy miért választották  a dinamót. Ez legalább 30 éves történet.

J-Steel

Mert a kuprox cellák amik akkor elérhetőek voltak egyenirányításra, valahogy hamar tönkrementek volna. Váltóáramot nem tudtak rendesen egyenirányítani.

PSoft