Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

remrendes

Nem biztos, hogy mindent meg kell érteni. :)

jani300

Csak egy ötlet volt .
Lenne kábelem lehet megpróbálnám a trafós co val .
Aki nem tudja hogy lehetetlen csak az tud bizonyos dolgokat megoldani :)
Egyébként a múlt héten megint nem muzsikált rendesen a co .
Egy leheletnyivel több huzalsebesség viszont azonnal helyretette a dolgot .
Azért viszolygok attól hogy az újakon úgy tűnik nem állíthatom kedvemre a dolgokat .
Lehet okosabbak nálam , de még a próba lehetősége is elveszni látszik .
Vaskalapos vén hülye lettem ,lehet .
Vagy csak annak néznek már szinte mindenhol .

jani300

Egyébként ok !

Csak akkor ezt hogyan oldották meg a régi ,külön előtolók , a pálcás géppel kooperálva ? A karakterisztika váltásra gondolok .
Ott nemigen tudtak ic-t átkapcsolni .
Nem kell feltétlenül megválaszolnod a kérdést , inkább olyan tudatlan költői kérdésnek szántam .
MIG ,MAG ,TIG ,MMA, Magyarok lennénk , nem kívánom ezeket megszokni . És merem vállalni a következményeket is :)

fn47xk7ei

Célgépekkel mindent lehet. Árammal szikráztatni ugyancsak lehet mindent mindennel. Ha inverter vezérlő ic-ről írok te rögtön váltasz trafós gépre.Vazze, de nézd már meg az eredeti hozzászólást majd amit én válaszoltam akkor. Onnantól kezdve csak kevered-kutyulod, jobbra-balra, előre-hátra a dolgokat. Egyszerűen nem tudlak komolyan venni.

ajpwg6jrn

Én már rég eldöntöttem hogy egy nagy profi gépet fogok venni TIG hegesztéshez. Ami tartalmaz vízhűtőkört is.
Mivel az eddigi tapasztalataim alapján ha nem csak pár percig akar nagy áramokkal hegeszteni, akkor bizony kell a vízhűtéses munkakábel.

remrendes

Ez igaz a MIG/MAG-ra is. De 250A-ig nincs gond a léghűtéssel és kényelmesebb is, mint a vízhűtéses merevebb, nehezebb kábelköteg.

J-Steel

Szia Csikarc!

Azt írod, hogy

=== 100A áramnál az ívfeszültség ===
TIG[V]    MIG[V]    MMA[V]
 14        20        24

Ha MMA módban használom a TIG pisztolyt, akkor ez azt jelenti, hogy 24-14=10V-tal nagyobb feszültséggel 10Vx100A=1KW-tal több energiát viszek be a rendszerbe. Forróbb lesz a munkadarabom?

ajpwg6jrn

Szerintem nem, mivel ott már áramgenerátorosan dolgozik a géped. Vagyis az ív hosszával lesz arányos a feszültség. (Bizonyos határok között.)

J-Steel

A kommentjében azt írta, hogy 100A-nél 15V, a másik meg 25V.
Ezek mért pillanatnyi értékek mindegy, hogy áram vagy fesz generátor.

vjanos

A végére meguntad a wolfram köszörülést? :)

Biztos van aki jól tud a liftes gyújtású módszerrel hegeszteni, de olvasataim szerint ha komolyabban akarsz vele foglalkozni, érdemes egy nagyfrekis gyújtású gépet szerezni.

Nekem egy plazmavágó - DC TIG kombó van többek közt. Bár a vágó részét még keveset használtam, de megnyugtat a tudat, hogy van, ha kell :)

fn47xk7ei

"Ezek mért pillanatnyi értékek mindegy, hogy áram vagy fesz generátor." Egyáltalán nem mindegy mert nagyon eltérő lesz a varrat minősége. De , hogy reagáljak az előző hozzászólásodra is ill. kérdésedre. Csak a maga módján igazak az adatok azaz a  100 A 14 V - ez TIG-re igaz csak vs. bevont elektróda használata esetén MMA üzemmódra kapcsolva 100 A-es beállításnál kb. 24 V-os ívfeszültség alakul ki. Viszont ha MMA üzemmódba kapcsolva a géped és az AWI-s cuccoddal, argon gázzal hegesztesz ( máshogyan e pillanatban nem tudom leírni) az eső jelgöbe miatt a 24 V-tól jóval kevesebb a ívfeszültség. De, hogy pontosan mennyi nem tudom, soha nem mértem.[#nemtudom]De érthető módon valószínűleg valamennyivel magasabb.

J-Steel

A magasabb ívfeszültség többlethőt okoz. Kérdés, hogy miben változik a hegesztés azon kívül, hogy pillanatnyilag több energiát fogyaszok a hálózatból?

J-Steel

Szia VJanos! Több oka is van. Igen a wolfram hegy leolvad, köszörülni kell.
De ami még rosszabb, ha elemelem a munkadarabról , hogy megszakítsam az ívet, akkor argon gáz sem jut a felületre. Úgy akarom leállítani, hogy ott tarthassam a pisztolyt amikor végeztem. Most persze úgy dolgoztam vele, hogy megnyitottam a gázt és folyamatosan jött amíg dolgoztam, de majd ha elkészül a pneumatikus kapcsolásom, akkor a kikapcsolás után néhány másodperccel még nyomni fogja a gázt.

remrendes

Biztosan tobb lesz a bevitt hoenergia es nem kevesebb?

keri

Nyilván igazad van, és biztos vagyok benne hogy a tudatlanságomnak tudható be, de nekem ez így maximálisan megfelelt eddig a céljaimra.

Jó persze azt elismerem, hogy az érintésmentes gyújtás, meg az aluhoz az oxidtörő funkció, esetleg még az impulzus hegesztés, meg a nyomógombos 2/4 ütemű fej vezérlés nem lenne rossz, mindig csorgattam ezekre a nyálam a katalógusban, de olyan keveset használom, hogy ezek megmaradnak ilyen úri huncutság szintjén számomra, pedig simán meg tudnám venni, de azért hogy többnyire csak a helyet foglalná.

A feszültség egyébként azért nem gond ennek, mert az érintéses gyújtás könnyítésére nagyon jó vezérlése van. Mind MMA, mind AWI-val remekül működik, aztán ha már begyulladt akkor meg áramra szabályoz, így a feszültség tulajdonképen mindegy is. Annyi a hátránya hogy túl kicsi áramra állítva nem tudom begyújtani, így nagyon vékony lemezt nem lehet vele hegeszteni, de pl az autó kasznival még elboldogulok.