Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

RJancsi

"...Aztán körbe lett gipszkartonozva...." természetesen a pillér és nem a statikus, mielőtt valaki magas labdának nézi. [#nyes]

TBS-TEAM

Talán megbírja örök életre + 1 a gipszkartont [#taps]
József

g89ketty

g89ketty

A mi trafónk is így dőlt le létrával.

fn47xk7ei

Még soha nem volt a kezemben porbeles hegesztőgép és nem is sokat tudok róla. Kérdezném (mivel olvastam itt, hogy igény lenne rá) létezik olyan beállítás, hogy 10-20 A-al lehet vele hegeszteni? Milyen méretű porbeles huzal kell hozzá?[#nemtudom]

fisrcxuk3

Én a régi 160-as védőgázosban kipróbáltam 1.2  porbelest. Induláskor szinte mindig beleégett a dűznibe, tízből egyszer ha sikerült ívet fogni.Az eredmény elég változó lett ,talán a gyakorlás még javított volna rajta. Akkoriban ez még újdonság volt sokak számára (nekem is) . Valaki "ráharapott" az egész 15 kilóra, így jópénzért eladtam. Maradt a co.
Aztán kb két éve a kollegám vett egy lidl-s ótvart.A hozzáadott tekerccsel  kicsit szebbet produkáltam,a trafóban sem volt annyi erő hogy beégjen a düznibe, de nem nyerte el a tetszésemet,sőt ma már  a gazdája is a Blm invertert kéri inkább kölcsön.

remrendes

Szerintem valamit felreertettel. Lentebb irtak, hogy korulmenyesebb a MIG/MAG, mert 4-es anyagvastagsagnal 1-es vagy 1.2-es huzal kell.
Erre valaszoltam, hogy nem eleg a 0.8-as huzalnal a lehetseges 200-250A egy 4-es lemezhez?
Aztan te irtad, hogy sok embernek nincs otthon 250A-es gepe. Ami tobb, mint valoszinu, hogy igaz, tehat nekik el sem kell gondolkodni vastagabb droton. Szoval szerintem igen, a huzal-kabel-munkakabel csere nekik nem valos problema egy ilyan 160-180A koruli hegesztovel.

fn47xk7ei

" Szoval szerintem igen, a huzal-kabel-munkakabel csere nekik nem valos problema egy ilyan 160-180A koruli hegesztovel." No én már elvesztettem a fonalat. 160-180A körüli hegesztővel meg hogyan lehet 0,8-as dróttal 200 A feletti árammal hegeszteni.[#nemtudom] Talán érdemes lenne hanyagolni a témának ezt a vonal menetét mert tényleg nem értem de én be is fejezem.[#integet2]

fn47xk7ei

A kérdés: hogyan lehet 10-20 A-el hegeszteni a porbeles hegesztőkkel?[#nemtudom]

remrendes

Nem igazán értem, hogy mit nem értesz :)
Épp ez volt a lényege, hogy egy akkora gépnél amiről itt most szó van (130-180A) felesleges a 2704-es hozzászólás utolsó 4 sora.

fisrcxuk3

Elfelejtettem ; sehogy , hacsak nem nagyon vékony anyagot . Az 1 mm-est  próbáltam, az  megy ,beállításra nem emlékszem.
De mintha rémlene hogy 30-tól felfelé lehetett  120- ig  állítani  lidl-is gépet ,de itt egyik adat sem igazán hihető.

jani300

Szia !
A videót kihagytam .
https://www.szerszamkell.hu/defort_dwi_180s_hegeszto_inverter_180a_16_40mm_3457
Ez az inverterem van ,csak egyel régebbi .
Elhegesztettem ma kb fél doboz 3,2 ER 11 es pálcát .
Belefért hogy kipróbáljam a Fox cell 6010 es 3,2 est is .
Úgy a harmadik pálca után azt mondom az én inverteremmel lehet avval cellulóz pálcával is hegeszteni .
Szinte bele kell a pálcát nyomni az anyagba , igen rövid ívhosszal ,és akkor ég szépen .
Jól beolvad , lehet azért benne némi ragasztó is :)
Ha ezzel tudsz hegeszteni , nem kell többé kérdezgetned a hegesztésről .
Érdemes megtanulnod evvel hegeszteni .
Van cellulóz pálcád ?

J-Steel

Persze, hogy van cellulóz pálcám. Írtam neked korábban, hogy szoktam is használni apróságokra, pl gyors fűzővarrat készítésre, mert csak odanyomom és már meg fogta. Még pajzs sem kell arra az időre. Nem kell szórakozni, hogy oxidos-e a pálca vége vagy begyújt-e, mert ha hozzáér, akkor már le is olvadt, ahogyan te is mondtad.
 Az én hegesztő gépem nem tudja a 70V-ot, csak valami 50V körül tud, és ha hegesztek ezzel a pálcával, akkor megszűnik az ív és újra kell gyújtani.

J-Steel

Vettem egy Argon palackot.

Szeretnék visszatérni erre a régi hozzászólásomra:
[#t248p1826#]

A messer palackos cég itt azt írja, hogy az
- oxigén, co2 palackok csatlakozása W21,8 x 1/14" jobbmenet ami azt jelenti, hogy Whitworth menet, 21,8mm-es átmérővel és 14 TPI (menetemelkedések száma 1 collra vetítve).

Magyarországon az 150 bar-os argon palackok (6m3, ember magasságú)
1/2 colos whitwort jobbmenettel vannak ellátva, aminek a magassága 20,95mm. és ugyanúgy 14 TPI.
 Ez azt jelenti, hogy a CO2 palack reduktorának hollandere ráhajtható és lötyög az argon palack menetén, ezért a messer felhívja a figyelmet a problémára és balesetveszélyesnek minősíti. Valószínűleg túlhúzáskor könnyen elnyírható a menet.

Az interneten természetesen sok CO2/Argon reduktor található mindenféle áron. Jobb helyeken a leírásban szerepel, hogy mi a csatlakozás mérete.
 Gondolom külföldön minden argon palack ugyanolyan menetű mint a CO2, ezért az import reduktoroknál a kereskedő csak másolja a szöveget.

Ahogy Antal Gábor írja,
[#t248p1827#]
Ugyan a CO2 palack nyomása szobahőmérsékleten 45 Bar körüli, mégis mindegyik óra skálája kb 200-250 BAR-ig tart. Mert a gyártók univerzálisan többféle gázra gyártanak.

Fórumtárs írta, hogy nála az argon egy Oxigénpalackba van töltve:
[#t248p1830#]
 Ez nagyon praktikus, mert ha beletöltik az argont, akkor bármilyan mezei CO2 reduktorral is lehet használni. Ilyenkor elvileg nem kell újat venni. Ami hobbistáknak jó, mert csökkenthető a költség. Ehhez kell olyan telephely ahol nem hivatalosan feltöltik neki.
 Azért veszélyes ez, mert ha ezt nem tudja az, aki később megvette/örökölte netán aki később feltölti, akkor baleset történhet, mert az argon és CO2 gázok tartalmaznak szennyeződéseket, amik 150BAR oxigénnyomáson begyulladhatnak, és az oxigéngazdag térben robbanásszerűen égnek el.

Az oxigénreduktorokkal kell nagyon vigyázni, mert vannak akik CO2-re vagy Argonra használták, és ha újra Oxigénnel használják a megnyitáskor a beömlőcsövön hirtelen megjelenő 150 BAR oxigénnyomás felforrósítja a koszt, és szintén berobbanhat. Emiatt is javasolják, hogy az ember oldalt vagy mögötte álljon a reduktornak.
 Ugyanez a helyzet évekig poros helyen tartott reduktorral.

Kár, hogy ezek az információk nincsenek meg valahogy egyben, mert sok olvasgatástól méricskéléstől és online kereséstől mentettek volna meg.

link messerhez:
https://www.messer.hu/gazpalackok-szelepcsatlakozasai

fn47xk7ei

"Fórumtárs írta, hogy nála az argon egy Oxigénpalackba van töltve:
'Hegesztés, forrasztás' téma, 1830. hozzászólás"... ha már így megszólítottál: a palack nem eladó, argon volt benne hivatalosan és CO2  gázzal töltöttem meg. Jelzem, csak egy mezei paraszt lakatos "tanuló" vagyok és nem kívánok mérnök emberrel vitatkozni.[#ejnye1][#integet2]