Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Az amperállító poti csak pálcás módban aktív.
Migben csak a feszültség és előtolás állítható.
 Szóval ugyanaz mint a digitálisok, csak nem tudom olyan pontosan állítani mert nincs rajta osztás.

A cellulóz pálca a legforróbb pálca, ezért ajánlják fűzéshez és győkérvarrathoz. Ahogy hozzáérinted már le is olvadt. Nem kell a begyújtással foglakozni.
 2009-ben találtam a torrenten egy hegesztős oktatóvideót (akkor még nem volt a youtube tele videókkal), ahol elmagyarázza, hogy a négyszámos jelzések pl 6013  vagy 7018 mi mit jelent és melyik mire való. Dc meg ac... stb
 Ott 6011-est (cellulóz) ajánlott gyökérvarratra és 6018-ast feltöltésre és fedésre. A 60-as szám pl a szakítószilárdságot jelenti.
Utóbbi nagyon nehezen gyullad és kicsi az olvadéka, de min a hidrogén a varratban, és nagyon szépen fed, de ha nem vezetjül szépen, akkor kialszik, és lehet flexelni.

Az Böhlernél találtam kevert cellulóz rutilos pálcát amivel még tud dolgozni a gépem. Ez ilyen átmenet a kettő között, de annyira nem vagyok érte oda. Azzal dolgozok amivel tudok.

Az említett videó itt található:
https://m.youtube.com/watch?v=FvvzjbibNsE

svejk

Már vagy harmadszor írod le, de nem gyökvarrat akar az lenni?

jani300

Böhler fox cel 6010 3,2 , ilyen pálcám van ,de régi .
De miért nem jó neked a rutilos ? Azt még mindig nem értem .

RJancsi

Köszi mindenkinek az infókat! Ez a nagyobb Gorilla szimpatikus, nem sokkal drágább mint a 131-es, cserébe lehet bevonatos pálcával, porbelessel és gázzal is használni. Utóbbit most még hanyagolnám, de nem baj, ha idővel erre is el lehet menni, nem kell új gép.
Az nekem is feltűnt, hogy a netről letölthető használati útmutató kb. annyit ír a beállításokról, hogy "állítsd be oszt hegessz ahogy tudsz". Nem túl segítőkész. Szerencsémre a cégem "ajtószomszédjában" van egy hegesztő bolt/szerviz, az ottani srácok biztos adnak némi induló tanácsot.
Ívvel egész jól elvagyok, pedig csak egy házilag tuningolt talán Einhell trafóm van. A  leggyengébb inverteres gép is előrelépést jelentene.

J-Steel

Szia Svejk. Root pass angolul, gyökérvarrat vagy gyökvarrat.
Ha összeillesztünk két fektetett laposacélt aminél v alakban ki van munkálva, akkor az első menet a gyökérvarrat vagy root pass, utána az erre rakott varratok a filler azaz töltővarrat.

ANTAL GÁBOR

Egy rutinos hegesztő az rutilos pálcát használ nem cellulózosat [#nyes][#nyes]

fn47xk7ei

"Tekerd fel 20 voltra 140-160 Amperre és próbáld meg két legalább 6 os laposvassal . " 20 V CO2 gázzal az hellyel-közzel 100 A-es hegesztőáramot jelent ami kevés a 6-os vashoz és így nem lesz sikerélmény a varrat.

svejk

Én tudom, hogy jóra gondolsz meg azt is hogy biztos qurva jó angolos vagy, de ugye ez egy magyar fórum inkább használd a magyarban elterjedt kifejezést.

jani300

Jól van . Köszi a kiigazítást .
De próbahegesztésről akartam írni , ismeretlen gépnél inkább az az első mint a szakirodalom böngészése .
Cellulóz bevonatú (még mielőtt :) ) pálcával hegesztettél már
?
Szándékosan én még biztosan nem .

fn47xk7ei

Nincsenek olyan munkáim ami cellulóz elektródát igényelne. De  nem is akarok komolyabban elmélyülni a hegesztés minden ágában mert egyre rosszabbul megyen maga a varrat készítés. Nagy gyakorlatom sincs és már nem is lesz soha. Ez van (sajnos).

jani300

Már sok kisteherautó is volt a huzató padomon de komoly huzatás még nem volt rajta , és nincsen is teljesen körbehegesztve .
Hát most kimegyek és kipróbálom azt a böhler 6010 es pálcát !
De igazából nekem ahhoz bőven jó a rutilos is .
Ha valami igényesebb , nagyobb igénybevételű valami van akkor bázikus .
Ez a pálcaválasztás is inkább azon múlik mi van ,bőven ,nálam legalábbis .
Beletoltam néhány saválló pálcát is már véletlenül , a nagy hajtásban :)

PSoft

Hányszor van más topikban is hasonló...
Magyarul ír, de "belecsempészi" az angol szavakat/kifejezéseket is, -hogy qurva szakmainak tűnjön- mikor van egyértelmű magyar jelentése is az adott szónak.
Engem is bosszantanak az ilyen dolgok, de ugye...nem akar az ember mindig "kötekedni".
(mer ugye, mindjárt az van) :(

g89ketty

RJancsi

Azé' néha jobb külföldiül írni. Pl. a 3D nyomi témában (topic) gyakran próbálunk/próbálnak segíteni a segédváltozók (parameters) beállításában. Nagy katyvasz lenne, ha nem az eredeti - többnyire angol - menüpont/változó nevet írnánk be, hanem annak a magyar fordítását. Ettől még magyarul megy a csevegés de egyértelműbb ha úgy hívjuk mint ahogy a képernyőn olvasható. Azzal én is egyetértek, hogy kerülni kell(ene) a mechanikus tükörfordítáat ha van rá meghonosodott magyar elnevezés.

RJancsi

... tükörfordítást ...