Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Ország egyik vége= Talicska
Ország másik vége= furik

[#nevetes1]
József

jani300

Kiderült . El lehet kínlódni vele , de pénzt nem adok cellulóz pálcáért .
Meg az is hogy a kb 70 centis toldás az felfele görbül :)
Na de hát nincsen az elcseszve ,csak erőnek van állítva :)
Kell a másik felét is hegeszteni ... Meg hát lánc is meg 12 tonnás emelő is akad éppen ha nagyon muszáj .
Zsiráffal forgattam ,de már nagyon necces lett volna úgy .
Most már felette van a kicsit megfoltozott hirtelen bak . láncos emelővel .
Ja meg nincsen most semmi rajta :)

Szalai György

Magyar elnevezés is csak azért az mert meghonosodott.
Különben beszélhetnénk Ómagyar Mária-siralom-ul.
Folyóink és megyéink neveit is az itt előttünk őshonos és azóta erre járó népektől vettük át.
Ha kerüljük, nem honosodik meg. Akkor maradunk ahol vagyunk.

ajpwg6jrn

Mostanában a szomszédban töltök viszonylag sok időt. (Minősített hegesztő a srác.) Nagyon gyakran hegeszt öntvényt, alut, inoxot s mindenféle speckó anyagot.
És baromira lelkes, amikor nekem magyarázza a miérteket. (Szóval mindkettőnknek jó hogy ott vagyok.)
TIG-gel csináltam nála körkörös fedővarratokat inoxon.
Valamelyik nap 300A-rel hegesztettünk alut. (Alapos tisztítás, előmelegítés és megfelelő árambeállítás TIG-gel.)
Illetve lánggal többször is hegesztettünk együtt öntvényt. (Előmelegítés, tiszta felület, lánghegesztés, visszaeresztés) Ennyi a nagy trükk.
És baromi jó. Saját tapasztalatból a sima zártszelvéyek CO2-vel való "tökéletes" hegesztésének megtanulása is sokáig eltarthat. (Pontosan azért mivel nem minden nap hegeszt egy hobbista.)
De így hogy van valaki akinél látom hogy hogyan kell jól csinálni és elmagyarázza a miérteket.
Így rájöttem hogy a legtöbb dolog gyerekjáték, csak tudni kell hogy mit és hogyan.
Alu hegesztésről próbáltak sokan lebeszélni hogy az nagyon macerás, nagyon nehéz, bele se kezdjek.
Így hogy látom hogy mi kell hozzá, mire kell figyelni, így pedig gyerekjáték. Szóval a következő lépcső nálam egy frankó TIG hegesztőszett. (Igaz az Iweld alufluxhoz már megvettem az aluhoz való munkakábelt és görgőt, de az jó lesz tartaléknak.)
Szóval azt hiszem hobby szinten ugyan, de újabb szintre léptem/lépek a hegesztési területen.
Elég profi cuccok készülnek nála, nap mint nap. :)
"Bár volna két életem!"

J-Steel

Ez a szomszéd ingyen dolgozik, vagy adsz neki valamit amit aztán el is fogad?
 Én az iweld gorillával azért nem hegesztettem még alut, mert nagyon drága az alu huzal, és ami nagyobb probléma, hogy argon gáz kell hozzá. Már szereztem egy oxigén palackot, ami helyett a cseretelepen kapni fogok argont.

vadember

Ne erőltesd a cellulóz pálcát! Garantálom ,hogy nem fogsz tudni vele hegeszteni egy centi tisztességes varratot sem. Az összes pálca közül ez ragad le a legkönnyebben. A bázikus pálca kutyaf...a hozzá képest.  Ez a típus igényli a legnagyobb gyakorlatot. Szó szerint 1 mm-en belül kell játszani a megfelelő ívhosszal.
Semmi szükséged a cellulóz pálcára. Csővezeték hegesztésnél használják, fentről lefelé (esővarrat). Nagy előnye kint a prérin, hogy kiválóan kidolgozza a varratba kerülő szennyeződéseket.
Ne fordítsd a a root passt gyökérvarratnak, mert mindenhol ki fognak röhögni. Amikor előkészíted a lemez élét akkor ugyebár te sem mondod, hogy gyökereled, hanem gyökölöd.
Tehát: gyökölünk, gyökfaragás , gyökhegesztés, gyökvarrat.
Ne a gépekben, alapanyagban, hozaganyagban, használati útmutatóban keresd a hibát!
Soha nem nézem, hogy mennyit mutat a CO2 gép kijelzője. A nagy ESAB gépünkön nincs is semmilyen. Válassz ki egy fokozatot a közepe táján a lehetőségnek. Húzd a varratot és közben tekergesd az előtolás gombot a másik kezeddel. Ha lökdösi a kezedet akkor lassítsd, ha nagy marha gömbökben olvad az áramátadó közelében akkor gyorsíts! Amikor szép szalonnasütéses sercegő hangot ad akkor jó.
Ha kevés vagy sok az áram akkor válts fokozatot és kezd el újra a beállítást!

J-Steel

Nem is ragad le. Előbb olvad le, olyan forró. Nekem a kis feszültség miatt megszűnik hamar az ív, de hozzá való géppel biztos a legjobb lenne.
 Én egyenárammal használom így nincs nullátmenet.

J-Steel

A 6010-es az DC+ os.
A 6011-es az amit AC és DC-vel is lehet használni.

jani300

Nemrég próbáltam inverterrel , azért nem egy leányálom az a cel pálca , de régi .
Mire kell az a cellulóz bevonatú elektróda Neked ?
Bázikus egyszerűbb és jó eredményt ad , ha tudsz bánni vele .
De áram kell akkor beolvad mind !
Vastag anyagot öröm pálcával hegeszteni !
Volt egy hatfázisú tisztoros szabályozású magyar hegesztőgép család . Na annak jelenthet bármilyen inverter .

fn47xk7ei

Azt meg lehet tudni, hogy mit számít vagy mit befolyásol a "nullátmenet"?[#nemtudom]

jani300

Tudtam nullátmenetes egyenirányítású egyfázisú géppel is bázikussal hegeszteni , de meg sem közelíti a hatfázisú (háromfázisú híd , középmegcsapolású szekunderekkel)gép dinamóval vetekedő tudását .

J-Steel

-Lecsökken a feszültség
-Nullátmenet után polaritásváltás történik
ez mind változtat a dolgokon, amire a gyártó már nem ajánlja a 6010-es pálcát.

jani300

Vékony bevonatú ER pálcát próbáltál már ?
pánelektróden ,panel pálcának hívták .
Én er1 és hasonlókkal kezdtem , ha avval megy a mai pálcák már klasszissal jobbak .
Nem igen értelek , gyakorolni kell .
A bányász szomszédom is szépen elvillog , de amit én hegesztek a cumi trafójával azt azért még a kommandónak sem sikerült betörni :) Egyébként csak elnézték a házszámot ....
A vastag bevonatos pálcának sok a salakja ,az a baj vele .
Na de szép estét . Áruld már el mi fenének neked az cel pálca .
Persze ha mazohista vagy akkor tárgytalan a kérdés :)

J-Steel

Azért lenne jó ha lenne hozzá gépem, mert én azt tanultam, hogy gyökérvarrathoz illetve szélesebb rések hegesztésekor ezt kell használni, mert forró, mélyre behatol, és ún "fast freeze" gyors dermedésű. Nagyon jól lehet vele vezetni az olvadékot.
 Nem kell a felületeket nagyon megtisztítani sem, mert azzal a bevonattal eléget minden oxid réteget.

Olvasgattam ma a külfödi fórumokat, sokan 10+ éve hegesztenek, oktatnak, és persze hallottak róla, de sosem használták, mert a többi pálcafajta is megfelelő.

ywathzay

Nem mazohista, csak nem tud hegeszteni....sem![#nyes]