Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Ja már félrehord a szemem, nem neked akartam.

J-Steel

Ma megjött végre valahára az Argon reduktorom.
A pálcás egyenáramú hegesztőmet iWeld Aluflux 215 beröffentettem.
Beállítottam fix levegőmennyiséget a reduktoron, mert a levegőkapcsolóm még nincs kész, majd AWI pisztoly negatív, test pozitív polaritással egy jó vastag szerkezeti acélt megküldtem 160A-rel. Mivel ez egy pálcás hegesztő, karcolásra indítottam be az ívet.
 Nagyon tetszett amit láttam. Később kipróbáltam kisebb anyagon is, ott az ív változik, jó lenne menet közben állítani az ampert. Erre van egy ötletem, de tesztelni kell még.

Sajnos a leállítás nehéz, mert az ívet kioltani csak úgy tudom, ha felemelem a pisztolyt, de akkor a védőgázburok is megszűnik. Jó lenne elektronikusan leállítani.
 Sajnos a CO2 hegesztőmód kapcsolója nem aktív pálcás módban, ezért felbontottam a gépet, és kis méricskélés után először lemondtam a dologról a bonyolultság miatt, de aztán a használati utasítást átolvasva rájöttem, hogy ez a gép lekapcsol ha a tranzisztorok hűtőbordája túl forró.
 Ki is próbáltam, tényleg azonnal elveszi az áramot, ha kapcsol a hőkioldó. A hőkioldó egy bimetál lehet mert idő kell neki míg visszakapcsol. A gépben nincs plusz késleltetés, ha jön a jel, hogy a hőkioldó ok, akkor lehet újra dolgozni.

Egyszerűen az awi pisztolyon lévő kapcsolót sorba kötöm a hőkioldóval. Ha meg nem awi-zok, akkor rövidre zárom a pisztolyhoz menő csatlakozót.

ajpwg6jrn

Tehát ha jól értem akkor az Aluflux-szal próbálsz TIG eljárással hegeszteni?

fn47xk7ei

Igen de MMA funkcióra kapcsolva azaz mint írta "pálcás hegesztésre kapcsolva". Amúgy én nem értem ezt az AWI hegesztést "pálcás géppel". Valójában két különböző technológia és az AWI fele akkora ívfeszültséget igényel mint az MMA.[#nemtudom]

jani300

Na ugye ? Tudsz Te jókat is írni :)  [#integet2]

jani300

Akkor most azt mondod csak CO módba kell állítani , és a kábelt kell rácsatlakoztatni a co munkakábel helyére .
Mondjuk egy átalakított munkakábel fejjel ?
Az előtoló motor meg egyszerű esetben had pörögjön magában ?
Sima inverterrel avizást már évekkel ezelőtt mondta egy fórumtárs , éppenséggel magánbeszélgetésben .
Ezeken az inverteres bigyuszokon mindha co módban is lehetne polaritást cserélni úgy emlékszem hallomásból . Mer ugye olyanom még nincsen .

fn47xk7ei

"Akkor most azt mondod csak CO módba kell állítani , és a kábelt kell rácsatlakoztatni a co munkakábel helyére ." Hol írtam ilyent? Másold már be![#nemtudom]Jól meg tudod kutyulni a katyvaszt.

fn47xk7ei

Jani, maga a technológia is más jelgörbét igényel. MIG-MAG egyenest, MMA-TIG eső jelgörbét és magasabb gyújtó feszültséget. Ívfeszültség 100 A-nél TIG- 14 V, MIG- 20 V, MMA- 24 V.

jani300

Az általad írt infót , egyénileg értelmeztem , az előző hozzászólások ,és a saját kreatívításom alapján .
Akkor ezek szerint ez rólad nem mondható el ? :)

fn47xk7ei

Tényleg nagyon fárasztó vagy. Nem is csodálom mikor a hivatalba bemész már fogják a fejüket...[#csodalk][#nevetes1]

jani300

Pedig eddig még egyet sem pofoztam ki :)
Miért kéne fogni a fejüket :) Ja persze ha üres ....
Szavakkal ölök :)

keri

keri

Bocs, így könnyebb lesz
http://www.eps-inverter.com/en/shop/fidaty/fidaty-1400-2/

Mellesleg legalább 20 éve megvan, szóval nem mai csirke. Még 100ezer forint körül vettem amikor kb. ennyit is kerestem havonta. Plusz volt még 24ezer a munkakábel, meg ugyan ennyi a palack, szóval vagy két havi fizum ráment, de visszahozta az árát, mert a kocsijaimon a lakatolást is ezzel csináltam, Bobcatemen egy csomó vastaglemezmunkát csináltam 4-6-8mm-es lemezekkel is. Jó persze ott főleg pálcával, de hasznos volt az AWI is.

Akkoriban a profi tudású gépeket nem lehetett megfizetni. Háztáji alkalmi feladatokra meg nagyon jó ez is.

fn47xk7ei

Lehet, persze, hogy lehet. Mondhatom azért, hogy valamennyire ismerem a gépeket meg a hegesztő technológiák egy részét is. Azokkal jobb melyeken van TIG-MMA kapcsoló. De amelyeknél nincs lehetőség ott sajnos ki lehet mondani, hogy nem tökéletes. Tudom a választ - hobbi körülmények között jó az. Aztán persze mindig jönnek a tökéletesítési akaratok szándékok. Ha már beruháztál egy argon palackba teljes gáztöltettel aztán vettél egy munkakábelt is...Aztán jönnek a gondolatok, ötletek - így még jobb lenne.

fn47xk7ei

Jani ott is megkutyulta a dolgokat, hogy az Aluflux-nál MIG üzemmódról beszélt, vagy akarta rámtukmálni az ő gondolatát. Sajnos nem csak ívfeszültség különbségekről van szó az inverternél hanem az átkapcsolásnál a vezérlő ic működését kapcsolod át áram generátos üzemmódról feszültség generátoros üzemmódra.