Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

svejk

Mivel tudásom erősen hiányos és egyébként is csak 1 évig volt elektro óránk, bizony utána kell ezeknek olvasnom.

Ami gyanús volt már nekem az elején az itt is olvasható, miszerint vasmagos tekercs induktivitása áramfüggő míg a légmagosé állandó.

No ez persze míg a fenti állítást nem értem tisztán addig nem is segít az előrehaladásban. :(

jani300

Elolvastam...
No akkor ,ha az egyfázisú szekundert megkondizom ,az az áramingadozások ellen hat , ez igaznak tűnik .
A csavar : akkor viszont evvel csökken a fojtó látszólagos induktivítása , nőhet az áram már emiatt is .
Hogy ez mennyire igaz nem tudom , csak eljátszottam kicsit a gondolattal , ha megköveznek hát legyen :)
Tudom , baj van velem , a kinyilatkoztatásokat nem veszem készpénznek , inkább valamennyire szeretném megérteni .
Az egyfázisú és a háromfázisú egyenirányítás közti különbség érdekes a számomra , a leolvadt cseppek miatti rövidzár az nem különbség , azért nem erőltetem ezt a részét .

svejk

"Fojtó mérete 140mm hosszú 40mm-es hengeres vason 3x10 menet 8x2-es huzalból."

A fenti méretekkel légmagos esetén úgy 10 uH körül lenne az érték.
A lágyvasak "mű" relatívja 200 és a fölötti értékek.
Tehát a kis műszered bizonyára valamit nem jól csinál.

B.Zoltán

Ha megmértem volna légmagosan is a 30 menetet, akkor rögtön kiderült volna, hogy a mérés nem jó, mert vassal is szinte ugyan az.
Lehet ez esetben biztosabb a számítás, mint a mérés.
Mentségére legyen a műszernek, gyári induktivitásokat jó méri.

fn47xk7ei

Előzőleg is írtam már erről- ha kondenzátorokat pakolsz bele akkor a fojtót is növelni ildomos. A háromfázisú gépekbe is tesznek brutál méretű fojtókat. Lásd példának az Esab ahol még az LKB 260 A-esben még a maroknyi fojtót szereltek a LAN 250 A-es testvérébe már egy kb. 25 kg-os komoly fojtót. Mindkettő háromfázisú és egyforma transzformátort tartalmaznak.

svejk

Most értem vissza a műhelyből de lógó orral. :(

Két induktivitásmérőm volt kéznél, mindkettőnek 2 mH a legkisebb méréshatára.

Egy 60 mm hosszú 14x24 mm-es ST-s anyag volt kéznél,
erre tekertem vadtekercselésel cirka 50-60 menetet.
Vasmaggal 180 uH-t mértem a vasat kihúzva belőle 90 uH-re csökkent az érték.
De egy M12-es csavart bedugva is megközelíti a 180 uH-t, illetve ferritrúddal is ennyi lett.

Nagyobb változásra számítottam az ismert  L=(N*N*mű 0*mű rel*A) / l képlet alapján.

Bár azt most sem értem, hogy légmagosnál azt írják, hogy "l" a tekercs hossza, zárt vasmagosnál az "l" az erővonalak közepes hossza, de nyitott vasmagnál mi ez az érték?

(a gyári ferritmagos tekercseket nekem is pontosan mérik a műszerek)

svejk

No basszus, úgy látszik nem csak nekem tűnt fel, hogy valami nem stimmel itt.

Csak a második oldal végéig értem de a szerző is leírja, hogy az előbb általam leírt  és a fizikaórán tanult ismert képlet erősen hibás vasmagok esetén. :(
(sajnos a tanulmány többi része valószínűleg nekem magas lesz)

De a lényeg, hogy úgy néz ki jól mér a műszerem... :)
(nálam elég laza volt a tekercs és a vasmag kapcsolata)

B.Zoltán

Maradok a kísérletezésnél, jó hegeszt vagy nem jól hegeszt.
Akkor a számítás sem egyértelmű. Én is kevés vagyok ehhez.

svejk

Megnéztem/mértem...

130 mm hosszú 40x40-es lemezelet I mag két sorban 2x9 menet.
A tekercs hossza kb. 110 mm.
Az induktivitása 110 uH.

3 db 22000 uF-os kondi van benne.

1 x 230 V, vagy 1 x 400 V-ról járatható.

svejk

Ez a gép az ára alapján is egy nagyon alsó kategóriás, a hegesztési tulajdonságait nincs módomban máshoz viszonyítani.
(de szerintem vacak)

jani300

Mi az ára ? :)
Ez az ?

Ha ez az akkor mi a baj vele , én örülnék neki :)

jani300

Vacak [#csodalk][#wow3][#finom]
Ok hogy inverter mánia ,meg rezesbanda , de magával a négygörgős előtolójával kenterbe veri az összes fost .
Lehet kiszáradtak a kondijai :)
Majdnem besértődtem ám :) [#integet2]

svejk

180 ezer körül volt úgy 6 éve.
Nagykőrösön vettük a Trakis-nál, bár akkor lehet más nevük volt, eléggé cudar volt ott akkor a helyzet az eladó szerint is.
Lett volna dupla annyiért inverteres, de mivel nem nagyon mozgatjuk az eladó lebeszélt róla minket.

svejk

Valóban a linked szerinti gyártó adattáblája van rajta.

Megkérdeztem a hegesztő kollégákat is, azt mondták jó ez a gép nincs vele probléma.

fn47xk7ei

Egy kis "fojtón" túli élet."Rokkantaknak" háromkerekű rokkantkocsi.[#nevetes1] Van rajta még mit fejleszteni de mikor egyedül dolgozik az ember akkor nagy segítség. Egyedül is könnyen tudom mozgatni a dolgokat vele.