Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

No, most értem vissza!
Nagyon meglepődtem, hogy ilyen kis fojtó van benne, nagyobbra emlékeztem.
Induktivitása 0,02mH, ami a lényeg, hogy ezzel a fojtóval, és 40000uF-al nagyon szépen hegeszt.

Ezt egy főállású hegesztő mondta, hogy K-jó ez a hegesztő.
Házi használatra nekem megfelel, mivel még Alut is tudok hegeszteni vele, mint tudjuk nem minden C02 hegesztő alkalmas erre.

A mérést illetően, Ebay-es teszterrel mértem, de hitelesítettem gyári induktivitással, sőt, tekertem egy ugyanilyen vasra ugyanannyi menetet, és az is ugyanezt az értéket mutatja, tehát mondhatjuk, hogy nem csapott be a trafóban semmi esetleges alkatrész.

Fojtó mérete 140mm hosszú 40mm-es hengeres vason 3x10 menet 8x2-es huzalból.

g89ketty

Kössz szépen Zoltán! Több mint egy nagyságrendet tévedtem, rossz helyen ütöttem a hasam. Ismételt kössz:GS[#integet2]

d46hvfrdr

Megérkeztem én is az adatszolgáltatással. Amit készítettem fojtótekercset az 0,18uH illetve a másik csapolásán pedig 0,09uH-t mértem.
Mellette én 2db 47.000uF kondit is tettem a gépbe.

g89ketty

Kössz szépen a te fáradozásodat is Üdv:GS[#wave]

frob

Hengeres vason, tehát egy sima rúdra van feltekerve?
Még csak nem is trafó lemezből összerakott a mag?!

B.Zoltán

Nem trafó lemez, hogy milyen az anyaga azt nem tudni.
Úgy tudom, hogy egyenáramnál nincs nagy jelentősége a trafó lemeznek, mert nincs polaritás váltás sem.
Ezt A.Gábor jobban tudja nálam.

Van egy másik hegesztőm félig kész állapotba, ott szórakoztam a fojtó méretével, mert még nincs fojtója.
Ott összeszegecselt trafó lemezre tekertem kísérleti jelleggel, de azt tapasztaltam, hogy nincs különbség, örültem, hogy ugyan azt a hegesztést sikerült összehozni, mint ezzel, és kb. ennyi menetszámmal lett jó.

Érdemes megcsapolást rá csinálni, mert vékony lemeznél kisebb fokozatba, úgy rémlik kevesebb menetszámmal volt jobb.

frob

Tévedni emberi dolog szokták mondani :)
Nem mindegy mennyi idő alatt lehet valamit felmágnesezni avagy le
Míg a trafólemez erre született, egy darab vas nem igazán, pl transzformátornak nem lenne jó, mert hamar világítana a tekercs közepén...
de pl lassú lefolyású dolgokra jó lehet, kíváncsi lennék mennyire melegszik, mert azért a hegedálásnál vannak igen gyors ingadozások.
Na meg arra is, hogy egy kikapcsolás után mennyire marad mágneses :D
Szoktam figyelni, hogy a hegesztőkábel körül mindig szépen berendeződik a vaspor, jópofán néz ki, ahogy látszanak a mágneses erővonalak általa

node, mekkora lett a trafólemezes, annak a méretét is megtudnád adni?

B.Zoltán

A trafó ablak mérete 70x50mm.
Ez egy kisipari gyártású, kívül szép, belül a trafó nagyon amatőr kinézetű, és a fojtó is.

Én tekercselőbe voltam tanuló, jó pár trafót tekercseltem, majdnem rosszul lettem a látványtól.
Vissza is akartam adni, aztán rájöttem, hogy nem is rossz ez a hegesztő, főleg hobbizni.
A leghosszabb hegesztéseknél sem tapasztaltam nagy melegedést, a hőkioldója még soha nem oldott le.
Ugye barkácsolásnál nincs folyamatos hegesztés órákon át.

Hegesztésnél 80A folyik a szekunder körben, és 2200W körül fogyaszt, 0,8 huzallal.
A hétvégén egy-két mérést szeretnék csinálni, és megnézem a fojtó melegedését is.
Én is néztem nagyot, hogy nem lemezelt a fojtója, de mint írtam egyenáramnál nem alakulnak ki talán olyan nagy veszteségek, de erre biztos jobban tudna Antal Gábor válaszolni.

Lehet hogy csinálok a hegesztéséről is egy kis videót, bár és nem tudok profin hegeszteni.
Én is látni akarom kondi nélkül is, hogy hegeszt.

g89ketty

Engem zavarba hoztál azzal az egyenáramú folytóval. A hegtrafódról egy skiccet szívesen megsasolnék, ha lehet. Kössz![#integet2]

B.Zoltán

Csinálok róla képet, két oszlopos kivitel.
Mindent összevetve, ennek a trafónak lehet nem is szabad lenne hegeszteni.

g89ketty

A kapcsolási rajz érdekelne, ha lehetséges. [#integet2]

B.Zoltán

Semmit nem kaptam ehhez a hegesztőhöz, bár mégis egy tanúsítványt, hogy forgalomba hozható.

A primer meg van csapolva több helyen 6 fokozata van.
Nem érdemes ezzel foglalkozni, ha találsz egy 1000W 24V-os magyar békebeli trafót, az tökéletes, még jobb is mint ez.
Én most készülök dobozba rakni, egy hordozható kivitel csinálni belőle, mert ez nehezen mozgatható.

Meglepődve tapasztaltam, hogy hobbi célra milyen egyszerű csinálni egy hegesztőt, ami egész jól működik.

Első időkbe ezt a magyar trafót bekötöttem a másik helyett és gyönyörűen lehetett vele hegeszteni, még vékony lemezt is.
Most már, hogy sikerült kitapasztalni a hegesztőt, 0,2 lemezt is tudok szakaszosan vele hegeszteni 0,6-tal.

B.Zoltán

Most hegesztettem kb. 3 percet, vagy többet.
A trafó 26 fok, a fojtó 30 fok, hogy most a huzal melegíti a vasat, vagy fordítva azt nem tudom.
Semmi mágnesességet nem tudok kimutatni a vasban, még egy vasreszeléket sem tart meg.

levettem a kondenzátort is, kegyetlen pattogás, nem lehet normális beállítást találni.
Magyarul nagyon sz@r, szóval nem dísznek van benne.
Ezek szerint egy ilyen primitív fojtó, és 40000uF egész jól kiegészítik egymást.
Még tervbe van a videó is.

B.Zoltán

Most hogy nézegettem a készülő hegesztőmet, ott 7 kondi van párhuzamosan kötve a rajzon szereplő összeállításban.

Javaslom, hogy így kösd be, ha több kondenzátort kell párhuzamosan kötni. Ezzel a módszerrel nagy valószínűséggel közel egyforma áram folyik rajtuk, mert a vezeték hossza egyformára adódik minden kondenzátornál. Ellentétben azzal, ha egy oldalról táplálod meg.

Én próbahegesztésnél nem tapasztaltam semmilyen melegedést a kondenzátorokon, de ha véglegesen össze lesz rakva, akkor mégjobban megfigyelem. Mint előbb írtam, kondenzátor nélkül én nem tudok normálisan hegeszteni.

Devecz Miklós

Hegesztő szakik, ezt csináljátok utána!