Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

jani300

Lehet maligán volt a védőitalában ...

d46hvfrdr

Már az elején ki kell jelentenem, hogy se nem védeni se nem támadni nem akarom a hegesztő kollégát vagy TBS-TEAM-et!!! Pusztán a véleményem.

Az, hogy egy varrat szép-e vagy sem, annak valóban sok oka lehet! De egy csúnyább varrat nem jelenti azt, hogy magával a varrattal gond lenne, csupán esztétikailag nem a legszebb. Persze ha esztétika is kell, akkor utómunkás a dolog... És ezt szerintem lehetőlen ne péntek éjszaka!
Továbbá a kép alapján kerül rá egy korona is, így megfelelően áttisztítva a gyökvarratot, teljesen rendben lehet a kész hegesztés.

Jómagam is minősített hegesztő vagyok, azért nekem is van olyan varratom néha, amit nem bírna el egy fényképezőgép sem![#rolleyes] Abban is biztos vagyok, hogy még egy "isten hegesztő" kategóriájú emberkének sincs 100-ból 100 varrat ami 100%-os, főleg nem éjszaka!

Persze ne feledjük azt sem, hogy egy gyökvarrat, nem mindig egyszerű. Egy-két fotó alapján pedig sem a munkát, sem a körülményeket nem lehet megismerni! Így pedig nem szabad semmit sem  komolyan bírálni!
Továbbá érdemes lehet megtudni, hogy ez egy vízszintes sarokvarrat vagy függőleges? Mellette kérdés, hogy az illetőnek milyen pozíciókra van minősítése! Mert hiába kérünk függőleges tompa varratot egy szerencsétlentől, aki csak vízszintes sarokvarrattal tud megbirkózni és csak erre van minősítése is!

Bocsi TBS-TEAM! Én teljes mértékig semlegesen állok a dologhoz! De nem mindig fedi a valóságot egy két tényszerűnek tűnő fotó! De ettől függetlenül benne lehet a pakliban az is, hogy valóban a kolléga nem állt teljesen a helyzet magaslatán. Fáradságból vagy technikai, esetleg pont lesz...om okok miatt.

Továbbá egy éjszakás biztosan nem lesz állandóan képes 100%-ot produkálni, alap biológiai tény, hogy az emberek éjszaka alszanak! És ez a normális, nem pedig az éjszakai hegesztés röntgen alá! Ráadásul a minősített hegesztők közt is nagyon kevés robotkezű ember van aki képes 8 órában ugyan azt az egységes varratot produkálni! Egy kipihent délelőttös munkáját is érdemes lehet összehasonlítani a műszak végi vagy az éjszakás produktumával.
De amúgy, csak az tud hibázni aki dolgozik...

TBS-TEAM

A gép fronius felső kategória. 500A
AVI.
8mm lemez.
Az éjszakás 100A mókolta.
A nappalos 210A hegesztette.

Minden feltétel azonos volt csak a szakember másik.
József

TBS-TEAM

József

sasi

Ezt a sarokvarratot nem nevezném hegesztésnek. A szemrevételezéssel kimutatható összes hiba fellelhető ezen a varraton és semmilyen előírásnak sem felel meg.

Tapasztalatom szerint az hegesztő, aki a varratnak azt a részét sem tudja megfelelően elkészíteni, melyről folyamatosan van visszacsatolása és nem képes korrigálni a hibáit, attól nem várható el, hogy a varratának belseje WPS, illetve szabvány szerinti legyen.

Úgy vélem, semmilyen körülménnyel sem magyarázható ez a ,,minőség"- kivéve, hogy a delikvens nem tud hegeszteni.

A javítás jól néz ki, de úgy vélem ez csupán optikai tuning, mert ha jól látom az eredeti varrat lett betakarva mely összeolvadási hiányokat, hidegkötéseket tartalmaz.

sufnituning

Ahogy nézem, egyiknek sem jutott eszébe a hegesztés közvetlen környezetében 20-20 mm-re letisztítani a vasat, pedig ez előírás!
Az első hegesztőnél az nem tudom elképzelni, hogy az nem veszi észre, hogy kevés az áramerősség[#conf]legalábbis ennyivel.
Van egy olyan mondás, hogy a hegesztés 70 % -ban az előkészítéstől és a beállításoktól függ.
Nagy koncentrációra van szükség hegesztéskor, általában a negyedik óra után rohamosan csökken a teljesítmény.

Nem hegesztek 3 óránál többet egyhuzamban  és ha fáradt vagyok, tudok én is rondát csinálni.[#csodalk]

sufnituning

"Az első hegesztőnél az nem tudom elképzelni, hogy az nem veszi észre, hogy kevés az áramerősség legalábbis ennyivel."

Lehet, hogy be volt lőve az első munkatárs[#nyes]

PSoft

Az nem lehet, hogy az unatkozó éjszakás "portás" belekontárkodott a hegesztő munkájába?
Reggel meg, jött a szaki, aztán a fejét csóválva...kijavította. :)

sufnituning

TBS-TEAM

Az a legnagyobb gond, hogy nincs szűkös határidő. 1 nap, vagy 3 nap, vagy 5 nap alatt készül el a munkával. Az idejét ugy ossza ahogy akaja.
A hegesztő szakembernek csak hegeszteni kell. [#vigyor0]
Előkészületek, illesztések, szerszámok stb.. nem az ő dolga.
József

TBS-TEAM

Lehet az éjszakás szakember ott sem volt. [#nemtudom]
József

PSoft

No ugye!...mondom én... [#vigyor]

sufnituning

Hát igen, az már gáz, ha nincs sürgető körülmény és ilyen lesz a munkának nem nevezném valami.

Egyik munkahelyemen dolgoztunk úgy, hogy 4 órát hegesztettünk, közben volt egy kávé-cigi-tea szünet,
utána meg előkészítettünk és ez jó volt, mert nem kellett, nem is lehet 8 órán keresztül mereven koncentrálni egy dologra (a varratra).
Behülyül az ember attől, nemhiába aki számítógép előtt ül annak is kell, kellene pihenőt tartania időközönként mert egy merev szem- és agymunkáról beszélünk.

TBS-TEAM

A hegesztő technikus kérdésére válaszolta a 100A beállítást.
Akkor csak ott volt, vagy nem?
A belépő rendszer szerint is ott volt. [#kacsint]
József

g89ketty

Mi történt itt? Mindenki egyszerre elszaladt megmérni a folytó induktivitását az  igéreteknek megfelelően?[#nemtudom]