Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

frob

a trafó okés, viszont a fojtó azon a vason... nagyon finoman szólva nem ideális :)

végül is van a hegesztő trafón belül egy indukciós hevítőd :D

B.Zoltán

Nem ideális, egyetértünk, majd a másik hegesztőbe lemezeltre csinálom.
Azért nem nagy tragédia ez sem hidd el, az egyenáramú reléknek is csak lágyvasból van a vasmagja.
Wikipédiát elolvastam, a frekvencia nagyon fontos tényező a veszteségek szempontjából.
Ha mondjuk AWI fojtó lenne, ahol Alut is lehet hegeszteni, ott lenne rendesen veszteség a polaritás váltások miatt.

Próbáltam videót csinálni a fiammal, úgyhogy ment a hegesztő elég sokat, a fojtó így sem érte el a 40 fokot, akkor még indukciós hevítőnek nem jó[#rolleyes].

Csinálhatta volna lemezeltre, nem sokat spórolt az illető ezzel a vasdarabbal.
Értelmét nem látom, annak hogy kicseréljem lemezeltre.

Mivel a videók használhatatlanok lettek, azért egy képet csináltunk a kondenzátor, és kondenzátor nélküli hegesztésről.
A két hegesztés ugyanazzal a beállítással készült.
Hegeszteni változatlanul nem tudok, csak "kerítéshegesztő"  vizsgám van.

fn47xk7ei

Én már hozzá sem merek szólni.[#kuss]

fn47xk7ei

"Ha mondjuk AWI fojtó lenne, ahol Alut is lehet hegeszteni, ott lenne rendesen veszteség a polaritás váltások miatt."[#kerdes]De ezért nincs fojtó váltó áramnál és ezért is szerelnek be a hegesztő gépekbe a szekunder oldalon brutál méretű kapcsolókat a fojtó tekercs illetve az egyenirányító kikerüléséhez.

frob

tévedsz ha azt gondolod egyenáramnál nincs ingadozás, van, ahogy az áram változik úgy változik a mágneses tér is a fojtóban..
Egyenáramú relé más ott a cél az hogy sima mágneses teret készíts, a váltóáramú relék magjai már más anyagok...

Mindegy lényeg hogy jól működik!!

többi le van tojva ;)

PSoft

Sokat "sejtetőre" sikeredett az a kép. :)
De a lényeg azért...kivehető.

fn47xk7ei

Valamikor én készítettem a fényképet mikor bontottam ezt az ESS gépet csak hát mivel rengeteg fényképet készítek így egy idő után kénytelen vagyok törölni ezek javát. Ezt is már a netről kerestem vissza de sajnos így sikeredett.[#worship]Én is akkor vettem észre mikor már közzé tettem a hozzászólást. No majd még egyszer megpróbálom hátha jobban sikerül. Unalmas már számomra a CO2 hegesztő gép  ezért inkább már csak bontom őket... ma is bontásnak indítok egy 250A-est de megpróbálok elfogadható képeket készíteni.

fn47xk7ei

Talán így jobb lesz. Ezen még a fojtó is látható és viszonyítható a főtrafóhoz képest.

PSoft

Oóóóóhhh...
Sokkal jobb! Köszönöm! [#worship]

jani300

Hát persze , ha kondi nélkül használná az egyfázisút pláne lenne váltó összetevője az egyenáramnak ,az egyenirányító után is .
De megkondizta :)  Nem akartam ,mertem már beleszólni ...
Ja és köszönöm a magánban , telón jött segítségeket is , mindenkinek  !
Valahogy kialakult egy tévhit hogy CO hegesztőt építenék de nem .
Úgyse értek semmihez , nem is menne :)
De leírom még egyszer a gyári gépemben lazulás miatt megolvadozott az egyik kondi M5 ös csatlakozása .
Szép nagy M6os csatlakozású kondikat tettem volna bele cserére , de lehet bele se férne a hét darab .
Ha érdekel valakit belnézek az egyik gagyi gépbe , és rendelek képet , de van még kettő hiányos is , azokat betámadta a rezesbanda :)

jani300

Ez még úgy ahogy el is mehet gépnek .

jani300

Ezek hiányos újabb nyalókák .

frob

Kicsit tanácstalan vagyok miért is írtad amit, én nem szóltam le senkit...

B.Zolitól kérdeztem és csodálkoztam hogy mi van neki benne, és mondtam róla véleményt..
Természetesen a kondi sokat segít, és a jó fojtó vas is, úgy néz ki szerencséje van mert az a rúd ami most a fojtó vasát adja valami jó lágyvas lehet...

frob

Tegnap rájöttem miért volt rossz a co gépem, és mára egyértelmű lett hogy tényleg ez volt a baj.
Mégpedig az előtoló műben a huzal görgő vájata megkopott és hiába húztam rá a rugós feszítőt nem fogta meg, ezért égett vissza mindig, mert nem tudta előtolni rendesen..
És persze ezért volt hullámzó a hegesztés minősége is...

Kikaptam, be az esztergába, előkaptam egy jó kis keményfémbetétes kést, és egy -két tizedet leszúrtam előle,
jó kemény anyag volt de szép sima felületet sikerült készíteni, azóta öröm és boldogság mert még egyszer sem ragadt be az áramvezetőbe, és szuper a hegesztés minősége is...

Csak gondoltam megosztom, néha érdemes ezt is  megnézni....

jani300

Nem volt nekem Veled semmi bajom ,félreértettél .
Úgy általánosságban írtam , már kérdezni is alig merek egyébként :)