Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Aki akarja érti a mondandóm lényegét, aki meg nem ....[#nemtudom]

frob

pedig ez nem sok, van ismerős akinek heti egy guriga teljesen normális :D
na jó neki ez a szakmája...

frob

Hátha mást is érdekel, vagy legalább tanulni jó
mig kontroller arduino

vjanos

Na, ez még huzalos TIG-hez is jó lehet :)

fy9k4amuy

MMG X11 készletet használok keményforrasztáshoz, Oxigén és Propán gázokkal.
Főleg klímát,hűtőgépet csináltam eddig, de volt már hogy réz hidraulika csövet kellett javítani vele, ilyesmik. 26x1,5os rézcső és alatta.

A markolathoz van gyári 0-1-2 méretű Prop. égőszáram, ezeket használom.

Igazából 2 kérdésem lenne, ami lehet összefügg.

1. A markolat oxigén állító csapja nagyon érzékeny. Ez azt jelenti, hogy egy  nyolcad fordulatot se kell hozzá nyitni. Nagyon könnyű elfújni vele a lángot olyan érzékeny, viszont a nyolcad fordulatnál kb. el is éri az áramlás maximumot, onnan hiába nyitom tovább, nem jön több gáz. Az Oxigén már 4 barra van állítva, a propán 0.5-re. Azért vettem ennyire fel az oxigén nyomást, hogy át tudjon jönni elegendő belőle, amit kíván a propán, merthogy propánból már 0.5bar-on is több mint elég át tud áramlani. Nyilván minnél nagyobb teljesítményt szeretnék a gyors melegítéshez.

A rendszerben új 6.3mm-es tömlők vannak(kb 4 méter), és GCE BaseControl új reduktorok.

A Nyomásokkal van valami gond, vagy minden markolaton ennyire érzékeny az oxigén kezelő csap? Ez csak azért gond, mert azt vettem észre, nagyon kevés a különbség a látszólag jó, és a tényleg jó oxigén beállítás között, csak a hangján hallani épphogy. Ellenben ha kevés az oxigén, 16mm és felette szinte sose melegszik át a cső rendesen, pedig látszólag jó a láng beállítása.

2. A reduktorok és a rájuk szerelt 3 funkciós visszacsapás gátlók gyakran cicergő hangot hallatnak, amikor áramlik rajzuk a gáz. Ez mitől van, és normális?

Arany János

Lenne egy képed/linked az MMG X11-ről?
Mert amit én találtam azt nem használnám PB-hez.
Főnököm is vett egy "mindentudó" hegesztőkészletet (tanulóknak kellett az okításhoz), de nem olvasták el a tájékoztatót, hanem a nagy nevű kereskedőre hallgattak! Aztán rám haragudtak amikor "mosolyogtam"!!!
A mindkét gázhoz passzoló "öszvérek" nekem nem jönnek be!
Vagy ez, vagy az de még nem találkoztam olyannal, ami mind a kettőnél kifogástalanul teljesít.
El kell fogadni, hogy a PB-s hevítésnél sokkal nagyobb felületet kell melegíteni ahhoz hogy elérjük a kívánt hőmérsékletet. Lényegesen nagyobb a fej átmérője mint az acetilénnél.
Még mielőtt bárki is elkezdené, hogy "de vágni is lehet PB-vel", szögezzük le: vágáskor elégetem az anyagot, hegesztéskor csak megolvasztom!
A patronokat nyugodtan szereld le egy próba erejéig.
Feltételezem, ha nagy durranás után sziszegő-fütyülő hangot hallassz, akkor nem elszaladsz, hanem villámgyorsan zárod a palackokat!!!

TBS-TEAM

Nem adunk olyan utasításokat és ötleteket, amellyel mások életét veszélyeztetjük.

Írásod utolsó két sora. [#conf]
József

Arany János

Értem én!!!
De én még abban az időben tanultam hegeszteni amikor a kerek fuvókás Toldi volt a vágópisztolyok csúcsa, és a patronokat nem is ismerték!!!
Vargával tanultuk a hegesztést és sohasem döntöttük romba a tanműhelyt!!!

jani300

:)  
Az oxigénnel volt baja ha jól értem , annak a visszaégés gátlóját ha leveszi nagy gáz nem tud lenni .
Ha nem szinte teljesen üres a palack .
Egyszer durrant nekem vissza a dissous reduktorig , na ott nem kellet volna sehova sietni , szerencsére a palackba nem égett vissza , tudom mivel járhatott volna  meg sem ijedtem ,de az biztos hogy szerencsém volt :)
A kis lukas dissous meg amiről írtam nemrég . azt a mesterlövész lukasztgatta ,mert tűzben volt .
Az oxigén palackot azt még merném úgy kormosan is használni , csak a szelepjét kéne reparálni :)

jani300

Ok !
És hegesztővizsga nélkül még szállítani sem volt szabad a palackokat !
Ma mindenki tud mindent . még nem is olvas utána ,hát ez van , csak legyen legalább ötszáz méterre tőlem .
Na még egy sztori :)
30 éve talán ? Kértem egy maszek ismerősömtől kis oxigént ,had töltsem meg az övéről az én kis  palackocskámat . Mondta jó !
Na de volt egy esztergályos embere . Na az amikor meglátta mit csinálok ,világgá szaladt :)

Arany János

Visszaégés után a pisztoly hűtésére minden asztal szélére volt akasztva egy vizes edényke. Kinyitott oxigénnel merítettük víz alá és soha nem mentek tönkre, mert az oktató közöttünk járkált és lendült a keze miután korrigálta a bakinkat!
És ez nem okozott egyikünkben sem lelki törést!!!

fisrcxuk3

Biztosan ránézett az olajos kezére, nehogy segítséget kérj tőle....[#nyes]

ajpwg6jrn

Sziasztok. Én is felvetnék egy kérdést. Most töltetett 40kg körüli töltetű CO2-es palack. (Nem sok fogyott el belőle.) Bírja a szabadteret és a fagyot? Mert most kint van szabad ég alatt. A tömege miatt nem sok kedvem volt eddig mozgatni. 100kg körül van, fogás meg nem nagyon van rajta. Ahogy néztem ezen a hőmérsékleten nincs túl nagy nyomás a palackban. A reduktor is rajta van. A palack és a reduktor is zárva.

jani300

Töltőállomáson mélyhűtött tartályban tárolják a cseppfolyós széndioxidot .
A mínusz húsz sem árthat neki szerintem .
A sugárzó napsütéstől viszont védeni kell .
De !
Tárolás , eldőlés ellen biztosítva , leszerelt reduktorral , felcsavart védősapkával . Csak úgy mondom :)

remrendes

Felénk a gázcseretelepen is kinn vannak a palackok.