Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

jani300

Az azért egy más világ volt .
Idősebb tapasztalt szakember .
Egy kérdést tett csak fel .
Elárulom . Töltőcsöve van ?

VighLajos

A vegyész agyam...
A gázoknak van két kritikus paramétere, a kritikus hőmérséklet és a kritikus nyomás.
A kritikus hőmérséklete felett nem lehet cseppfolyósítani. Ez a széndioxidnál 31 C.
Táblázat
Vagyis a palackban vagy cseppfolyós, vagy légnemű formában fordul elő.
A kritikus nyomás alatt nem lehet cseppfolyósítani.
A cseppfolyósításkor a kritikus hőmérséklet alatt, és a kritikus nyomás felett kell lenni.

Ha a CO2 hőmérséklete eléri a 31 C fokot, akkor semekkora nyomás alatt sem lesz cseppfolyós.

A táblázatban látszik, hogy a nitrogénnél ez -142 C.
Ilyenek miatt nem megy a cseppfolyós metán (földgáz), a cseppfolyós hidrogén felhasználása.
A PB itt található:
Energiagázok
Bele lehet mélyedni...

jani300

A SZÉN-DIOXID TULAJDONSÁGAI
A szén-dioxid szobahőmérsékleten és atmoszferikus nyomáson színtelen, szagtalan, kissé savanykás ízű, levegőnél másfélszer nehezebb, nem éghető, kis reakcióképességű, nyomás alatt cseppfolyósított gáz. Már környezeti hőmérsékleten (kritikus hőmérséklete, azaz +31,06 °C alatt) nyomás alatt könnyen cseppfolyósítható kis sűrűségű, könnyen mozgó színtelen folyadékká, amely hirtelen nyomáscsökkentéskor (fojtáskor) szilárd hószerű anyagot, szénsavhavat képez, amelyből préseléssel nyerhetjük az ún. szárazjeget. Mivel hármasponti nyomása 5,185 bar, ennél kisebb nyomáson folyadékállapotban nem létezik, így a szilárd szén-dioxid nem olvad, hanem közvetlenül gázállapotba megy át, azaz szublimál. Vízben nagyon jól oldódik, az oldat kissé savanyú kémhatású, mivel az oldott gáz kis része kémiailag is reagál a vízzel, szénsavat (H2CO3) képezve. Nagyobb koncentrációban fojtó hatású. A cseppfolyós termék bőrfelületre jutása fagyási sérüléseket okozhat.

SZÉN-DIOXID PALACKOK ÉS BÜNDELEK TÍPUSAI
Többféle kiszerelésben kínálunk CO2 palackokat a 1,5 és 2 kg-os, továbbá 5 és 10 kg-os kisméretű palackoktól a nagy 37,5 kg-os palackokig, ill. a 450 kg töltetmennyiségű bündelekig (palackköteg). A szén-dioxid tárolása és szállítása túlnyomórészt folyadékállapotban történik, környezeti hőmérsékleten, nagyobb nyomáson palackozva, vagy alacsonyabb hőmérsékleten, kisebb nyomáson, hőszigetelt tároló-, illetve szállítótartályokban (tartálykocsikkal). Az utóbbi esetben szokás a terméket cseppfolyós szén-dioxidnak nevezni.

Valami furcsaságot érzek a hozzászólásodban ,de nem értem igazán . Egy 7 literes palackba 5 kg co-t töltenek . Ha ez gáz állapotba menne mindenképpen 31 fok felett akkor a 150 bárrra hitelesített palack szerintem intenzíven elkezdené növelni a térfogatát .
Egy negyven literes oxigén palack 6 köbméter gázt tartalmaz 150 bárnál . Ekkora méretű co palacknak 20 kg co a töltete . 31 FOK FÖLÉ KERÜLHET EGY SZÉNDIOXID PALACK HŐMÉRSÉKLETE SIMÁN NYÁRON ... Ha úgy van ahogy írod a hasadótárcsának működie kellene .

jani300

Ekkora méretű co palacknak 20 kg co a töltete
Itt viszont elírtam ,mert 30 kg , folyékony széndioxid .

jani300

Feladom . Próbáltam utána nézni , de röviden számomra reménytelen .
Ami a hegesztőt érinti az inkább a gőznyomás .
Ha szobahőmérsékleten kb 50 bár alá megy a palack nyomása ,akkor készülni lehet cserére ,ez a fontos a gyakorlatban .
Nem kell mérlegre tenni ,leszerelni a palackot a gépről .
Antal Gábor is írt erről régebben ,akkor úgy éreztem értem :)
[#integet2]

jani300

Ha a CO2 hőmérséklete eléri a 31 C fokot, akkor semekkora nyomás alatt sem lesz cseppfolyós.

Nem tudok mit kezdeni vele ,elfogadtam .
Viszont akkor van ebből egy érdekes kérdésem .
Szívesen töltenék kisebb palackot 30 kilós co ról .
De ez macerás , fejre kell állítani mérni a kicsi súlyát .
Hasonló a művelet a rendes töltésnél is .
Viszont ha fentieket elfogadom akkor elég simán felmelegíteni a palackokat mondjuk 4o fokra ,és simán átengedni a gázt , és térfogatkiegyenlítés alapján kialakul a megfelelő töltet ?
Erre most kíváncsi lettem .

fy9k4amuy

Elméletileg igen.
Ha megrázol egy co palackot 40 fokban, szerintem nem érzed a lötyögést, mert túlhevített anyag van benne, ami viselkedésileg gáz-szerű, de a sűrűsége olyan, mint a folyadéké. Legalábbis ezt tanították [#nyes]. Azt hiszem így mindegy is, hogy melyik részét töltöd át másik palackba.
Viszont átengedéskor hűlni fog a palack, szóval azért át kell ezt gondolni rendesen.

fn47xk7ei

" szóval azért át kell ezt gondolni rendesen.". No mondjuk én gyakran "szabályszegő" vagyok. A 20 kilós CO2 palackot felteszem az asztalra és egyszerűen (gondolkodás nélkül) egy árfejtő csövön átfolyatom egy padlón fekvő nagy oxigén palackba.[#nemtudom]

fn47xk7ei

fy9k4amuy

https://hungary.gcegroup.com/hu/products/x11-original

Ilyen szerkezetem van. Régi gyártmány, de új állapotú és nagyon jó áron vettem. Ehhez vásároltam Pb égőszárat. Az oldal nem listázza, de van hozzá. Kinézetre megegyezik a sima acetilénes hegesztő égőszárral, csak a végén a furat más méretű.

Méretre, furatra kb a 4es acetilén megegyezik  a 2-es Pb-vel.

Tényleg annyi a bajom, hogy ha csak 2-barra állítom az Oxigént, akkor könnyebben szabályozható a csappal a markolaton, viszont ha teljesen kinyitom akkor se jön át rajta annyi oxigén, amennyi a Propán égetéséhez kellene. 4-baron is az oxigén a szűk keresztmetszet, nagyobb a láng is, de cserébe nagyon nehéz beállítani.

A propán mennyiségét úgy állítom be, hogy először azt gyújtom meg, és addig nyitom, amíg a láng épp nem válik le az égőszár végéről, különben elfújja az oxigén rögtön.

jani300

Ebben nincsen semmi pláne :)
Nem tudod túltölteni .
Nincsen 30 kilósod :)
Ne tökölj ,vidd el töltesd mindjárt az oxigén palackba .

fn47xk7ei

Nem is írtam, hogy nagy "durranás" lenne az átfejtés. Az a palack nem hivatalos. Volt már benne argon is de most CO2 gáz van benne. De éppen e hétvégén akarok venni még oxigén-ecetilén palackot. Óccón adják és pár lityi még van is bennük.[#taps]

fy9k4amuy

Ha már itt tartunk, nem tudtok eladó Nitrogén és acetilén kis palackot? 1m3 nitrogén, 2m3 nitrogén törpe, 0.8kg Acetilén érdekelne.

Tudom, bérelni lehet, arany áron

jani300

Köszönöm a megerősítést !
A gáztörvények nem az erős oldalam :)
A 30 kilóst töltetni olcsóbb is fajlagosan .
De magas fent van a súlypontja , borulékony ,gépestől .
A 20 kilós tömzsibb ,csak vagy 20 éve nincsen nyomáspróbája , meg véletlenül levegőt ütöttek bele töltetként :)
De van hőszigetelt hosszabbító slagom , összekötöm a rövid fejtőcsővel , és feltöltöm 50 bárra , mert a beletöltött oxigén annó eltűnt , megnézem hol szivároghat .
Elfelejtettem rákérdezni mennyiért minősítenék át , pedig tegnap reggel töltettem .

jani300

Közepes tömzsi acetilénem van .
A töltete miatt vettem meg ,de már kifogyott , megvan az oxigén párja is .